Kunnen sequoia's de opwarming van de aarde stoppen? Volgens de milieugroepering Archangel Ancient Tree Archive uit de Amerikaanse staat Michigan wel.

De sequoia's zijn de grootste levende wezens op aarde, ze kunnen hoger dan 100 meter worden en een omtrek van 25 meter bereiken. Ze zijn ook enorm sterk en overleven zelfs bosbranden. Ze kunnen daardoor oeroud worden. Er bestaan exemplaren van meer dan 3000 jaar oud.

Maar het belangrijkste voor de klimaatverandering is hun vermogen om grote hoeveelheden CO2 op te slaan. CO2 is immers voor een groot deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

Deze combinatie van eigenschappen maakt de mammoetbomen volgens David Milarch, oprichter van de Archangel Ancient Tree Archive, ideaal om de klimaatverandering te stoppen. Dat willen ze bereiken door overal ter wereld in bossen en parken miljoenen sequoia's te planten.

Ze gaan daarvoor de sterkste en dus oudste exemplaren klonen. Maar dat is geen eenvoudig werk. Hoe ouder de boom, hoe instabieler de loten. Toch kunnen sequoia's nog op hoge leeftijd loten produceren die uit kunnen groeien tot nieuwe sterke bomen, maar daar zijn jonge loten voor nodig en die groeien helemaal bovenaan de top van de boom.

Op termijn wil Archangel Ancient Tree Archive zich niet alleen beperken tot sequoia's, zegt Milarch. 98 procent van de oerbossen op onze aarde is ondertussen verdwenen en om te voorkomen dat met het verdwijnen van die bossen ook bijzondere bomen zoals de Libanese ceder en Afrikaanse apenbroodbomen voor altijd verloren gaan wil Milarch ook die bomen gaan klonen.

Kritiek

Natuurlijk krijgt Milarch ook kritiek. Connie Millar van de United States Forest Service wijst erop dat de oudste en grootste bomen niet noodzakelijkerwijs de sterkste genen hebben. Ze staan misschien in uitzonderlijk vruchtbare grond of net boven een waterbron. Ook bij mensen is het niet vanzelfsprekend dat degenen die het oudst worden het beste genetische materiaal bezitten.

Ook Scott Steen, voorzitter van American Forests, de oudste milieubeweging in de VS, heeft zijn twijfels. Hij steunt het plan van Archangel Ancient Tree Archive om nieuwe bomen aan te planten. Zijn eigen organisatie ijvert immers al jaren voor het planten van 100 miljoen bomen tegen 2020, maar betwijfelt of de sequoia's wel de meest geschikte bomen daarvoor zijn.

Inderdaad nemen sequoia's enorme hoeveelheden CO2 op, maar het is niet het soort boom dat je in je achtertuin zet, tenzij je een hele grote achtertuin hebt. Ook kan je ze niet langs een straat in een stad planten. Milarchs reactie daarop is dat hij en zijn medewerkers bekijken welke van de gekloonde bomen het beste op een bepaalde plaats past.

Milarch wil geen winst maken met zijn organisatie, maar is wel van plan de boomklonen te gaan verkopen zodat hij zijn project kan blijven bekostigen. Maar zodra hij voldoende geld heeft om zijn levenswerk voort te zetten geeft hij de bomen gratis weg.

Bron: New York Time, Focus Online, MS

Kunnen sequoia's de opwarming van de aarde stoppen? Volgens de milieugroepering Archangel Ancient Tree Archive uit de Amerikaanse staat Michigan wel. De sequoia's zijn de grootste levende wezens op aarde, ze kunnen hoger dan 100 meter worden en een omtrek van 25 meter bereiken. Ze zijn ook enorm sterk en overleven zelfs bosbranden. Ze kunnen daardoor oeroud worden. Er bestaan exemplaren van meer dan 3000 jaar oud. Maar het belangrijkste voor de klimaatverandering is hun vermogen om grote hoeveelheden CO2 op te slaan. CO2 is immers voor een groot deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Deze combinatie van eigenschappen maakt de mammoetbomen volgens David Milarch, oprichter van de Archangel Ancient Tree Archive, ideaal om de klimaatverandering te stoppen. Dat willen ze bereiken door overal ter wereld in bossen en parken miljoenen sequoia's te planten. Ze gaan daarvoor de sterkste en dus oudste exemplaren klonen. Maar dat is geen eenvoudig werk. Hoe ouder de boom, hoe instabieler de loten. Toch kunnen sequoia's nog op hoge leeftijd loten produceren die uit kunnen groeien tot nieuwe sterke bomen, maar daar zijn jonge loten voor nodig en die groeien helemaal bovenaan de top van de boom. Op termijn wil Archangel Ancient Tree Archive zich niet alleen beperken tot sequoia's, zegt Milarch. 98 procent van de oerbossen op onze aarde is ondertussen verdwenen en om te voorkomen dat met het verdwijnen van die bossen ook bijzondere bomen zoals de Libanese ceder en Afrikaanse apenbroodbomen voor altijd verloren gaan wil Milarch ook die bomen gaan klonen.Kritiek Natuurlijk krijgt Milarch ook kritiek. Connie Millar van de United States Forest Service wijst erop dat de oudste en grootste bomen niet noodzakelijkerwijs de sterkste genen hebben. Ze staan misschien in uitzonderlijk vruchtbare grond of net boven een waterbron. Ook bij mensen is het niet vanzelfsprekend dat degenen die het oudst worden het beste genetische materiaal bezitten. Ook Scott Steen, voorzitter van American Forests, de oudste milieubeweging in de VS, heeft zijn twijfels. Hij steunt het plan van Archangel Ancient Tree Archive om nieuwe bomen aan te planten. Zijn eigen organisatie ijvert immers al jaren voor het planten van 100 miljoen bomen tegen 2020, maar betwijfelt of de sequoia's wel de meest geschikte bomen daarvoor zijn. Inderdaad nemen sequoia's enorme hoeveelheden CO2 op, maar het is niet het soort boom dat je in je achtertuin zet, tenzij je een hele grote achtertuin hebt. Ook kan je ze niet langs een straat in een stad planten. Milarchs reactie daarop is dat hij en zijn medewerkers bekijken welke van de gekloonde bomen het beste op een bepaalde plaats past. Milarch wil geen winst maken met zijn organisatie, maar is wel van plan de boomklonen te gaan verkopen zodat hij zijn project kan blijven bekostigen. Maar zodra hij voldoende geld heeft om zijn levenswerk voort te zetten geeft hij de bomen gratis weg. Bron: New York Time, Focus Online, MS