Volgens de Journal of Ethology zingen mannelijke muizen om indruk te maken op de vrouwtjes - een piepkleine variant met een staart van Will Tura of Adamo dus. Wij kunnen die gezangen helaas niet horen, maar met speciale opnameapparatuur slaagden wetenschappers erin ze te detecteren.

Ze ontdekten zelfs dat individuele muizen een soort eigen liedjes hanteren, maar dat er ook een familie-effect in het spel is, waarbij het gezang van diertjes wat van dat van hun broers heeft. Het gezang speelt zich af in het ultrasone deel van het geluidsspectrum. Wanneer geregistreerde opnames van muizengezang vertraagd worden afgespeeld, beginnen ze overigens verrassend sterk op vogelzang te gelijken.

Mannetjes beginnen vooral te zingen als ze een vrouwtje ruiken. Vrouwtjes worden actief aangetrokken door zingende mannetjes. Ze weten zelfs wanneer ze een broer of andere verwant horen zingen, zelfs als die nog nooit eerder zijn vocale registers opentrok. Ze herkennen dus op een of andere manier het gezang van familieleden. Dat voorkomt uiteraard inteelt. (DD)

Volgens de Journal of Ethology zingen mannelijke muizen om indruk te maken op de vrouwtjes - een piepkleine variant met een staart van Will Tura of Adamo dus. Wij kunnen die gezangen helaas niet horen, maar met speciale opnameapparatuur slaagden wetenschappers erin ze te detecteren. Ze ontdekten zelfs dat individuele muizen een soort eigen liedjes hanteren, maar dat er ook een familie-effect in het spel is, waarbij het gezang van diertjes wat van dat van hun broers heeft. Het gezang speelt zich af in het ultrasone deel van het geluidsspectrum. Wanneer geregistreerde opnames van muizengezang vertraagd worden afgespeeld, beginnen ze overigens verrassend sterk op vogelzang te gelijken. Mannetjes beginnen vooral te zingen als ze een vrouwtje ruiken. Vrouwtjes worden actief aangetrokken door zingende mannetjes. Ze weten zelfs wanneer ze een broer of andere verwant horen zingen, zelfs als die nog nooit eerder zijn vocale registers opentrok. Ze herkennen dus op een of andere manier het gezang van familieleden. Dat voorkomt uiteraard inteelt. (DD)