De nationale meteorologische diensten hebben voor het eiland Miyako in het zuid-Japanse vakantieparadijs Okinawa de hoogste alarmfase afgekondigd. De bewoners van het eiland zijn opgeroepen zich onverwijld in veiligheid te brengen voor levensgevaarlijke windstoten, regenval en hoge golven. Ook de ongeveer 81.000 bewoners van de stad Amakusa in de buurt van Nagasaki zijn ertoe aangezet zich in veiligheid te brengen.

Het natuurgeweld Neoguri gaat gepaard met windsnelheden tot 260 km per uur en nadert aan 25 km per uur de ook bij buitenlandse toeristen geliefde provincie Okinawa. De tyfoon kan ze dinsdag bereiken.

Op Kyushu kwam, ook tengevolge van het regenseizoen, al hevige neerslag neer. De plaatselijke autoriteiten hebben de bewoners voor aardverschuivingen en overstromingen gewaarschuwd. Het reeds voor de 55.000 inwoners van Miyako afgekondigd alarm kan volgens televisiezender NHK later worden uitgebreid tot de hele eilandengroep.

Mogelijk brengt de achtste tyfoon van het seizoen de komende dagen een bezoek aan het Japanse hoofdeiland Honshu, waar de hoofdstad Tokio is gelegen. Maar mogelijk is het natuurgeweld dan al tot een depressie gedegradeerd.

Naar verluidt is er sinds tientallen jaren in de maand juli niet meer zo een krachtige tyfoon geweest. (Belga/TE)

De nationale meteorologische diensten hebben voor het eiland Miyako in het zuid-Japanse vakantieparadijs Okinawa de hoogste alarmfase afgekondigd. De bewoners van het eiland zijn opgeroepen zich onverwijld in veiligheid te brengen voor levensgevaarlijke windstoten, regenval en hoge golven. Ook de ongeveer 81.000 bewoners van de stad Amakusa in de buurt van Nagasaki zijn ertoe aangezet zich in veiligheid te brengen. Het natuurgeweld Neoguri gaat gepaard met windsnelheden tot 260 km per uur en nadert aan 25 km per uur de ook bij buitenlandse toeristen geliefde provincie Okinawa. De tyfoon kan ze dinsdag bereiken. Op Kyushu kwam, ook tengevolge van het regenseizoen, al hevige neerslag neer. De plaatselijke autoriteiten hebben de bewoners voor aardverschuivingen en overstromingen gewaarschuwd. Het reeds voor de 55.000 inwoners van Miyako afgekondigd alarm kan volgens televisiezender NHK later worden uitgebreid tot de hele eilandengroep. Mogelijk brengt de achtste tyfoon van het seizoen de komende dagen een bezoek aan het Japanse hoofdeiland Honshu, waar de hoofdstad Tokio is gelegen. Maar mogelijk is het natuurgeweld dan al tot een depressie gedegradeerd. Naar verluidt is er sinds tientallen jaren in de maand juli niet meer zo een krachtige tyfoon geweest. (Belga/TE)