20.31 uur: 'Woensdag zullen treinen zo goed als normaal rijden'

Woensdag zullen de treinen zo goed als normaal rijden, meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Het weer dat woensdag wordt verwacht, is niet zo extreem als de voorbije dag. Belangrijke factor is of de treinbestuurders en hun materieel op hun eindbestemming geraken. Is dat het geval, dan rijden de treinen woensdagochtend normaal.

20.05 uur: VAB en Touring rukken massaal uit voor ongevallen

De chaos door de intense sneeuwval heeft zich ook laten gevoelen bij VAB en Touring. VAB moest vier keer zoveel tussenbeide komen voor ongevallen, slippartijen en mensen die zich vastreden in de sneeuw dan op een normale voormiddag in maart. Touring moest uitrukken voor 317 ongevallen. Op een normale sneeuwdag zijn er dat 90 à 100.

20.01 uur: Werkgevers stellen zich soepel op

Uit een rondvraag die zelfstandigenorganisatie NSZ uitvoerde bij een aantal kmo's blijkt dat die allemaal af te rekenen hadden met laatkomers. Bij 117 kmo's blijkt dat gemiddeld 57 procent van alle personeelsleden die niet thuis werken, te laat op het werk aankwam. "De omstandigheden deze morgen waren weliswaar aangekondigd, maar zo uitzonderlijk dat ze voor een pak laatkomers zorgden. Daardoor stellen werkgevers zich soepeler op dan de geldende regelgeving", verduidelijkt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Ze houden geen loon in of rekenen geen halve dag vakantie aan."

19.49 uur: Nog vertragingen tot 20 minuten bij De Lijn De dienstverlening van De Lijn normaliseert zich. De meeste bussen rijden opnieuw zo goed als normaal, al zijn vertragingen van een kwartier tot twintig minuten mogelijk. Bij de MIVB rijdt alleen tram 62 niet.

19.10 uur: Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie waarschuwen nog steeds voor mogelijke gladheid door aanvriezend smeltwater. Wees dus voorzichtig

19.01 uur: Ook woensdag nog sterke storingen verwacht bij Thalys en Eurostar

Voor woensdag worden sterke storingen verwacht op het volledige Thalys-netwerk. Alle tickets geldig op 12 en 13 maart zijn inruilbaar volgens beschikbaarheid bij het initiële verkooppunt. Ook het Eurostar-verkeer zal woensdag nog altijd moeizaam verlopen. Eurostar verwacht woensdag een hervatting van het verkeer, maar volgens een aangepaste dienstregeling.

18.52 uur: Strooiwagen in de fout bij dodelijk ongeval

Een strooiwagen die in De Haan betrokken was bij een dodelijk ongeval, was wellicht zelf in fout. Bij het ongeval reed een personenwagen in op de strooiwagen, die vermoedelijk op dat moment op het verkeerde rijvak reed. De passagier in de auto overleefde het ongeval niet.

18.30 uur: Nokere Koerse gaat niet door

De 68e editie van de wielerwedstrijd Nokere Koerse-Danilith Classic van woensdag wordt afgelast omwille van de hevige sneeuwval. Dat hebben de organisatoren beslist.

18.15 uur: Uitzonderlijk vlotte avondspitsNa de uitzonderlijk zware ochtendspits lijkt de avondspits zeer vlot te verlopen. De filebarometer van het Verkeerscentrum geeft om 17.30 uur 0 km file aan. "We hebben al eerder gezien dat zich zo'n scenario voordoet", zegt Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. "Sowieso was er deze ochtend al minder verkeer onderweg dan anders. Daarbij komt nog dat vrijetijdsverplaatsingen deze avond beperkt worden."
Op een doordeweekse dinsdagavond telt het Verkeerscentrum meestal goed 100 kilometer file.

18.05 uur: 'Winterweer veroorzaakte meer dan 10.000 km files'
Cijfers kunnen al eens verschillen. Dinsdagochtend om 8.35 uur heeft het TomTom Traffic Centre 10.049 kilometer files en vertragingen gemeten op de Belgische wegen. Touring Mobilis spreekt over meer dan 1.600 kilometer files en vertragingen in België, en het Vlaams Verkeerscentrum over 550 à 600 kilometer. Beide organisaties bekijken de situatie op de hoofdwegen, met name de snelwegen en de belangrijke doorgaande wegen met 2x2 rijstroken, legt Hajo Beeckman, uit.

"Het TomTom Traffic Centre heeft een veel grotere dekking, aangezien ook files gemeten worden op secundaire wegen en zelfs op kleinere dorpsstraten", legt TomTom uit. "Bovendien werken wij met veel meer bronnen. Aan de hand van de gps-toestellen met simkaarten kunnen we - volledig anoniem - de bestuurders volgen en kijken waar ze trager rijden of waar de situatie abnormaal is."

17.50 uur: Lichtgewonden door slippartijen in de KempenIn de Antwerpse Kempen heeft het gladde wegdek op verschillende plaatsen tot slippartijen geleid. Er vielen een achttal gewonden, maar niemand was er erg aan toe.

17.45 uur Ochtendspits woensdag minder chaotisch Thomas Baeken van Infrabel verwacht dat de ochtendspits woensdag minder chaotisch zal verlopen. "Zoiets weet je natuurlijk nooit zeker, maar de meeste treinvertragingen zullen waarschijnlijk opgelost zijn eens de avondspits voorbij is. In principe starten we morgenvroeg met een propere lei."

17.40 Treinen uit Brussel hebben ongeveer een half uur vertraging

De uitzonderlijk zware ochtendspits is nog steeds niet weggewerkt, en zal voor gevolgvertragingen zorgen tijdens de avondspits. "In Brussel hebben de treinen vertragingen van goed een halfuur, maar er zijn uiteraard ook nog uitschieters naar boven", zegt Infrabelwoordvoerder Thomas Baeken. "Sommige treinen worden afgeschaft, om zo ruimte te creëren voor andere treinen."

"Door de zware ochtendspits zijn sommige treinen, en het personeel, met grote vertraging op hun eindstation aangekomen. Als die trein vervolgens in de andere richting vertrekt, neemt hij die vertraging natuurlijk mee", legt Baeken uit.

16.56 uur Een totaal rijverbod voor vrachtwagens op de Waalse wegen is niet gerechtvaardigd, vindt Waals minister voor Verkeersveiligheid Carlo Di Antonio (CDH). Er werden vanmorgen rond 6 uur slechts vier vrachtwagens in moeilijkheden gesignaleerd door de federale politie. 'Een volledig rijverbod zou grote vertragingen veroorzaakt hebben, omdat alle vrachtwagens dan op zoek moeten naar een parkeerplaats. Dat zou moeilijk verlopen, waardoor ze in bepaalde gevallen op de rechtse rijstrook van de autosnelweg zouden stilstaan.' Di Antonio verkiest winterbanden te verplichten als de omstandigheden erom vragen.

16.32: Touring ziet toch meer thuiswerkersTouring moest uitrukken voor 317 ongevallen. Op een normale sneeuwdag zijn er dat 90 à 100. Toch lag het totale aantal interventies (depannages dus bijgerekend) bij Touring niet "spectaculair veel hoger", zegt woordvoerder Danny Smagghe. "Dat lijkt erop te wijzen dat veel mensen toch van thuis uit hebben gewerkt of hun verplaatsing hebben uitgesteld tot de middag." VAB merkte daar weinig van en verwijst naar de "redelijk hoge verkeersintensiteit" dinsdagochtend en het nieuwe filerecord.

VAB vindt dat de overheid haar aanpak bij grote hoeveelheden sneeuw moet aanpassen en meer de nadruk moet leggen op het ruimen van de sneeuw. "In bijvoorbeeld Duitsland zijn de gevolgen van hevige sneeuwval veel kleiner, daar is men er beter op voorbereid."

16.25 uur Pechverhelping draait overuren De ploegen van VAB zijn al de hele dag in de weer op automobilisten met pech uit de nood te helpen. VAB moest vier keer zoveel tussenbeide komen voor ongevallen, slippartijen en mensen die zich vastreden in de sneeuw dan op een normale voormiddag in maart.

16.10 uur Railtime, de website van de NMBS die in realtime gegevens over vertrektijden en vertragingen weergeeft, functioneert niet meer.

16.05 uur Chaos in station van Brussel-Zuid

Volgens VRT Radio is het treinverkeer nog steeds niet op haar effen gekomen na een erg moeizame ochtendspits. Op het scherm van het station in Brussel-Zuid staat slechts een handvol treinen aangekondigd, de meesten met vertragingen tussen een 30 en 60 minuten. In de inkomhal van het station staat een enorme mensenzee, die hoopte door vroeg te stoppen met de werkdag tijdig de trein naar huis te kunnen nemen.

15.55 uur Volgens de RTBf werd de luchthaven van Charleroi gesloten. Vluchten worden omgeleid naar Luik, Eindhoven en Zaventem.

15.50 uur In het Antwerpse Kapellen is een veegwagen tegen de gevel van een appartementsgebouw gebotst. Het voertuig was de fietspaden sneeuw- en ijsvrij aan het maken toen de bestuurder de controle over het stuur verloor. Hij is voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. Het leek er even op dat de brandweer de gevel zou moeten stutten, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.

15.42 uur Groot-Brittannië ligt volledig lamHet slechte weer heeft ook de weg richting Groot-Brittannië gevonden. Op het eiland lag weg-, vlieg- trein- en zelfs zeevaartverkeer lam. De plotse terugkeer van temperaturen onder nul graden, en de sneeuwstorm die daar bovenop kwam, heeft honderden automobilisten gedwongen de nacht in hun wagen door te brengen, om een geblokkeerde baan tussen Kent en Sussex. Daar heeft de politie zo'n 2.500 noodoproepen binnengekregen, van mensen betrokken in een ongeval of slachtoffers van de koude.

