Leeuwen en andere roofdieren zijn meer geneigd om mensen aan te vallen als het net volle maan is geweest, blijkt uit Afrikaans onderzoek. Een en ander verklaart volgens de onderzoekers mogelijk de vele mythes die rond volle maan hangen. Afrikaanse wetenschappers bestudeerden 500 aanvallen van leeuwen op mensen tussen 1998 en 2009. In meer dan twee op drie gevallen werden de slachtoffers gedood en opgegeten.

De overgrote meerderheid van de aanvallen gebeurden tussen zonsondergang en 22 uur op avonden waarop de maan tanende was.

Donker

Een waarschijnlijke verklaring voor de bijzondere activiteit van de dieren is dat leeuwen het best jagen in het donker, omdat ze hun prooi dan kunnen verrassen.

Bij volle maan is er te veel licht en is de kans groot dat ze niets vangen, en dus steken ze een tandje bij in de dagen daarna, als de maan pas laat op de avond verschijnt.

Folklore

Hetzelfde geldt mogelijk voor andere roofdieren zoals wolven. Volgens de Afrikaanse wetenschappers kunnen de bevindingen nieuw licht werpen op de folklore rond volle maan, als voorbode van onheil of rampen, en de associatie met weerwolven en vampieren.

Mensen leven al duizenden jaren samen met grote roofdieren in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. "Er heeft dus altijd een risico rond volle maan gehangen", concluderen de onderzoekers. "Ze vormt op zich geen risico, maar waarschuwt wel dat er een gevaarlijke periode aanbreekt." (Belga/The Guardian/KVDA)

Leeuwen en andere roofdieren zijn meer geneigd om mensen aan te vallen als het net volle maan is geweest, blijkt uit Afrikaans onderzoek. Een en ander verklaart volgens de onderzoekers mogelijk de vele mythes die rond volle maan hangen. Afrikaanse wetenschappers bestudeerden 500 aanvallen van leeuwen op mensen tussen 1998 en 2009. In meer dan twee op drie gevallen werden de slachtoffers gedood en opgegeten. De overgrote meerderheid van de aanvallen gebeurden tussen zonsondergang en 22 uur op avonden waarop de maan tanende was. Donker Een waarschijnlijke verklaring voor de bijzondere activiteit van de dieren is dat leeuwen het best jagen in het donker, omdat ze hun prooi dan kunnen verrassen. Bij volle maan is er te veel licht en is de kans groot dat ze niets vangen, en dus steken ze een tandje bij in de dagen daarna, als de maan pas laat op de avond verschijnt. Folklore Hetzelfde geldt mogelijk voor andere roofdieren zoals wolven. Volgens de Afrikaanse wetenschappers kunnen de bevindingen nieuw licht werpen op de folklore rond volle maan, als voorbode van onheil of rampen, en de associatie met weerwolven en vampieren. Mensen leven al duizenden jaren samen met grote roofdieren in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. "Er heeft dus altijd een risico rond volle maan gehangen", concluderen de onderzoekers. "Ze vormt op zich geen risico, maar waarschuwt wel dat er een gevaarlijke periode aanbreekt." (Belga/The Guardian/KVDA)