In het zuiden van Noorwegen doet zich een natuurfenomeen voor dat voor meteorologen en biologen een raadsel blijkt. Regenwormen kruipen er niet alleen uit de grond, maar vallen ook letterlijk als regen uit de lucht. 'Ik zag duizenden regenwormen op het sneeuwoppervlak', aldus biologieleraar Karstein Erstad die in de regio aan het skiën was.

'Op het eerste gezicht leken ze dood, maar toen ik ze in mijn hand vastpakte, bleken ze nog te leven', aldus de man aan de Noorse lokale nieuwsdienst The Local.

Aanvankelijk dacht hij dat de wormen door de sneeuw naar boven gekropen waren, maar dat leek onwaarschijnlijk omdat de sneeuw meer dan een halve meter dik was.

Luchtzak of waterhoos

Het is niet de eerste keer dat regenwormen in Noorwegen uit de hemel vallen. Dat gebeurde ook ooit in Molde en Bergen, ook in het zuiden van het land. Ook in Schotland zou het in 2011 voorgevallen zijn.

Wat de oorzaak is van het uiterst zeldzame fenomeen is, is niet duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat de wormen zijn meegenomen door een krachtige valwind en kilometers verder weer neergevallen zijn.

Een andere theorie is dat een waterhoos, een fenomeen dat te vergelijken is met een tornado, aan land is gekomen en de wormen kilometers mee vervoerde. (TE)

In het zuiden van Noorwegen doet zich een natuurfenomeen voor dat voor meteorologen en biologen een raadsel blijkt. Regenwormen kruipen er niet alleen uit de grond, maar vallen ook letterlijk als regen uit de lucht. 'Ik zag duizenden regenwormen op het sneeuwoppervlak', aldus biologieleraar Karstein Erstad die in de regio aan het skiën was. 'Op het eerste gezicht leken ze dood, maar toen ik ze in mijn hand vastpakte, bleken ze nog te leven', aldus de man aan de Noorse lokale nieuwsdienst The Local.Aanvankelijk dacht hij dat de wormen door de sneeuw naar boven gekropen waren, maar dat leek onwaarschijnlijk omdat de sneeuw meer dan een halve meter dik was. Het is niet de eerste keer dat regenwormen in Noorwegen uit de hemel vallen. Dat gebeurde ook ooit in Molde en Bergen, ook in het zuiden van het land. Ook in Schotland zou het in 2011 voorgevallen zijn. Wat de oorzaak is van het uiterst zeldzame fenomeen is, is niet duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat de wormen zijn meegenomen door een krachtige valwind en kilometers verder weer neergevallen zijn. Een andere theorie is dat een waterhoos, een fenomeen dat te vergelijken is met een tornado, aan land is gekomen en de wormen kilometers mee vervoerde. (TE)