Na het aangekondigde slechte weer, haastten zich in de loop van de dag honderden reizigers richting St Pancras, het Londense station waar de Eurostartreinen aankomen, wat tot een chaos van jewelste zorgde. De treinen werden, na een massale vertraging, afgelast.

Op een ferry tussen Ierland en Frankrijk werden de passagiers gedwongen de nacht door te brengen op het schip. Door storm op zee kon de boot niet aanmeren in de haven van het Franse Cherbourg. Onder de passagiers een groep kinderen die terugkeerden van een schoolreisje.

15.28 uur Vrachtverkeer van meer dan 3,5 ton mag door het slechte weer de grens met Frankrijk niet over in Adinkerke, Lamain, Rekkem en Hensies. Dat meldt de Twitteraccount van het Vlaams Verkeerscentrum.

15.12 uur Ook de post heeft het moeilijk In Antwerpen en Limburg raakte slechts een vijfde van alle post vanuit de sorteercentra naar de lokale postkantoren, zegt bpost. Bovendien functioneerden het gros van de kantoren op winterregime, wat betekent dat de bedeling van de brieven en pakketjes met wagens gebeurde en niet met fietsen of scooters. Ook elders in het land verliep de tocht van de postbodes niet zonder zorgen. Zo'n 40 procent van alle postbestellingen raakte niet verdeeld in West- en Oost-Vlaanderen, Luik en Luxemburg. Sommige kantoren bleven zelfs de hele dag gesloten.

Of alle vertraagde post dan woensdag in de bus valt, kan Fred Lens, woordvoerder van bpost, niet met zekerheid zeggen. "Dat hangt af van het weer en verkeer op woensdagochtend."

15.00 uur Meer dan 100 auto's en vrachtwagens
Zijn op elkaar gebotst door een dichte sneeuwstorm in de Duitse bondsstaat Hessen. Er zijn geen mensen om het leven gekomen bij de kettingbotsing van de A45 naar Münzenberg.

Meerdere autobestuurders raakten gewond. Een nauwkeurig beeld van het grote ongeval konden de ambtenaren echter nog niet maken. Dat zegt de woordvoerder van de politie. Het is mogelijk dat meer dan een dozijn mensen in een autowrak licht- of zwaargewond zijn.
14.45 uur De Limburgse wegpolitie plukte op de E313 in Hasselt een volle bus met volwassenen en kinderen uit het verkeer. De bus reed, ondanks de hevige sneeuwval, 100 kilometer per uur over de linkerrijstrook. De wegpolitie verbaliseerde de 63-jarige buschauffeur omdat hij zijn snelheid niet aan de weersomstandigheden aanpaste. Hij verklaarde dat hij door het weer te veel vertraging had opgelopen en de verloren tijd wilde inhalen.

"Door de sneeuwval en de zeer beperkte berijdbaarheid van de autosnelweg bedroeg de gemiddelde snelheid 70 kilometer per uur", klinkt het bij de wegpolitie. "Een ploeg van de Hasseltse verkeerspost kon toch een volle autocar met volwassenen en kinderen op de bon slingeren, die aan 100 kilometer per uur op het zeer slecht berijdbare linkerrijvak richting Luik reed."

14.29 uur Bus en tramlijnen nog steeds zwaar verstoord Zowel de bus- en trams van de MIVB als De Lijn blijven hinder ondervinden van het sneeuwtapijt dat zich de voorbije nacht vormde. Bussen in gans Vlaanderen hebben last van zware vertragingen, tot een uur. De trams van De Lijn rijden zo goed als normaal. De maatschappij kondigt ook aan dat sommige voertuigen kleine omleidingen maken, om het gladde plekken te vermijden.

In Antwerpen rijden de bussen met ongeveer een uur vertraging. In Limburg heeft twee derde van de bussen 30 tot 60 minuten vertraging. In Oost-Vlaanderen lijkt de situatie mee te vallen, daar hebben lijnbussen 'maar' 30 minuten vertraging. In Vlaams-Brabant worden enkel hoofdwegen bediend. Zuid-West-Vlaanderen werd zwaar getroffen door het weer en meldt dat reizigers meer dan een uur vertraging moeten incalculeren. Aan de kust en in regio Brugge verloopt de bediening zo goed als normaal.

De MIVB heeft het merendeel van haar lijnen omgeleid of ingeperkt. In het centrum van de hoofdstad rijden trams noch bussen. De metro rijdt wel, en nagenoeg normaal.

14.15 uur Burgemeester roept hulp landbouwers in De waarnemend burgemeester van Doornik, Paul-Olivier Delannois heeft de hulp ingeroepen van de plaatselijke boeren. Hij vraagt hen mee sneeuw te ruimen die de voorbije nacht gevallen is. Vijf boeren gingen in op de oproep en stonden de stadsdiensten alvast bij om het witte puin te ruimen.

In totaal moet in de Waalse stad zo'n 800 kilometer weg vrijgemaakt worden. De burgemeester doet vooral een oproep naar iedereen die de strooimachines kan besturen. "De huidige ploeg is al van 3 uur deze ochtend bezig en raakt uitgeput."
13.55 Nederland snelt België ter hulp

De impact van de sneeuwval bleef bij onze Noorderburen vrij geperkt. Daarom heeft de zogenaamde Rijkswaterstaat (de Nederlandse wegenadministratie) middelen ter beschikking gesteld aan Vlaanderen.

Vier strooiwagens uit Nederland zakten af naar ons land. Momenteel zijn ze actief op de E314 en E313 in Limburg. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zullen vermoedelijk in de loop van de namiddag ook Nederlandse strooiwagens op bezoek krijgen.

13.45 Verkeersherrie in West-Vlaanderen enorm Vooral zuidelijk West-Vlaanderen kreeg het hard te verduren door de aanhoudende sneeuwval. In het Heuvelland werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Verschillende weggebruikers, waaronder 15 vrachtwagens, kwamen vast te zitten. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd.

Ook in Kortrijk was het absolute chaos op de baan. Ook daar ging het vooral om wagens die hellingen moeilijk opraakten of vast kwamen te zitten in opgehoopte bergen sneeuw.

13.25 Avondspits wordt opnieuw hels Deze avond verwacht Infrabel opnieuw een erg zware avondspits. "Infrabel stelt alles in het werk om de reizigers in deze uitzonderlijke omstandigheden toch weer thuis te krijgen. Er is extra personeel opgeroepen", zegt woordvoerder Frédéric Petit.

13.15 uur Treinverkeer komt opnieuw op gang In de Brusselse Noord-Zuidverbinding rijden met mondjesmaat weer treinen. Volgens Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de spoorwegen, was de situatie tussen 10 uur en 11 uur 30 het ergst. "De stations Brussel-Zuid en Brussel-Noord waren overbezet. De treinen liepen op het traject in Brussel vertragingen op tot een uur. Door de overbezetting in beide stations kwam daar nog een uur tot anderhalf uur bij."

De ochtendspits was niet heel uitzonderlijk, met gemiddelde vertragingen van 15 tot 30 minuten. "Er waren natuurlijk ook uitschieters en gevolgvertragingen. Pas later ontstonden de grote vertragingen."

Sinds 11 uur 30 loopt het verkeer in de 'flessenhals' tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid weer relatief normaal. Elders is de hinder in Oost- en West-Vlaanderen het grootst.

12.45 uur De Leuvense studenten beslissen om hun wintermarathon af te gelasten die normaalgezien woensdag zou plaatsvinden. Aan de activiteit nemen elk jaar verschillende honderden studenten deel.

12.37 uur De luchthaven van Frankfurt is gesloten door de overvloedige sneeuwval. Het luchtvaartverkeer zou in de namiddag normaalgezien wel opnieuw hervat worden, het zou dan naar verluidt stoppen met sneeuwen in Duitsland.

Het verkeer werd stilgelegd omdat de landingsbanen dichtgesneeuwd waren. Sneeuwruimers konden het werk niet meer aan. De bemanningen van de toestellen hadden ook enorme problemen om de luchthaven te bereiken. Er zouden 200 tot 300 vluchten geschrapt zijn.

12.25 uur Internationaal treinverkeer onderbroken

Ook in het buitenland houdt Koning Winter lelijk huis. De Eurostarlijn tussen Parijs en Brussel is tijdelijk stilgelegd. "Tot nader order" is alle verkeer met de hogesnelheidstrein geschrapt. Ook de Thalys blijft in het station staan.

Eurostar vraagt haar klanten om hun reis uit te stellen. Tickets kunnen zonder kosten worden omgeruild of terugbetaald. In de stations waar de sneltrein halt houdt, staan teams klaar, met kannen warme koffie, om reizigers te informeren.
beschikking.

12.15 uur Winterweer eist eerste dode Bij een ongeval in De Haan is een dodelijk slachtoffer gevallen. Op een kruispunt reed een wagen in op een strooiwagen. Daarbij kwam de passagier om het leven. De chauffeur werd met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Het parket kwam ter plaatse.

12.05 uur Ook in het Wetstraat is het ijzig kalm. Als gevolg van het winterweer is er ook nauwelijks activiteit in het federale parlement. In de Senaat zijn alle voor dinsdag geplande commissiezittingen geannuleerd. In de Kamer stond rond de middag enkel nog de commissie Infrastructuur geprogrammeerd. Buiten de aanwezigheid van een enkele groep bezoekende leerlingen en personeelsleden liggen de gangen van het Paleis der Natie er verlaten bij.

