De inwoners van de Mexicaanse stad Tlajomulco de Zúñiga in de deelstaat Jalisco hebben het afgelopen weekend zowat 50 ton dode zoetwatervissen geruimd in het Cajititlánmeer.

Hoewel het nog onduidelijk is wat de massasterfte precies heeft veroorzaakt, wijzen velen met een beschuldigende vinger naar vervuilende fabrieken en boerderijen aan de rand van het meer. Een van die fabrieken is een tequilastoker die volgens de lokale inwoners zijn giftig afval rechtstreeks in het meer mag dumpen.

Volgens anderen heeft de recente hevige regenval er mogelijk toe geleid dat kunstmest van nabijgelegen boerderijen in het meer is gevloeid waardoor eutrofiëring heeft plaatsgevonden, een proces waarbij kunstmest de groei van algen stimuleert en zuurstof uit het water wegneemt.

Het is niet de eerste keer dat er massaal dode vissen opduiken in Jalisco. In juli 2013 stierven meer dan 500 ton karpers en brasems nadat een veevoederbedrijf grote hoeveelheden melasse in een rivier had gedumpt.

De inwoners van de Mexicaanse stad Tlajomulco de Zúñiga in de deelstaat Jalisco hebben het afgelopen weekend zowat 50 ton dode zoetwatervissen geruimd in het Cajititlánmeer. Hoewel het nog onduidelijk is wat de massasterfte precies heeft veroorzaakt, wijzen velen met een beschuldigende vinger naar vervuilende fabrieken en boerderijen aan de rand van het meer. Een van die fabrieken is een tequilastoker die volgens de lokale inwoners zijn giftig afval rechtstreeks in het meer mag dumpen. Volgens anderen heeft de recente hevige regenval er mogelijk toe geleid dat kunstmest van nabijgelegen boerderijen in het meer is gevloeid waardoor eutrofiëring heeft plaatsgevonden, een proces waarbij kunstmest de groei van algen stimuleert en zuurstof uit het water wegneemt. Het is niet de eerste keer dat er massaal dode vissen opduiken in Jalisco. In juli 2013 stierven meer dan 500 ton karpers en brasems nadat een veevoederbedrijf grote hoeveelheden melasse in een rivier had gedumpt.