Dit jaar werd een record aan ivoren slagtanden in beslag genomen: het hoogste aantal sinds er een ban werd ingesteld in 1989. Zo staat te lezen in een rapport van 'Traffic', een organisatie die strijd voert tegen wildhandel. Volgens die organisatie hebben de olifanten "een verschrikkelijk jaar" achter de rug, met meer dan 23 ton ivoor dat in 2011 in beslag genomen werd. Dat vertegenwoordigt minstens 2.500 dode dieren, klinkt het.

Sinds 1989 is de handel in ivoor verboden om de jacht op olifanten te beperken. Maar illegaal wordt het product nog steeds massaal verhandeld, vooral in Azië, waar men gelooft dat ivoor geneeskundige krachten bezit. "De groeiende hoeveelheid ivoor dit jaar weerspiegelt zowel de stijgende vraag in Azië als de toenemende efficiëntie waarmee bendes tewerk gaan", staat er in het rapport van Traffic. De meeste ivoor is afkomstig van Afrikaanse olifanten, met China en Thailand als bestemming.

In 2011 waren er minstens dertien grote vangsten, een verdubbeling tegenover vorig jaar. Eerder deze maand nog werden in Maleisië honderden slagtanden in beslag genomen, goed voor een straatwaarde van 1,3 miljoen dollar. De tanden waren bestemd voor Cambodja. Desondanks gebeuren er weinig arrestaties. (Belga/INM)

Dit jaar werd een record aan ivoren slagtanden in beslag genomen: het hoogste aantal sinds er een ban werd ingesteld in 1989. Zo staat te lezen in een rapport van 'Traffic', een organisatie die strijd voert tegen wildhandel. Volgens die organisatie hebben de olifanten "een verschrikkelijk jaar" achter de rug, met meer dan 23 ton ivoor dat in 2011 in beslag genomen werd. Dat vertegenwoordigt minstens 2.500 dode dieren, klinkt het. Sinds 1989 is de handel in ivoor verboden om de jacht op olifanten te beperken. Maar illegaal wordt het product nog steeds massaal verhandeld, vooral in Azië, waar men gelooft dat ivoor geneeskundige krachten bezit. "De groeiende hoeveelheid ivoor dit jaar weerspiegelt zowel de stijgende vraag in Azië als de toenemende efficiëntie waarmee bendes tewerk gaan", staat er in het rapport van Traffic. De meeste ivoor is afkomstig van Afrikaanse olifanten, met China en Thailand als bestemming. In 2011 waren er minstens dertien grote vangsten, een verdubbeling tegenover vorig jaar. Eerder deze maand nog werden in Maleisië honderden slagtanden in beslag genomen, goed voor een straatwaarde van 1,3 miljoen dollar. De tanden waren bestemd voor Cambodja. Desondanks gebeuren er weinig arrestaties. (Belga/INM)