12.03 uur Ongeval met Lijnbus in Borgerhout - 11 lichtgewonden

In Borgerhout, Antwerpen, zijn een bus van vervoersmaatschappij De Lijn en een personenwagen tegen elkaar opgebotst. Elf inzittenden werden met lichte verwondingen afgevoerd naar het nabijgelegen Stuivenbergziekenhuis.

De buschauffeur, die zelf niet gewond raakte bij het ongeval, verklaarde aan de politie dat de Volkswagen Golf die voor hem reed ,plots gestopt was en rechtsaf wilde naar de Turnhoutsebaan. De bestuurder zou daarbij zijn richtingaanwijzers niet gebruikt hebben, waardoor de buschauffer niet meer tijdig kon stoppen.

11.44 uur Files zorgen voor overbelasting op telefoonnetwerkenOp de verkeersassen waar lange files stonden, merkten telefoonoperatoren een verhoogde drukte met soms een overbelasting van het netwerk. Toch waren er geen technische problemen, zo blijkt uit een rondvraag.

"We merkten een lichte stijging in het sms-verkeer, maar dat is een normale reactie als er saturatieproblemen zijn", aldus woordvoerder Mathieu Van Overstraeten van Mobistar. "Het netwerk raakte op sommige plaatsen, waar veel verkeer was, overbelast, bijvoorbeeld op het viaduct van Vilvoorde, omdat er nu eenmaal een technische limiet is."

Net als Mobistar zegt Belgacom dat het telefoonverkeer, gezien de weersomstandigheden, uiteindelijk relatief normaal verliep. "Mensen moesten op bepaalde drukke plaatsen wat meer geduld oefenen, maar technische problemen ondervond het netwerk niet", aldus woordvoerster Frédérique Verbiest van Belgacom. "Er wordt met dergelijk weer altijd meer gebeld, omdat mensen elkaar verwittigen dat ze later zijn bijvoorbeeld."

11.30 uur De zitting van het assisenproces Kim De Gelder in Gent is nog niet begonnen. Er wordt nog gewacht op een jurylid, enkele advocaten en enkele getuigen. Voorzitter Koen Defoort is wel aanwezig.

Volg hier LIVE de zitting van het assisenproces Kim De Gelder 11.22 uur Chaos in het station Gent-Sint-Pieters. Op de aankondigingsborden staat maar één trein, naar Brussel en Tongeren, maar het is niet duidelijk wanneer hij kan vertrekken. Treinbegeleiders weten zelf niet hoelang de problemen nog zullen aanslepen. Er worden flesjes water uitgedeeld aan gestrande reizigers.

11.16 uur Tien centimeter gemeten in UkkelHet KMI heeft om 8 uur 10 cm sneeuw gemeten. 'En het sneeuwt nog verder,' meldt KMI-weerman David Dehenauw. Dat is echter geen record: op 25 maart 2008 werd er 12 cm waargenomen, 'de grootste hoeveelheid zo laat in het jaar sinds 2000'. Het KMI mat dinsdagochtend om 7 uur 1 cm sneeuw in Oostende, tot 10 cm in de Naamse gemeente Florennes. In het zuidoosten blijft het de hele dag flink doorsneeuwen, en kan er lokaal nog 10 cm bijvallen.

Dehenauw wijst erop dat de officiële sneeuwhoogten op verschillende plaatsen in het klimatologisch park worden gemeten om sneeuwophopingen door wind zoveel mogelijk weg te filteren. De sneeuw in de pluviometer wordt ook gesmolten om het equivalent aan mm water te kunnen apporteren, om de invloed van lucht in het sneeuwdek te elimineren.

11.10 uur De NMBS heeft vervangende bussen opgeroepen tussen Dendermonde en Schellebelle, maar het is door het noodweer niet duidelijk wanneer die ingezet kunnen worden.

11.04 uur Alle treinverkeer van en naar Brussel onderbrokenDoor overbelasting is al het treinverkeer van en naar Brussel momenteel onderbroken. Dat meldt Railtime.

10.51 uur Door de aanhoudende sneeuw zijn alle diensten van de Amerikaanse ambassade in Brussel dinsdag. 'De werknemers geraken er niet door de extreme weersomstandigheden', luidt het bij de ambassade. 'Dat is nogal gebeurd, maar heel zelden.' Woensdag gaat de ambassade weer open.

10.31 uur Openbaar vervoer in Wallonië ligt bijna volledig platHet netwerk van de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC ligt bijna volledig stil door het winterweer. "Behalve in Verviers, in het zuiden van Luxemburg rijden bussen en ook in Charleroi rijdt de metro uit", zegt woordvoerder Stéphane Thiery.

"Buslijnen zijn geschrapt en als bussen effectief zijn uitgereden kampen ze met serieuze vertragingen, vooral door automobilisten en vrachtwagenbestuurders die her en der vastzitten in de sneeuw", voegde hij eraan toe.

De TEC heeft het noodweerplan ontrold. "We verwachten ons aan niveau 4, oftewel de fase waarin voertuigen niet uitrijden uit de stelplaatsen, behalve in Verviers, het zuiden van Luxemburg en de metrostellen in Charleroi", aldus de TEC-woordvoerder.

Er wordt geen verbetering verwacht voor dinsdagnamiddag. Pas als het stopt met sneeuwen, kunnen de wegen vrijgemaakt worden, aldus Thiery.

10.25 uur In Gent is de zitting van het hof van assisen in de zaak Kim De Gelder nog niet begonnen. De voorzitter had iedereen al een extra uurtje gegeven om in het gerechtsgebouw te geraken, maar dat lijkt niet voldoende.

10.18 uur Passagierstrein vast in winterweer

Door een gebarsten bovenleiding in Oudegem is er geen spoorverkeer meer mogelijk op lijn 53 tussen Schoonaarde en Dendermonde. Tussen Melle en Schellebelle staat een passagierstrein stil, zegt Thomas Baeken van Infrabel.

"Ter hoogte van Oudegem is rond 9.25 uur een bovenleiding afgebroken boven één spoor, maar daardoor is ook het tweede spoor buiten dienst", klinkt het. "Er is voorlopig geen treinverkeer mogelijk tussen Dendermonde en Schellebelle."

Tussen Melle en Schellebelle staat een trein met passagiers stil. De andere treinen die lijn 53 moeten aandoen worden opgehouden in de stations.

10.06 uur 1.000 Fransen ingesneeuwd in hun auto
Meer dan 68.000 huishoudens in de West-Franse regio's Bretagne en Normandië zitten zonder stroom omwille van de hevige sneeuwval. Nog eens een duizendtal mensen zijn geblokkeerd in hun voertuigen.

De sneeuw legde het westen van Frankrijk zo goed als lam. Vooral de departementen La Manche en Calvados zijn getroffen. Daar zijn meer dan duizend gestrande automobilisten genoteerd, aldus het regionale verkeersinformatiecentrum.

De prefectuur van La Manche liet optekenen de nog geblokkeerde automobilisten te ontzetten, maar dat de weersomstandigheden heel moeilijk zijn met "50 tot 60 centimeter sneeuw en een sterke wind". In La Manche rijdt overigens geen enkele trein.

09.59 uur Luchthaven Luik geslotenDe luchthaven van Luik is gesloten door het winterweer. De luchthaven van Charleroi kampt met aanzienlijke vertragingen en "de situatie verbetert voorlopig niet". Dat heeft de woordvoerder van Brussels South Charleroi Airport (BSCA), David Gering, meegedeeld. Reizigers moeten de hele dag rekening houden met ernstige vertragingen.

09.55 uur: Ook de Eurostar treinen ondervinden vertragingen.

Van de hogesnelheidstreinen kampen ook de Eurostar-treinen met veel vertragingen door sneeuwval in Noord-Frankrijk en België. Eurostar raadt reizigers aan de reis uit te stellen indien mogelijk. Dat staat te lezen op de website van de vervoersmaatschappij.

09.47 uur Kernkabinet uitgesteldZoals Didier Reynders al had getwitterd start het kernkabinet van de federale regering om 9.30 uur in plaats van om 9 uur. Het kernkabinet buigt zich vandaag voor de eerste keer over de begrotingscontrole.
09.39 uur Thalys-verkeer onderbrokenAl de hele ochtend kampt het Thalys-verkeer met vertragingen van een uur tot anderhalf uur in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. De situatie is intussen wat verergerd, en het treinverkeer is nu onderbroken. 'Enkele Thalys-treinen staan stil in Brussel-Zuid en Paris-Nord', laat Thalys-woordvoerster Charlotte De Thaye weten. Ook staan sommige treinstellen stil op het spoornet als gevolg van infrastructuurproblemen door het winterweer.

09.30 uur Voor wie zich afvraagt hoe zo'n wegenkaart eruit ziet: het VRT-nieuwsanker twitterde een foto: pic.twitter.com/OukMHZRWAv

09.25 uur Lummen-Brussel: vier uur rijdenVertragingen zijn er overal, maar de langste reistijd is die van Lummen naar Brussel: maar liefst vier uur rijden.

09.14 uur Filerecord? VRT-verkeersanker Bart Suy treedt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum bij. Meer dan 1.000 van de 1.600 kilometer file zou het gevolg zijn van traag rijden door slechte zichtbaarheid en gladheid. 'Op de meeste snelwegen bedraagt de snelheid minder dan 50 kilometer per uur, dat wordt gecatalogeerd als file. Mensen staan niet stil, ze gaan vooruit, zij het traag. Wat dus leidt tot zulke hoge filecijfers,' zegt Suy in De Ochtend op Radio 1.

