Meer dan de helft van de totale vernielde oppervlakte kwam op rekening van Alaska, waar een historische droogte in combinatie met intense bliksemstormen de perfecte cocktail vormde voor bosbranden. Ook in Washington en Oregon werden records gebroken, en Californië, dat al vier jaar op rij door droogte wordt geteisterd, telde zo'n duizend brandhaarden meer dan normaal. De staat Washington was zo droog dat het Olympic National Park, een regenwoud en doorgaans een van de natste plekken in de VS, in brand schoot en wekenlang brandde.

Budget

De Amerikaanse Forest Service had zich schrap gezet, want door de klimaatverandering en de toenemende droogte in de westelijke staten was het duidelijk dat 2015 een intens jaar zou worden. Het bosbrandseizoen begint elk jaar vroeger en duurt ook steeds langer.

Maar de dienst kampt met een ernstig tekort aan middelen, en het Amerikaanse Congres weigert voorlopig het budget te verhogen. Daardoor moeten de tekorten voor brandbestrijding noodgedwongen aangevuld met geld dat normaal voor andere zaken gebruikt wordt, waaronder preventie.

De Forest Service schat dat de bestrijding van bosbranden over tien jaar 67 procent van het totale budget zal opslokken, een enorme stijging tegenover de 16 procent in 1995. De Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack trekt aan de alarmbel. "Het tekort heeft rechtstreekse gevolgen voor de capaciteit van de Forest Service om ander cruciaal werk te doen, zoals het goede beheer van bossen om brand te vermijden, bescherming van drinkwater en recreatie", zegt hij. (IPS)

Meer dan de helft van de totale vernielde oppervlakte kwam op rekening van Alaska, waar een historische droogte in combinatie met intense bliksemstormen de perfecte cocktail vormde voor bosbranden. Ook in Washington en Oregon werden records gebroken, en Californië, dat al vier jaar op rij door droogte wordt geteisterd, telde zo'n duizend brandhaarden meer dan normaal. De staat Washington was zo droog dat het Olympic National Park, een regenwoud en doorgaans een van de natste plekken in de VS, in brand schoot en wekenlang brandde.De Amerikaanse Forest Service had zich schrap gezet, want door de klimaatverandering en de toenemende droogte in de westelijke staten was het duidelijk dat 2015 een intens jaar zou worden. Het bosbrandseizoen begint elk jaar vroeger en duurt ook steeds langer.Maar de dienst kampt met een ernstig tekort aan middelen, en het Amerikaanse Congres weigert voorlopig het budget te verhogen. Daardoor moeten de tekorten voor brandbestrijding noodgedwongen aangevuld met geld dat normaal voor andere zaken gebruikt wordt, waaronder preventie.De Forest Service schat dat de bestrijding van bosbranden over tien jaar 67 procent van het totale budget zal opslokken, een enorme stijging tegenover de 16 procent in 1995. De Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack trekt aan de alarmbel. "Het tekort heeft rechtstreekse gevolgen voor de capaciteit van de Forest Service om ander cruciaal werk te doen, zoals het goede beheer van bossen om brand te vermijden, bescherming van drinkwater en recreatie", zegt hij. (IPS)