Voor wie droomt van een helblauwe hemel boven de skyline van de Chinese hoofdstad Peking, heeft de Chinese tak van het Wereld Natuur Fonds een oplossing bedacht. Met deiPhone app 'Blue Sky' kunnen inwoners en toeristen hun foto's ontdoen van die lelijke grijze smog boven hun hoofden door ze op te laden en de lucht letterlijk blauw te schilderen.

WWF wil mensen met de fotoapp niet alleen mooie foto's bezorgen maar hen ook laten nadenken over milieu en vervuiling. 'Blue Sky' geeft mensen dan ook meteen toegang tot een petitie tegen luchtvervuiling. De app maakt deel uit van een campagne van WWF China naar aanleiding van het recente Earth Hour en werd sindsdien al meer dan 7.000 keer gedownload.

Of het iPhone-speeltje daadwerkelijk iets zal bijdragen aan de verbetering van de luchtvervuiling in China, valt te betwijfelen. De smogproblematiek in het land is er zo omvangrijk dat wetenschappers de situatie onlangs nog met een nucleaire winter vergeleken.

De concentratie van de PM 2.5-deeltjes - die klein genoeg zijn om tot diep in de longen door te dringen, in de bloedbaan terecht kunnen komen en gelinkt worden aan honderdduizenden vroegtijdige overlijdens - bereikt in Peking regelmatig meer dan 500 microgram per kubieke meter. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een veilig niveau van maximum 25 aangeeft. In China wordt een concentratie boven 300 'gevaarlijk' genoemd.

Blue Sky voor iPhone

Voor wie droomt van een helblauwe hemel boven de skyline van de Chinese hoofdstad Peking, heeft de Chinese tak van het Wereld Natuur Fonds een oplossing bedacht. Met deiPhone app 'Blue Sky' kunnen inwoners en toeristen hun foto's ontdoen van die lelijke grijze smog boven hun hoofden door ze op te laden en de lucht letterlijk blauw te schilderen. WWF wil mensen met de fotoapp niet alleen mooie foto's bezorgen maar hen ook laten nadenken over milieu en vervuiling. 'Blue Sky' geeft mensen dan ook meteen toegang tot een petitie tegen luchtvervuiling. De app maakt deel uit van een campagne van WWF China naar aanleiding van het recente Earth Hour en werd sindsdien al meer dan 7.000 keer gedownload.Of het iPhone-speeltje daadwerkelijk iets zal bijdragen aan de verbetering van de luchtvervuiling in China, valt te betwijfelen. De smogproblematiek in het land is er zo omvangrijk dat wetenschappers de situatie onlangs nog met een nucleaire winter vergeleken.De concentratie van de PM 2.5-deeltjes - die klein genoeg zijn om tot diep in de longen door te dringen, in de bloedbaan terecht kunnen komen en gelinkt worden aan honderdduizenden vroegtijdige overlijdens - bereikt in Peking regelmatig meer dan 500 microgram per kubieke meter. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een veilig niveau van maximum 25 aangeeft. In China wordt een concentratie boven 300 'gevaarlijk' genoemd. Blue Sky voor iPhone