09.05 uur Het bus- en tramverkeer is ook verstoord in Brussel, laat de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB weten. Rond 8 uur reed geen enkele bus op de kleine ring en ook in het centrum van de stad reden geen bussen. 'Aanzienlijke vertragingen' zijn te verwachten op alle lijnen. Sommige tramlijnen worden niet bediend, op andere moeten reizigers rekening houden met vertragingen. De metrostellen rijden normaal.

08.59 uur Problemen zijn er ook op de luchthaven van Charleroi. Nagenoeg alle vluchten op de luchthaven hebben vertraging.

08.55 uur Ook problemen bij het treinverkeerHet verkeer op het Belgische spoornet ondervindt, net als het verkeer op de weg, problemen door de sneeuwval. De dienstverlening verloopt vooral moeilijk in West-Vlaanderen en Henegouwen door ondergesneeuwde spoorwissels. Dat zegt Thomas Baeken van Infrabel.

"In de regio Kortrijk en op de lijn Moeskroen-Doornik zijn een paar wissels geblokkeerd door sneeuw en ijs. Door de felle wind hoopt de sneeuw zich op tussen de wissels", zegt Baeken. Ploegen zijn ter plaatse om de wissels sneeuw- en ijsvrij te maken. Spoorvertragingen in West-Vlaanderen lopen daardoor op tot een halfuur. "Op de lijn Moeskroen-Doornik is er maar één spoor ter beschikking en rijdt maar één treindienst, namelijk Moeskroen-Schaarbeek".

Dinsdag waren er tijdens de ochtendspits ook vertragingen tot 20 minuten op de lijn Mechelen-Vilvoorde-Brussel. Dinsdagochtend stond ook even een trein vast in Schaarbeek door een defect, maar het is niet duidelijk of dat te maken had met het winterweer. "De trein is plaatselijk omgeleid en heeft maar beperkte vertragingen tot gevolg gehad", aldus de Infrabel-woordvoerder.

Ook op de hogesnelheidslijnen zijn ernstige vertragingen. Er geldt een snelheidsbeperking tot 160 kilometer per uur. Dat is een halvering van de normale toegelaten maximumsnelheid van 300 kilometer per uur.

08.48 uur In één klap meer dan 3.000 ton zout gestrooidDe strooidiensten hebben sinds maandagavond al 3.196 ton zout gestrooid. Sinds maandag zijn alle 315 strooiwagens op pad om sneeuw te ruimen en zout te strooien, zo laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten.

Dinsdagochtend werd er op heel wat snelwegen in cascade sneeuw geruimd. "Dit wil zeggen dat er drie strooiwagens geschrankt naast elkaar op de verschillende rijstroken tegelijk sneeuw ruimen en strooien", luidt het.

De aanhoudende sneeuwval in combinatie met negatieve temperaturen van het wegdek zorgen ervoor dat de sneeuw blijft liggen. Daarnaast is er nog steeds hevige wind die de sneeuw opnieuw richting het wegdek blaast.

Sinds het begin van de winter werd al 66.552 ton gestrooid op Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Omwille van de aanhoudende sneeuwval en de situatie op de weg vragen het Agentschap Wegen en Verkeer, het Verkeerscentrum en de federale Wegpolitie weggebruikers om niet strikt noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen.

08.41 uur Het begrotingsconclaaf gaat met vertraging van start door de sneeuwellende, meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op Twitter.

@dreynders La neige retarde le conclave...budgétaire. #météo #BeGov
08.40 uur: 'Vrachtwagenverbod niet nodig in ons land'
Op sommige plaatsen staan vrachtwagens in schaar, of ze staan stil op op-en afritten. In Frankrijk mogen vrachtwagens uit ons land niet meer binnen. 'In ons land is zo'n vrachtwagenverbod voorlopig niet nodig,' zegt Vlaams minister van Verkeer Hilde Crevits in de Ochtend. 'Ik zie wel dat er problemen zijn. We moeten onszelf blijven evalueren.'

08.39 uur 'Evaluatie van de strooidiensten'
Ondanks het feit dat er zoveel gestrooid zou zijn, merken vele automobilisten daar niet veel van.

'Omdat er hevige wind is, kan het zout niet goed inwerken,' zegt Vlaams minister van Verkeer Hilde Crevits. 'Onze prioriteit is nu om de wegen zoveel mogelijk vrij te houden. Achteraf zullen we wel een evaluatie doen om te bekijken of de strooidiensten beter hadden kunnen werken.'

08.37 uur Siberisch koud
'De winter is nog niet voorbij. Het wordt heel koud met minima van min 6 tot min 15 graden. De hele week blijft het overdag koud en 's nachts Siberisch koud'

08.36 uur Meest intense sneeuw in het Meetjesland, zegt weerman Frank Deboosere op Radio 1.

08.34 uur De situatie is het ergst in het centrum van het landHet verkeer op de Belgische snelwegen overal moeizaam, behalve aan de kust. Ook in het noorden van West-Vlaanderen en in Limburg valt de situatie beter mee dan elders.

08.29 uur De secundaire wegen slibben overal dicht. De strooidiensten geven prioriteit aan de snelwegen.

08.27 uur Frankrijk is nog zwaarder getroffen door de sneeuwellende dan ons land. Vrachtwagens van drie en een halve ton mogen vanuit ons land Frankrijk niet meer in.

08.25 uur Net zoals vele andere duizenden werknemers staan ook de journalisten van Knack.be op vele plaatsen in het land in de file.

08.13 uur Vlaams Verkeerscentrum geeft uitleg bij filerecordOok Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum Vlaanderen geeft uitleg bij het filerecord. "Een kleine 500 kilometer is effectief te wijten aan traag rijden door drukte op de wegen, in combinatie met de sneeuwellende. Maar de andere 1.000 kilometer file heeft te maken met traag rijden door slechte zichtbaarheid en gladheid als gevolg van de sneeuw", nuanceert Beeckman. "Maar als je al het trage verkeer op alle wegvakken samentelt, hetzij door drukte hetzij door voorzichtig rijden wegens de sneeuw, dan kunnen we inderdaad van een record spreken", klinkt het.

08.10 uur Het internationale treinverkeer tussen België en Frankrijk wordt stopgezet omwille van het slechte weer.

08.06 uur Hoe zit dat met die filecijfers?Volgens Touring Mobilis staat er op dit moment 1.650 kilometer file, meer dan ooit tevoren. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum staat er 524 kilometer file.

Volgens VRT-verkeersanker Bart Suy wordt het verkeer officieel een file wanneer de snelheid onder de 50 kilometer per uur daalt. Het hoeft dus niet per definitie om stilstaand verkeer te gaan zoals na een ongeval.

08.05 uur Het filerecord loopt op tot 1.650 kilometer file 08.03 uur Tunnels in Brussel weer openIn Brussel zijn de tunnels op de kleine ring weer open. Er is weinig verkeer op de kleine ring.

08.01 uur Veel verkeersongevallen, vooral met blikschade
In heel het land doen zich veel verkeersongevallen voor als gevolg van de nieuwe winterprik. 'Omdat de auto's sowieso al trager rijden, gaat het in de meeste gevallen om ongevallen met blikschade,' zegt VRT-verkeersanker Bart Suy in het radionieuws.

08.00 uur Moeilijkste ochtendspits ooitNooit eerder verliep de ochtendspits in ons land zo moeizaam

07.55 uur Ook het KMI voorspelt nog meer sneeuwVolgens het KMI zal er de volgende uren in vrijwel heel het land nog 1 tot 3 centimeter sneeuw bijvallen. Enkel in West-Vlaanderen wordt het geleidelijk droog. Er zijn rukwinden tot 60 kilometer per uur. De wind zorgt voor sneeuwophopingen.

07.42 uur Strooidiensten kunnen niet volgenDe sneeuw was voorspeld en de strooidiensten waren dus gewaarschuwd. In heel het land is sinds gisteravond gestrooid. Ook nu nog zijn alle 315 strooiwagens onderweg, maar omdat het maar blijft sneeuwen, kunnen de strooidiensten niet volgen.

07.37 uur: Zeer moeizaam verkeer in BrusselIn Brussel verloopt de ochtendspits "bijzonder moeizaam", ondanks vier strooibeurten in de loop van de nacht en ochtend. De tunnels zijn afgesloten. De politie bekijkt ook of het nodig is om bepaalde toegangswegen af te sluiten, aangezien vrachtwagens her en der gestrand zijn. Dat is te horen bij Inge Paemen van Mobiel Brussel.

Er staan gestrande voertuigen aan de Hallepoort, aan Montgomery, aan de Tervurenlaan en aan de Louizalaan, aldus Paemen. "Gisterenavond is er voor het eerst gestrooid om 18.00 uur. Vannacht hebben we ook twee keer gestrooid en deze ochtend nogmaals rond 6.00 uur", zegt Paemen. "Maar het blijft sneeuwen. Het valt niet bij te houden".

07.34 uur Lokaal tot 15 centimeter sneeuwEnkele sneeuwhoogtes:

- Schaffen: 2 centimeter
- Kleine Brogel: 5 centimeter
- Elsenborn: 7 centimeter
- Florennes: 10 centimeter

Volgens VRT-weerman Frank Deboosere kan er lokaal 15 centimeter sneeuw liggen. Door de wind zijn er op vele plaatsen bovendien sneeuwophopingen.

07.33 uur Het blijft sneeuwenZeker in het Zuid-Oosten van het land blijft het de hele dag sneeuwen. Enkel aan de kust sneeuwt het op dit ogenblik niet.

07.32 uur De winterprik is nog niet gedaanHet wordt er de rest van de week niet beter op. Weerman Frank Deboosere voorspelt nachten met temperaturen van Min 6 tot min 15 graden. Dat is zeer uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.

