"Als we geen maatregelen nemen, dan verdwijnen die dieren door de vernieling van hun habitat en het verkeer", zei Goodall tijdens een interview met het Franse persbureau AFP in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

De afgelopen 50 jaar is het aantal chimpansees, verspreid over 21 landen, gedaald van 2 miljoen naar maximaal 300.000, zegt de 80-jarige Britse primatologe, die al een halve eeuw de apen in het Nationaal Park Gombe in het westen van Tanzania bestudeert. "Als we niets doen, gaan ze zeker verdwijnen, of zullen er kleine groepen bestaan waar ze moeilijk ontkomen aan inteelt."

'Bewijzen voor klimaatverandering zijn overal'

Goodall was de eerste wetenschapper die vaststelde dat grote apen, net zoals mensen, instrumenten gebruiken. Aan het huidige tempo zal de menselijke ontwikkeling in 2030 90 pct van de natuurlijke habitat van de grote apen in Afrika treffen en 99 pct in Azië. Dat bleek uit een eind juni gepubliceerd rapport van een gespecialiseerde ngo. De ontwikkeling van infrastructuur en de uitbaging van natuurlijke bronnen, hout, mineralen, olie en gas, hebben hun habitat al vernield.

"We zijn schizofreen: we hebben zo'n ongelooflijke intelligentie, maar het lijkt me dat we het vermogen om in harmonie met de natuur te werken, verloren zijn", meent Goodall. "De bewijzen voor de klimaatverandering zijn overal. Er zijn politieke leiders die zeggen dat ze er niet in geloven, maar ik denk dat ze misschien gewoon dom zijn." (Belga/TE)

"Als we geen maatregelen nemen, dan verdwijnen die dieren door de vernieling van hun habitat en het verkeer", zei Goodall tijdens een interview met het Franse persbureau AFP in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De afgelopen 50 jaar is het aantal chimpansees, verspreid over 21 landen, gedaald van 2 miljoen naar maximaal 300.000, zegt de 80-jarige Britse primatologe, die al een halve eeuw de apen in het Nationaal Park Gombe in het westen van Tanzania bestudeert. "Als we niets doen, gaan ze zeker verdwijnen, of zullen er kleine groepen bestaan waar ze moeilijk ontkomen aan inteelt." Goodall was de eerste wetenschapper die vaststelde dat grote apen, net zoals mensen, instrumenten gebruiken. Aan het huidige tempo zal de menselijke ontwikkeling in 2030 90 pct van de natuurlijke habitat van de grote apen in Afrika treffen en 99 pct in Azië. Dat bleek uit een eind juni gepubliceerd rapport van een gespecialiseerde ngo. De ontwikkeling van infrastructuur en de uitbaging van natuurlijke bronnen, hout, mineralen, olie en gas, hebben hun habitat al vernield. "We zijn schizofreen: we hebben zo'n ongelooflijke intelligentie, maar het lijkt me dat we het vermogen om in harmonie met de natuur te werken, verloren zijn", meent Goodall. "De bewijzen voor de klimaatverandering zijn overal. Er zijn politieke leiders die zeggen dat ze er niet in geloven, maar ik denk dat ze misschien gewoon dom zijn." (Belga/TE)