Knack.be start met Planet Earth

Knack.be start met Planet Earth, een rubriek met non-stopnieuws over het leven op onze planeet. Dirk Draulans is een van de Knackredacteurs die artikels schrijft voor Planet Earth. ‘Het irriteert mij mateloos dat veel mensen niet wakker liggen van het milieu. Als te veel mensen geen inspanning willen leveren, moeten we overstappen op een soort verlicht despotisme.’

Waarom een rubriek Planet Earth?

Dirk Draulans: Het leven op aarde is een onuitputtelijke bron van mooie verhalen. Wat in de rubriek Planet Earth zal verschijnen, is fundamenteel belangrijk voor iedereen. De aarde is een gigantische bol die zich geen zak aantrekt van de rest van het heelal, maar op die aardbol krijgt de mens een ongelooflijke greep op al het andere leven. Wij zijn een enorm dominante soort die de rest van het leven op aarde zeer sterk beïnvloedt. Denk aan het broeikaseffect of de overbevissing van de oceanen, op alle niveaus legt de mens zijn hand op de aarde en bedreigt hij al het andere leven.

Wat is het grootste probleem?

Dirk Draulans: Ongetwijfeld de overbevolking. Alle projecties zijn het erover eens dat er in 2050 liefst 9 miljard mensen zullen rondlopen op de aardbol. Dat is veel te veel om leefbaar te zijn. Het is onmogelijk om in die situatie voor alle individuen een leefbaar bestaan te creëren. De wetenschap staat nu voor de uitdaging om die 9 miljard mensen te eten te geven. Als daar geen oplossing voor komt, is het game over voor de mensheid.

En dan is er de klimaatverandering. De dagen van de ijsbeer zijn geteld. Heel veel dieren en planten zullen uitsterven. Enkel de opportunisten die zich kunnen aanpassen zullen overleven. Ook voor de mens zijn de gevolgen gigantisch. Er zullen nog veel meer migraties op gang komen dan nu het geval is. Grote delen van de aarde worden onleefbaar. De bewoners van die gebieden zullen verhuizen naar gebieden die nog wel leefbaar zijn, met alle gevolgen van dien. In het Midden-Oosten zullen oorlogen uitbarsten om water.

Voor België is de opwarming van de aarde niet per definitie een slechte zaak, zeker niet op korte termijn. Het wordt hier warmer en aangenamer. Diersoorten die zich daar niet aan kunnen aanpassen, zullen verhuizen naar koudere streken. Andere dieren zullen zich hier vestigen. We zullen wel te maken krijgen met nieuwe ziekten. De blauwtongziekte bij schapen is daar nu al een voorbeeld van.

Moeten wij daar wakker van liggen? Dirk Draulans: Natuurlijk, we moeten respect tonen voor ander leven op aarde. Koop alleen nog duurzaam gevangen vis. In de Delhaize en de Colruyt wordt dat gelabeld. Ikzelf koop enkel nog producten uit eigen streek, zodat het milieu niet belast wordt door de effecten van het transport. We moeten ook veel meer met de fiets naar de bakker of het werk. Het gaat vaak om hele kleine dingen die een gigantische impact hebben wanneer veel mensen het doen. Dan krijg je een effect op grote schaal.

Het probleem is dat veel mensen te gemakzuchtig zijn. Veel te veel mensen liggen gewoon niet wakker van de milieuproblematiek. Dat irriteert mij mateloos. Als te veel mensen geen enkele inspanning willen leveren, moeten we overstappen op een soort verlicht despotisme. De overheid en grotere bedrijven mogen de mensen geen keuze meer laten. Het gaat zover komen dat de Delhaize enkel nog duurzaam gevangen vis zal aanbieden en geen andere soorten meer verkoopt of dat de overheid mensen dwingt om over te schakelen op groene energie.

Hernieuwbare energie is een verhaal van vallen en opstaan. Het zal veel tijd vragen. Het is ook een voorbeeld van hoe milieubescherming pas werkt als er een economische component aan hangt. Dat zie je ook bij het ontstaan van nieuwe natuurgebieden. Die komen er alleen nog als je er ook toerisme en dus inkomsten uit toerisme aan kunt koppelen. Op zich is daar niets mis mee. De dieren in die natuurgebieden passen zich wel aan aan de aanwezigheid van mensen met fototoestellen.

Ik ben nu in Schotland en ik zag hier vanochtend een visarend. Prachtig. Honderd jaar geleden was de visarend in Schotland uitgestorven, zeg maar uitgeroeid. In 1951 heeft zich opnieuw één koppel genesteld. Er ontstonden beschermingscomités en natuurbeschermers losten elkaar af om het nest te bewaken. De visarend werd beschermd door een National Trust-campagne. Nu vliegen hier in Schotland weer 200 koppels visarenden rond. Ieder jaar betalen tienduizenden mensen veel geld om hun nesten te mogen bezoeken. Dat brengt iets op. Zo krijgt het voortbestaan van een diersoort ook een economische waarde.

Het voortbestaan van de walvis is ook maar verzekerd doordat overal ter wereld op grote schaal walvistoerisme ontstaan is. Mensen betalen groten sommen geld om een walvis te zien. Dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat die walvis daar ook blijft rondzwemmen. (EE)

Op Planet Earth vind je nieuws over onder meer de volgende onderwerpen: 1. Klimaatverandering

2. Bedreigde diersoorten

3. Wonderen der natuur

4. Groene energie

5. Walvissenjacht

6. Ecologische voetafdruk

7. Milieubewust reizen

8. Extreme natuurfenomenen

9. Ontdekking van nieuwe diersoorten

10. Duurzaam bankieren

11. Dierentuindieren

12. Bedreigde volkeren

13. Selectief winkelen

14. Bevolkingsevolutie

15. Biodiversiteit

16. Geheimen van de diepzee

17. Ikonen van natuurbescherming

18. Vulkaanuitbarstingen

19.Overbevissing van de oceanen

20. Extreem weer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content