07.23 uur Nieuw filerecord: 1.500 kilometer fileDe sneeuwellende zorgt voor een nieuw filerecord. Er staat nu al 1.500 kilometer file. Het verkeer gaat traag in heel het land.

Een voorbeeld: wie van Lummen naar Brussel rijdt, doet daar normaal gezien 40 minuten over. Wie nu in Lummen vertrekt, zal pas over 3 uur en 10 minuten in Brussel zijn.

07.22 uur Thalys treinen hebben aanzienlijke vertragingenDoor het winterweer wordt de snelheid van de Thalys-treinen beperkt. Dit kan het spoorverkeer in de loop van de dag sterk verstoren en de Thalys-treinen zullen mogelijks "aanzienlijke vertragingen" oplopen. Dat meldt Thalys.

Thalys International raadt de reizigers aan om hun reis indien mogelijk uit te stellen. Alle Thalys-tickets kunnen omgeruild worden naargelang beschikbaarheid of terugbetaald worden.

07.16 uur Asisenproces De Gelder van start met vertragingHet assisenproces Kim De Gelder start naar verwachting pas om 10 uur. De voorzitter heeft gisteren al gezegd dat hij iedereen een uur langer de tijd geeft om in het gerechtsgebouw in Gent te geraken.

07.08 uur Overzicht van problemen De Lijn per provincie In Antwerpen rijden de bussen met vertragingen tot 30 minuten. Op sommige plaatsen rijden de bussen lokaal om om te gladde wegen te vermijden. De trams hebben zo goed als geen problemen. Er zijn ploegen op de baan om bevroren wissels te ontdooien.

In Limburg hebben bussen in de hele provincie een vertraging van 15 tot 20 minuten.

In Oost-Vlaanderen zijn alle bussen uitgereden, maar kampen ze met vertragingen tot een halfuur. De Lijn raadt de reizigers daar aan om naar haltes op de hoofdwegen te gaan. Want vaak kunnen de bussen alleen rijden op de hoofdwegen, en kunnen lokale wegen niet worden bediend. De lokale wegen liggen er te glad bij. De trams in Gent rijden zo goed als normaal.

In Vlaams-Brabant kunnen de vertragingen oplopen tot meer dan een uur. De problemen zijn het grootst in het Pajottenland: daar zijn een aantal lijnen afgeschaft, de andere bussen rijden er alleen op de hoofdwegen. In de regio Grimbergen is er tot een halfuur vertraging, in de regio Leuven en Hageland tot 20 minuten.

In West-Vlaanderen rijden de belbussen niet in de regio
Kortrijk-Ieper-Westhoek. De bussen rijden er wel, en hebben er meer dan een halfuur vertraging. In de kustregio hebben de bussen en trams ongeveer 10 minuten vertraging, in de regio Brugge rijdt alles vrijwel normaal.

07.02 uur Busverkeer De Lijn verstoort in heel VlaanderenHet winterweer verstoort de dienstverlening van De Lijn tijdens de ochtendspits in heel Vlaanderen. Zo goed als alle bussen zijn uitgereden, maar kampen met ernstige vertragingen.

Vooral in Vlaams-Brabant kunnen de vertragingen oplopen, tot meer dan een uur. De trams in Antwerpen, Gent en aan de kust ondervinden haast geen problemen. Dat meldt De Lijn.

06.46 uur Brussel Airport functioneert normaalDe luchthaven van Zaventem functionneert normaal en zou ook deze voormiddag en middag normaal moeten kunnen blijven functionneren. Dat meldt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport.

"De ondergrond van de landingsbanen is koud en bevroren en het is een beetje dweilen met de kraan open. Maar er is de hele nacht doorgewerkt door onze mensen. Het was heel moeilijk, maar de luchthaven functionneert nu normaal en dat zou ook zo moeten blijven deze voormiddag en middag", zegt Van der Cruysse met enig voorbehoud. In de loop van de voormiddag blijft het immers nog even sneeuwen.

06.28 uur 315 strooiwagens aan het werkWegen en Verkeer benadrukt dat in heel Vlaanderen preventief gestrooid is. Ook dinsdagochtend waren alle 315 strooiwagens nog op weg om te ruimen en te strooien. Sinds maandagavond is 1.456 ton zout gestrooid. De aanhoudende sneeuwval maakt het echter erg moeilijk om de wegen berijdbaar te maken en te houden.

Voorzichtigheid is geboden. Door het vriesweer blijft de sneeuw immers liggen, terwijl ook hevige wind voor erg beperkte zichtbaarheid zorgt én de sneeuw opnieuw op het wegdek blaast. De strooidiensten zetten prioritair in op de snelwegen en de belangrijkste gewestwegen. Daarna zullen ook de kleinere gewestwegen sneeuw- en ijsvrij gemaakt worden, klinkt het nog.

06.22 uur Zeer moeizame ochtendspits: Blijf thuisHet Verkeerscentrum, het Agentschap Wegen en Verkeer en de federale Wegpolitie waarschuwen voor een zeer moeizame ochtendspits. Vannacht en vanochtend is heel wat sneeuw
gevallen, terwijl het weerbericht aangeeft dat het ook tijdens de
ochtendspits zelf nog zal blijven sneeuwen. AWV raadt daarom aan niet noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen.

06.14 uur 14 gewonden bij ongeval nabij RijselBij een ongeval op de snelweg A27 nabij Rijsel zijn maandagavond veertien gewonden gevallen, onder wie drie Belgen. Het ongeval was te wijten aan het winterweer, luidt het.

06.10 uur: De winterprik eiste gisteravond twee doden. Bij ongevallen in Honelles en Mol kwam telkens één automobilist om het leven.

In Merksem is een man in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat hij met zijn wagen van de Waghemansbrug stortte.

06.05 uur: Het is in heel het land gevaarlijk glad. Op de snelwegen is vaak één rijstrook berijdbaar. Ondanks het feit dat de strooidiensten zijn uitgerukt zijn secundaire wegen en op- en afritten helemaal ondergesneeuwd.

06.00 uur Goeiemorgen. Welkom bij de liveblog van Knack.be over de nieuwe winterprik. Het sneeuwt in heel het land en dat zorgt voor gladde wegen en zelfs op dit uur al vele vertragingen.

