Autopsies van overleden konijnen door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent bevestigen dat de ziekte zich snel aan het verspreiden is. Op 25 ingezonden overleden konijnen tussen half mei en eind juni was het nieuwe virus, dat RHD-2 genoemd wordt, 15 keer de boosdoener. RHD-2 is resistent tegen het reeds courante RHD-vaccin.

Ook tegen RHD-2 kunnen konijnen gevaccineerd worden, maar de prijs van het vaccin lijkt veel hobbyfokkers af te schrikken. 'Nochtans raden we elke konijnenfokker in België aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn dierenarts zodat deze het nodige kan doen om de vaccinatie te organiseren', meldt Paul Cuypers van het Vlaams Internationaal Verbond van Fokkers van Neerhofdieren. 'Eens het virus binnenraakt in je stal, kan je enkel nog toekijken.'

'Niets doen is met vuur spelen', weet Cuypers. 'Het kan zijn dat je gespaard blijft, maar evengoed kan het dat je al je konijnen kwijtraakt'. Professionele konijnenkwekers vaccineren alvast de moederdieren en verstevigen hun hygiënemaatregelen in een poging om de epidemie tegen te gaan. Volgens het VILT is de impact moeilijk in te schatten, maar 'mogen we er goede hoop op hebben dat de pot dit najaar pruimen mét konijn schaft'. (BELGA/JVL)

Autopsies van overleden konijnen door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent bevestigen dat de ziekte zich snel aan het verspreiden is. Op 25 ingezonden overleden konijnen tussen half mei en eind juni was het nieuwe virus, dat RHD-2 genoemd wordt, 15 keer de boosdoener. RHD-2 is resistent tegen het reeds courante RHD-vaccin. Ook tegen RHD-2 kunnen konijnen gevaccineerd worden, maar de prijs van het vaccin lijkt veel hobbyfokkers af te schrikken. 'Nochtans raden we elke konijnenfokker in België aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn dierenarts zodat deze het nodige kan doen om de vaccinatie te organiseren', meldt Paul Cuypers van het Vlaams Internationaal Verbond van Fokkers van Neerhofdieren. 'Eens het virus binnenraakt in je stal, kan je enkel nog toekijken.' 'Niets doen is met vuur spelen', weet Cuypers. 'Het kan zijn dat je gespaard blijft, maar evengoed kan het dat je al je konijnen kwijtraakt'. Professionele konijnenkwekers vaccineren alvast de moederdieren en verstevigen hun hygiënemaatregelen in een poging om de epidemie tegen te gaan. Volgens het VILT is de impact moeilijk in te schatten, maar 'mogen we er goede hoop op hebben dat de pot dit najaar pruimen mét konijn schaft'. (BELGA/JVL)