Na de alarmerende vermindering van de laatste nog wilde neushoorns in Indonesië heeft het land het jaar van de neushoorn uitgeroepen. De regering wil zich bijzonder voor de bescherming van de overgebleven exemplaren op de eilanden Java en Sumatra inzetten. Dat is vernomen van het presidentieel paleis.

Neushoorns met uitsterven bedreigdDe aanzet daartoe werd gegeven door de wereldnatuurbeschermingsunie IUCN (International Union for the Conservation of Nature) en andere dierenbeschermingsorganisaties. In de afgelopen tien jaar zijn al

twee neushoornsoorten uitgestorven, aldus IUCN. Volgens de natuurbehoudsorganisatie WWF lopen er in het nationaal park Ujung Kulon op Java wellicht nog maar 40 wilde neushoorns rond. Op Sumatra wordt het aantal op minder dan 200 geschat.

Stropers

"Het is dringend nodig om de natuurlijke levensruimte van deze dieren beter te beschermen en de groepen neushoorns op veilige plaatsen bij elkaar te brengen", zei de voorzitter van WWF Indonesië, Efransjah, die zoals vele Indonesiërs slechts een naam draagt.

Wildstropers jagen op de neushoorns omdat de vraag naar de hoorn in Azië pijlsnel stijgt. Hij wordt onder meer in traditionele medicijnen verwerkt, nochtans is er geen enkel medisch nut bewezen. Geraspte neushoorn is duur, maar de groeiende middenklasse in landen als China en Vietnam wakkert de handel aan. (Belga/INM)

Na de alarmerende vermindering van de laatste nog wilde neushoorns in Indonesië heeft het land het jaar van de neushoorn uitgeroepen. De regering wil zich bijzonder voor de bescherming van de overgebleven exemplaren op de eilanden Java en Sumatra inzetten. Dat is vernomen van het presidentieel paleis. Neushoorns met uitsterven bedreigdDe aanzet daartoe werd gegeven door de wereldnatuurbeschermingsunie IUCN (International Union for the Conservation of Nature) en andere dierenbeschermingsorganisaties. In de afgelopen tien jaar zijn al twee neushoornsoorten uitgestorven, aldus IUCN. Volgens de natuurbehoudsorganisatie WWF lopen er in het nationaal park Ujung Kulon op Java wellicht nog maar 40 wilde neushoorns rond. Op Sumatra wordt het aantal op minder dan 200 geschat. Stropers "Het is dringend nodig om de natuurlijke levensruimte van deze dieren beter te beschermen en de groepen neushoorns op veilige plaatsen bij elkaar te brengen", zei de voorzitter van WWF Indonesië, Efransjah, die zoals vele Indonesiërs slechts een naam draagt. Wildstropers jagen op de neushoorns omdat de vraag naar de hoorn in Azië pijlsnel stijgt. Hij wordt onder meer in traditionele medicijnen verwerkt, nochtans is er geen enkel medisch nut bewezen. Geraspte neushoorn is duur, maar de groeiende middenklasse in landen als China en Vietnam wakkert de handel aan. (Belga/INM)