20.31 uur: 'Woensdag zullen treinen zo goed als normaal rijden' Woensdag zullen de treinen zo goed als normaal rijden, meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Het weer dat woensdag wordt verwacht, is niet zo extreem als de voorbije dag. Belangrijke factor is of de treinbestuurders en hun materieel op hun eindbestemming geraken. Is dat het geval, dan rijden de treinen woensdagochtend normaal. 20.05 uur: VAB en Touring rukken massaal uit voor ongevallen De chaos door de intense sneeuwval heeft zich ook laten gevoelen bij VAB en Touring. VAB moest vier keer zoveel tussenbeide komen voor ongevallen, slippartijen en mensen die zich vastreden in de sneeuw dan op een normale voormiddag in maart. Touring moest uitrukken voor 317 ongevallen. Op een normale sneeuwdag zijn er dat 90 à 100. 20.01 uur: Werkgevers stellen zich soepel op Uit een rondvraag die zelfstandigenorganisatie NSZ uitvoerde bij een aantal kmo's blijkt dat die allemaal af te rekenen hadden met laatkomers. Bij 117 kmo's blijkt dat gemiddeld 57 procent van alle personeelsleden die niet thuis werken, te laat op het werk aankwam. "De omstandigheden deze morgen waren weliswaar aangekondigd, maar zo uitzonderlijk dat ze voor een pak laatkomers zorgden. Daardoor stellen werkgevers zich soepeler op dan de geldende regelgeving", verduidelijkt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Ze houden geen loon in of rekenen geen halve dag vakantie aan." 19.49 uur: Nog vertragingen tot 20 minuten bij De Lijn De dienstverlening van De Lijn normaliseert zich. De meeste bussen rijden opnieuw zo goed als normaal, al zijn vertragingen van een kwartier tot twintig minuten mogelijk. Bij de MIVB rijdt alleen tram 62 niet. 19.10 uur: Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie waarschuwen nog steeds voor mogelijke gladheid door aanvriezend smeltwater. Wees dus voorzichtig 19.01 uur: Ook woensdag nog sterke storingen verwacht bij Thalys en Eurostar Voor woensdag worden sterke storingen verwacht op het volledige Thalys-netwerk. Alle tickets geldig op 12 en 13 maart zijn inruilbaar volgens beschikbaarheid bij het initiële verkooppunt. Ook het Eurostar-verkeer zal woensdag nog altijd moeizaam verlopen. Eurostar verwacht woensdag een hervatting van het verkeer, maar volgens een aangepaste dienstregeling. 18.52 uur: Strooiwagen in de fout bij dodelijk ongeval Een strooiwagen die in De Haan betrokken was bij een dodelijk ongeval, was wellicht zelf in fout. Bij het ongeval reed een personenwagen in op de strooiwagen, die vermoedelijk op dat moment op het verkeerde rijvak reed. De passagier in de auto overleefde het ongeval niet. 18.30 uur: Nokere Koerse gaat niet door De 68e editie van de wielerwedstrijd Nokere Koerse-Danilith Classic van woensdag wordt afgelast omwille van de hevige sneeuwval. Dat hebben de organisatoren beslist. 18.15 uur: Uitzonderlijk vlotte avondspitsNa de uitzonderlijk zware ochtendspits lijkt de avondspits zeer vlot te verlopen. De filebarometer van het Verkeerscentrum geeft om 17.30 uur 0 km file aan. "We hebben al eerder gezien dat zich zo'n scenario voordoet", zegt Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. "Sowieso was er deze ochtend al minder verkeer onderweg dan anders. Daarbij komt nog dat vrijetijdsverplaatsingen deze avond beperkt worden." Op een doordeweekse dinsdagavond telt het Verkeerscentrum meestal goed 100 kilometer file. 18.05 uur: 'Winterweer veroorzaakte meer dan 10.000 km files' Cijfers kunnen al eens verschillen. Dinsdagochtend om 8.35 uur heeft het TomTom Traffic Centre 10.049 kilometer files en vertragingen gemeten op de Belgische wegen. Touring Mobilis spreekt over meer dan 1.600 kilometer files en vertragingen in België, en het Vlaams Verkeerscentrum over 550 à 600 kilometer. Beide organisaties bekijken de situatie op de hoofdwegen, met name de snelwegen en de belangrijke doorgaande wegen met 2x2 rijstroken, legt Hajo Beeckman, uit. "Het TomTom Traffic Centre heeft een veel grotere dekking, aangezien ook files gemeten worden op secundaire wegen en zelfs op kleinere dorpsstraten", legt TomTom uit. "Bovendien werken wij met veel meer bronnen. Aan de hand van de gps-toestellen met simkaarten kunnen we - volledig anoniem - de bestuurders volgen en kijken waar ze trager rijden of waar de situatie abnormaal is." 17.50 uur: Lichtgewonden door slippartijen in de KempenIn de Antwerpse Kempen heeft het gladde wegdek op verschillende plaatsen tot slippartijen geleid. Er vielen een achttal gewonden, maar niemand was er erg aan toe. 17.45 uur Ochtendspits woensdag minder chaotisch Thomas Baeken van Infrabel verwacht dat de ochtendspits woensdag minder chaotisch zal verlopen. "Zoiets weet je natuurlijk nooit zeker, maar de meeste treinvertragingen zullen waarschijnlijk opgelost zijn eens de avondspits voorbij is. In principe starten we morgenvroeg met een propere lei." 17.40 Treinen uit Brussel hebben ongeveer een half uur vertragingDe uitzonderlijk zware ochtendspits is nog steeds niet weggewerkt, en zal voor gevolgvertragingen zorgen tijdens de avondspits. "In Brussel hebben de treinen vertragingen van goed een halfuur, maar er zijn uiteraard ook nog uitschieters naar boven", zegt Infrabelwoordvoerder Thomas Baeken. "Sommige treinen worden afgeschaft, om zo ruimte te creëren voor andere treinen." "Door de zware ochtendspits zijn sommige treinen, en het personeel, met grote vertraging op hun eindstation aangekomen. Als die trein vervolgens in de andere richting vertrekt, neemt hij die vertraging natuurlijk mee", legt Baeken uit. 16.56 uur Een totaal rijverbod voor vrachtwagens op de Waalse wegen is niet gerechtvaardigd, vindt Waals minister voor Verkeersveiligheid Carlo Di Antonio (CDH). Er werden vanmorgen rond 6 uur slechts vier vrachtwagens in moeilijkheden gesignaleerd door de federale politie. 'Een volledig rijverbod zou grote vertragingen veroorzaakt hebben, omdat alle vrachtwagens dan op zoek moeten naar een parkeerplaats. Dat zou moeilijk verlopen, waardoor ze in bepaalde gevallen op de rechtse rijstrook van de autosnelweg zouden stilstaan.' Di Antonio verkiest winterbanden te verplichten als de omstandigheden erom vragen.16.32: Touring ziet toch meer thuiswerkersTouring moest uitrukken voor 317 ongevallen. Op een normale sneeuwdag zijn er dat 90 à 100. Toch lag het totale aantal interventies (depannages dus bijgerekend) bij Touring niet "spectaculair veel hoger", zegt woordvoerder Danny Smagghe. "Dat lijkt erop te wijzen dat veel mensen toch van thuis uit hebben gewerkt of hun verplaatsing hebben uitgesteld tot de middag." VAB merkte daar weinig van en verwijst naar de "redelijk hoge verkeersintensiteit" dinsdagochtend en het nieuwe filerecord. VAB vindt dat de overheid haar aanpak bij grote hoeveelheden sneeuw moet aanpassen en meer de nadruk moet leggen op het ruimen van de sneeuw. "In bijvoorbeeld Duitsland zijn de gevolgen van hevige sneeuwval veel kleiner, daar is men er beter op voorbereid." 16.25 uur Pechverhelping draait overuren De ploegen van VAB zijn al de hele dag in de weer op automobilisten met pech uit de nood te helpen. VAB moest vier keer zoveel tussenbeide komen voor ongevallen, slippartijen en mensen die zich vastreden in de sneeuw dan op een normale voormiddag in maart. 16.10 uur Railtime, de website van de NMBS die in realtime gegevens over vertrektijden en vertragingen weergeeft, functioneert niet meer.16.05 uur Chaos in station van Brussel-ZuidVolgens VRT Radio is het treinverkeer nog steeds niet op haar effen gekomen na een erg moeizame ochtendspits. Op het scherm van het station in Brussel-Zuid staat slechts een handvol treinen aangekondigd, de meesten met vertragingen tussen een 30 en 60 minuten. In de inkomhal van het station staat een enorme mensenzee, die hoopte door vroeg te stoppen met de werkdag tijdig de trein naar huis te kunnen nemen.15.55 uur Volgens de RTBf werd de luchthaven van Charleroi gesloten. Vluchten worden omgeleid naar Luik, Eindhoven en Zaventem.15.50 uur In het Antwerpse Kapellen is een veegwagen tegen de gevel van een appartementsgebouw gebotst. Het voertuig was de fietspaden sneeuw- en ijsvrij aan het maken toen de bestuurder de controle over het stuur verloor. Hij is voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. Het leek er even op dat de brandweer de gevel zou moeten stutten, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.15.42 uur Groot-Brittannië ligt volledig lamHet slechte weer heeft ook de weg richting Groot-Brittannië gevonden. Op het eiland lag weg-, vlieg- trein- en zelfs zeevaartverkeer lam. De plotse terugkeer van temperaturen onder nul graden, en de sneeuwstorm die daar bovenop kwam, heeft honderden automobilisten gedwongen de nacht in hun wagen door te brengen, om een geblokkeerde baan tussen Kent en Sussex. Daar heeft de politie zo'n 2.500 noodoproepen binnengekregen, van mensen betrokken in een ongeval of slachtoffers van de koude. Na het aangekondigde slechte weer, haastten zich in de loop van de dag honderden reizigers richting St Pancras, het Londense station waar de Eurostartreinen aankomen, wat tot een chaos van jewelste zorgde. De treinen werden, na een massale vertraging, afgelast. Op een ferry tussen Ierland en Frankrijk werden de passagiers gedwongen de nacht door te brengen op het schip. Door storm op zee kon de boot niet aanmeren in de haven van het Franse Cherbourg. Onder de passagiers een groep kinderen die terugkeerden van een schoolreisje. 15.28 uur Vrachtverkeer van meer dan 3,5 ton mag door het slechte weer de grens met Frankrijk niet over in Adinkerke, Lamain, Rekkem en Hensies. Dat meldt de Twitteraccount van het Vlaams Verkeerscentrum.15.12 uur Ook de post heeft het moeilijk In Antwerpen en Limburg raakte slechts een vijfde van alle post vanuit de sorteercentra naar de lokale postkantoren, zegt bpost. Bovendien functioneerden het gros van de kantoren op winterregime, wat betekent dat de bedeling van de brieven en pakketjes met wagens gebeurde en niet met fietsen of scooters. Ook elders in het land verliep de tocht van de postbodes niet zonder zorgen. Zo'n 40 procent van alle postbestellingen raakte niet verdeeld in West- en Oost-Vlaanderen, Luik en Luxemburg. Sommige kantoren bleven zelfs de hele dag gesloten. Of alle vertraagde post dan woensdag in de bus valt, kan Fred Lens, woordvoerder van bpost, niet met zekerheid zeggen. "Dat hangt af van het weer en verkeer op woensdagochtend." 15.00 uur Meer dan 100 auto's en vrachtwagens Zijn op elkaar gebotst door een dichte sneeuwstorm in de Duitse bondsstaat Hessen. Er zijn geen mensen om het leven gekomen bij de kettingbotsing van de A45 naar Münzenberg. Meerdere autobestuurders raakten gewond. Een nauwkeurig beeld van het grote ongeval konden de ambtenaren echter nog niet maken. Dat zegt de woordvoerder van de politie. Het is mogelijk dat meer dan een dozijn mensen in een autowrak licht- of zwaargewond zijn. 14.45 uur De Limburgse wegpolitie plukte op de E313 in Hasselt een volle bus met volwassenen en kinderen uit het verkeer. De bus reed, ondanks de hevige sneeuwval, 100 kilometer per uur over de linkerrijstrook. De wegpolitie verbaliseerde de 63-jarige buschauffeur omdat hij zijn snelheid niet aan de weersomstandigheden aanpaste. Hij verklaarde dat hij door het weer te veel vertraging had opgelopen en de verloren tijd wilde inhalen. "Door de sneeuwval en de zeer beperkte berijdbaarheid van de autosnelweg bedroeg de gemiddelde snelheid 70 kilometer per uur", klinkt het bij de wegpolitie. "Een ploeg van de Hasseltse verkeerspost kon toch een volle autocar met volwassenen en kinderen op de bon slingeren, die aan 100 kilometer per uur op het zeer slecht berijdbare linkerrijvak richting Luik reed." 14.29 uur Bus en tramlijnen nog steeds zwaar verstoord Zowel de bus- en trams van de MIVB als De Lijn blijven hinder ondervinden van het sneeuwtapijt dat zich de voorbije nacht vormde. Bussen in gans Vlaanderen hebben last van zware vertragingen, tot een uur. De trams van De Lijn rijden zo goed als normaal. De maatschappij kondigt ook aan dat sommige voertuigen kleine omleidingen maken, om het gladde plekken te vermijden. In Antwerpen rijden de bussen met ongeveer een uur vertraging. In Limburg heeft twee derde van de bussen 30 tot 60 minuten vertraging. In Oost-Vlaanderen lijkt de situatie mee te vallen, daar hebben lijnbussen 'maar' 30 minuten vertraging. In Vlaams-Brabant worden enkel hoofdwegen bediend. Zuid-West-Vlaanderen werd zwaar getroffen door het weer en meldt dat reizigers meer dan een uur vertraging moeten incalculeren. Aan de kust en in regio Brugge verloopt de bediening zo goed als normaal. De MIVB heeft het merendeel van haar lijnen omgeleid of ingeperkt. In het centrum van de hoofdstad rijden trams noch bussen. De metro rijdt wel, en nagenoeg normaal. 14.15 uur Burgemeester roept hulp landbouwers in De waarnemend burgemeester van Doornik, Paul-Olivier Delannois heeft de hulp ingeroepen van de plaatselijke boeren. Hij vraagt hen mee sneeuw te ruimen die de voorbije nacht gevallen is. Vijf boeren gingen in op de oproep en stonden de stadsdiensten alvast bij om het witte puin te ruimen. In totaal moet in de Waalse stad zo'n 800 kilometer weg vrijgemaakt worden. De burgemeester doet vooral een oproep naar iedereen die de strooimachines kan besturen. "De huidige ploeg is al van 3 uur deze ochtend bezig en raakt uitgeput." 13.55 Nederland snelt België ter hulp De impact van de sneeuwval bleef bij onze Noorderburen vrij geperkt. Daarom heeft de zogenaamde Rijkswaterstaat (de Nederlandse wegenadministratie) middelen ter beschikking gesteld aan Vlaanderen. Vier strooiwagens uit Nederland zakten af naar ons land. Momenteel zijn ze actief op de E314 en E313 in Limburg. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zullen vermoedelijk in de loop van de namiddag ook Nederlandse strooiwagens op bezoek krijgen.13.45 Verkeersherrie in West-Vlaanderen enorm Vooral zuidelijk West-Vlaanderen kreeg het hard te verduren door de aanhoudende sneeuwval. In het Heuvelland werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Verschillende weggebruikers, waaronder 15 vrachtwagens, kwamen vast te zitten. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. Ook in Kortrijk was het absolute chaos op de baan. Ook daar ging het vooral om wagens die hellingen moeilijk opraakten of vast kwamen te zitten in opgehoopte bergen sneeuw. 13.25 Avondspits wordt opnieuw hels Deze avond verwacht Infrabel opnieuw een erg zware avondspits. "Infrabel stelt alles in het werk om de reizigers in deze uitzonderlijke omstandigheden toch weer thuis te krijgen. Er is extra personeel opgeroepen", zegt woordvoerder Frédéric Petit. 13.15 uur Treinverkeer komt opnieuw op gang In de Brusselse Noord-Zuidverbinding rijden met mondjesmaat weer treinen. Volgens Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de spoorwegen, was de situatie tussen 10 uur en 11 uur 30 het ergst. "De stations Brussel-Zuid en Brussel-Noord waren overbezet. De treinen liepen op het traject in Brussel vertragingen op tot een uur. Door de overbezetting in beide stations kwam daar nog een uur tot anderhalf uur bij." De ochtendspits was niet heel uitzonderlijk, met gemiddelde vertragingen van 15 tot 30 minuten. "Er waren natuurlijk ook uitschieters en gevolgvertragingen. Pas later ontstonden de grote vertragingen." Sinds 11 uur 30 loopt het verkeer in de 'flessenhals' tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid weer relatief normaal. Elders is de hinder in Oost- en West-Vlaanderen het grootst. 12.45 uur De Leuvense studenten beslissen om hun wintermarathon af te gelasten die normaalgezien woensdag zou plaatsvinden. Aan de activiteit nemen elk jaar verschillende honderden studenten deel. 12.37 uur De luchthaven van Frankfurt is gesloten door de overvloedige sneeuwval. Het luchtvaartverkeer zou in de namiddag normaalgezien wel opnieuw hervat worden, het zou dan naar verluidt stoppen met sneeuwen in Duitsland. Het verkeer werd stilgelegd omdat de landingsbanen dichtgesneeuwd waren. Sneeuwruimers konden het werk niet meer aan. De bemanningen van de toestellen hadden ook enorme problemen om de luchthaven te bereiken. Er zouden 200 tot 300 vluchten geschrapt zijn. 12.25 uur Internationaal treinverkeer onderbroken Ook in het buitenland houdt Koning Winter lelijk huis. De Eurostarlijn tussen Parijs en Brussel is tijdelijk stilgelegd. "Tot nader order" is alle verkeer met de hogesnelheidstrein geschrapt. Ook de Thalys blijft in het station staan. Eurostar vraagt haar klanten om hun reis uit te stellen. Tickets kunnen zonder kosten worden omgeruild of terugbetaald. In de stations waar de sneltrein halt houdt, staan teams klaar, met kannen warme koffie, om reizigers te informeren. beschikking. 12.15 uur Winterweer eist eerste dode Bij een ongeval in De Haan is een dodelijk slachtoffer gevallen. Op een kruispunt reed een wagen in op een strooiwagen. Daarbij kwam de passagier om het leven. De chauffeur werd met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Het parket kwam ter plaatse. 12.05 uur Ook in het Wetstraat is het ijzig kalm. Als gevolg van het winterweer is er ook nauwelijks activiteit in het federale parlement. In de Senaat zijn alle voor dinsdag geplande commissiezittingen geannuleerd. In de Kamer stond rond de middag enkel nog de commissie Infrastructuur geprogrammeerd. Buiten de aanwezigheid van een enkele groep bezoekende leerlingen en personeelsleden liggen de gangen van het Paleis der Natie er verlaten bij. 12.03 uur Ongeval met Lijnbus in Borgerhout - 11 lichtgewondenIn Borgerhout, Antwerpen, zijn een bus van vervoersmaatschappij De Lijn en een personenwagen tegen elkaar opgebotst. Elf inzittenden werden met lichte verwondingen afgevoerd naar het nabijgelegen Stuivenbergziekenhuis.De buschauffeur, die zelf niet gewond raakte bij het ongeval, verklaarde aan de politie dat de Volkswagen Golf die voor hem reed ,plots gestopt was en rechtsaf wilde naar de Turnhoutsebaan. De bestuurder zou daarbij zijn richtingaanwijzers niet gebruikt hebben, waardoor de buschauffer niet meer tijdig kon stoppen.11.44 uur Files zorgen voor overbelasting op telefoonnetwerkenOp de verkeersassen waar lange files stonden, merkten telefoonoperatoren een verhoogde drukte met soms een overbelasting van het netwerk. Toch waren er geen technische problemen, zo blijkt uit een rondvraag. "We merkten een lichte stijging in het sms-verkeer, maar dat is een normale reactie als er saturatieproblemen zijn", aldus woordvoerder Mathieu Van Overstraeten van Mobistar. "Het netwerk raakte op sommige plaatsen, waar veel verkeer was, overbelast, bijvoorbeeld op het viaduct van Vilvoorde, omdat er nu eenmaal een technische limiet is." Net als Mobistar zegt Belgacom dat het telefoonverkeer, gezien de weersomstandigheden, uiteindelijk relatief normaal verliep. "Mensen moesten op bepaalde drukke plaatsen wat meer geduld oefenen, maar technische problemen ondervond het netwerk niet", aldus woordvoerster Frédérique Verbiest van Belgacom. "Er wordt met dergelijk weer altijd meer gebeld, omdat mensen elkaar verwittigen dat ze later zijn bijvoorbeeld." 11.30 uur De zitting van het assisenproces Kim De Gelder in Gent is nog niet begonnen. Er wordt nog gewacht op een jurylid, enkele advocaten en enkele getuigen. Voorzitter Koen Defoort is wel aanwezig. Volg hier LIVE de zitting van het assisenproces Kim De Gelder 11.22 uur Chaos in het station Gent-Sint-Pieters. Op de aankondigingsborden staat maar één trein, naar Brussel en Tongeren, maar het is niet duidelijk wanneer hij kan vertrekken. Treinbegeleiders weten zelf niet hoelang de problemen nog zullen aanslepen. Er worden flesjes water uitgedeeld aan gestrande reizigers. 11.16 uur Tien centimeter gemeten in UkkelHet KMI heeft om 8 uur 10 cm sneeuw gemeten. 'En het sneeuwt nog verder,' meldt KMI-weerman David Dehenauw. Dat is echter geen record: op 25 maart 2008 werd er 12 cm waargenomen, 'de grootste hoeveelheid zo laat in het jaar sinds 2000'. Het KMI mat dinsdagochtend om 7 uur 1 cm sneeuw in Oostende, tot 10 cm in de Naamse gemeente Florennes. In het zuidoosten blijft het de hele dag flink doorsneeuwen, en kan er lokaal nog 10 cm bijvallen. Dehenauw wijst erop dat de officiële sneeuwhoogten op verschillende plaatsen in het klimatologisch park worden gemeten om sneeuwophopingen door wind zoveel mogelijk weg te filteren. De sneeuw in de pluviometer wordt ook gesmolten om het equivalent aan mm water te kunnen apporteren, om de invloed van lucht in het sneeuwdek te elimineren. 11.10 uur De NMBS heeft vervangende bussen opgeroepen tussen Dendermonde en Schellebelle, maar het is door het noodweer niet duidelijk wanneer die ingezet kunnen worden.11.04 uur Alle treinverkeer van en naar Brussel onderbrokenDoor overbelasting is al het treinverkeer van en naar Brussel momenteel onderbroken. Dat meldt Railtime.10.51 uur Door de aanhoudende sneeuw zijn alle diensten van de Amerikaanse ambassade in Brussel dinsdag. 'De werknemers geraken er niet door de extreme weersomstandigheden', luidt het bij de ambassade. 'Dat is nogal gebeurd, maar heel zelden.' Woensdag gaat de ambassade weer open.10.31 uur Openbaar vervoer in Wallonië ligt bijna volledig platHet netwerk van de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC ligt bijna volledig stil door het winterweer. "Behalve in Verviers, in het zuiden van Luxemburg rijden bussen en ook in Charleroi rijdt de metro uit", zegt woordvoerder Stéphane Thiery. "Buslijnen zijn geschrapt en als bussen effectief zijn uitgereden kampen ze met serieuze vertragingen, vooral door automobilisten en vrachtwagenbestuurders die her en der vastzitten in de sneeuw", voegde hij eraan toe. De TEC heeft het noodweerplan ontrold. "We verwachten ons aan niveau 4, oftewel de fase waarin voertuigen niet uitrijden uit de stelplaatsen, behalve in Verviers, het zuiden van Luxemburg en de metrostellen in Charleroi", aldus de TEC-woordvoerder. Er wordt geen verbetering verwacht voor dinsdagnamiddag. Pas als het stopt met sneeuwen, kunnen de wegen vrijgemaakt worden, aldus Thiery. 10.25 uur In Gent is de zitting van het hof van assisen in de zaak Kim De Gelder nog niet begonnen. De voorzitter had iedereen al een extra uurtje gegeven om in het gerechtsgebouw te geraken, maar dat lijkt niet voldoende.10.18 uur Passagierstrein vast in winterweer Door een gebarsten bovenleiding in Oudegem is er geen spoorverkeer meer mogelijk op lijn 53 tussen Schoonaarde en Dendermonde. Tussen Melle en Schellebelle staat een passagierstrein stil, zegt Thomas Baeken van Infrabel. "Ter hoogte van Oudegem is rond 9.25 uur een bovenleiding afgebroken boven één spoor, maar daardoor is ook het tweede spoor buiten dienst", klinkt het. "Er is voorlopig geen treinverkeer mogelijk tussen Dendermonde en Schellebelle." Tussen Melle en Schellebelle staat een trein met passagiers stil. De andere treinen die lijn 53 moeten aandoen worden opgehouden in de stations.10.06 uur 1.000 Fransen ingesneeuwd in hun auto Meer dan 68.000 huishoudens in de West-Franse regio's Bretagne en Normandië zitten zonder stroom omwille van de hevige sneeuwval. Nog eens een duizendtal mensen zijn geblokkeerd in hun voertuigen. De sneeuw legde het westen van Frankrijk zo goed als lam. Vooral de departementen La Manche en Calvados zijn getroffen. Daar zijn meer dan duizend gestrande automobilisten genoteerd, aldus het regionale verkeersinformatiecentrum. De prefectuur van La Manche liet optekenen de nog geblokkeerde automobilisten te ontzetten, maar dat de weersomstandigheden heel moeilijk zijn met "50 tot 60 centimeter sneeuw en een sterke wind". In La Manche rijdt overigens geen enkele trein. 09.59 uur Luchthaven Luik geslotenDe luchthaven van Luik is gesloten door het winterweer. De luchthaven van Charleroi kampt met aanzienlijke vertragingen en "de situatie verbetert voorlopig niet". Dat heeft de woordvoerder van Brussels South Charleroi Airport (BSCA), David Gering, meegedeeld. Reizigers moeten de hele dag rekening houden met ernstige vertragingen.09.55 uur: Ook de Eurostar treinen ondervinden vertragingen. Van de hogesnelheidstreinen kampen ook de Eurostar-treinen met veel vertragingen door sneeuwval in Noord-Frankrijk en België. Eurostar raadt reizigers aan de reis uit te stellen indien mogelijk. Dat staat te lezen op de website van de vervoersmaatschappij. 09.47 uur Kernkabinet uitgesteldZoals Didier Reynders al had getwitterd start het kernkabinet van de federale regering om 9.30 uur in plaats van om 9 uur. Het kernkabinet buigt zich vandaag voor de eerste keer over de begrotingscontrole. 09.39 uur Thalys-verkeer onderbrokenAl de hele ochtend kampt het Thalys-verkeer met vertragingen van een uur tot anderhalf uur in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. De situatie is intussen wat verergerd, en het treinverkeer is nu onderbroken. 'Enkele Thalys-treinen staan stil in Brussel-Zuid en Paris-Nord', laat Thalys-woordvoerster Charlotte De Thaye weten. Ook staan sommige treinstellen stil op het spoornet als gevolg van infrastructuurproblemen door het winterweer. 09.30 uur Voor wie zich afvraagt hoe zo'n wegenkaart eruit ziet: het VRT-nieuwsanker twitterde een foto: pic.twitter.com/OukMHZRWAv 09.25 uur Lummen-Brussel: vier uur rijdenVertragingen zijn er overal, maar de langste reistijd is die van Lummen naar Brussel: maar liefst vier uur rijden.09.14 uur Filerecord? VRT-verkeersanker Bart Suy treedt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum bij. Meer dan 1.000 van de 1.600 kilometer file zou het gevolg zijn van traag rijden door slechte zichtbaarheid en gladheid. 'Op de meeste snelwegen bedraagt de snelheid minder dan 50 kilometer per uur, dat wordt gecatalogeerd als file. Mensen staan niet stil, ze gaan vooruit, zij het traag. Wat dus leidt tot zulke hoge filecijfers,' zegt Suy in De Ochtend op Radio 1. 09.05 uur Het bus- en tramverkeer is ook verstoord in Brussel, laat de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB weten. Rond 8 uur reed geen enkele bus op de kleine ring en ook in het centrum van de stad reden geen bussen. 'Aanzienlijke vertragingen' zijn te verwachten op alle lijnen. Sommige tramlijnen worden niet bediend, op andere moeten reizigers rekening houden met vertragingen. De metrostellen rijden normaal.08.59 uur Problemen zijn er ook op de luchthaven van Charleroi. Nagenoeg alle vluchten op de luchthaven hebben vertraging.08.55 uur Ook problemen bij het treinverkeerHet verkeer op het Belgische spoornet ondervindt, net als het verkeer op de weg, problemen door de sneeuwval. De dienstverlening verloopt vooral moeilijk in West-Vlaanderen en Henegouwen door ondergesneeuwde spoorwissels. Dat zegt Thomas Baeken van Infrabel. "In de regio Kortrijk en op de lijn Moeskroen-Doornik zijn een paar wissels geblokkeerd door sneeuw en ijs. Door de felle wind hoopt de sneeuw zich op tussen de wissels", zegt Baeken. Ploegen zijn ter plaatse om de wissels sneeuw- en ijsvrij te maken. Spoorvertragingen in West-Vlaanderen lopen daardoor op tot een halfuur. "Op de lijn Moeskroen-Doornik is er maar één spoor ter beschikking en rijdt maar één treindienst, namelijk Moeskroen-Schaarbeek". Dinsdag waren er tijdens de ochtendspits ook vertragingen tot 20 minuten op de lijn Mechelen-Vilvoorde-Brussel. Dinsdagochtend stond ook even een trein vast in Schaarbeek door een defect, maar het is niet duidelijk of dat te maken had met het winterweer. "De trein is plaatselijk omgeleid en heeft maar beperkte vertragingen tot gevolg gehad", aldus de Infrabel-woordvoerder. Ook op de hogesnelheidslijnen zijn ernstige vertragingen. Er geldt een snelheidsbeperking tot 160 kilometer per uur. Dat is een halvering van de normale toegelaten maximumsnelheid van 300 kilometer per uur. 08.48 uur In één klap meer dan 3.000 ton zout gestrooidDe strooidiensten hebben sinds maandagavond al 3.196 ton zout gestrooid. Sinds maandag zijn alle 315 strooiwagens op pad om sneeuw te ruimen en zout te strooien, zo laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten. Dinsdagochtend werd er op heel wat snelwegen in cascade sneeuw geruimd. "Dit wil zeggen dat er drie strooiwagens geschrankt naast elkaar op de verschillende rijstroken tegelijk sneeuw ruimen en strooien", luidt het. De aanhoudende sneeuwval in combinatie met negatieve temperaturen van het wegdek zorgen ervoor dat de sneeuw blijft liggen. Daarnaast is er nog steeds hevige wind die de sneeuw opnieuw richting het wegdek blaast. Sinds het begin van de winter werd al 66.552 ton gestrooid op Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Omwille van de aanhoudende sneeuwval en de situatie op de weg vragen het Agentschap Wegen en Verkeer, het Verkeerscentrum en de federale Wegpolitie weggebruikers om niet strikt noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen.08.41 uur Het begrotingsconclaaf gaat met vertraging van start door de sneeuwellende, meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op Twitter.@dreynders La neige retarde le conclave...budgétaire. #météo #BeGov 08.40 uur: 'Vrachtwagenverbod niet nodig in ons land' Op sommige plaatsen staan vrachtwagens in schaar, of ze staan stil op op-en afritten. In Frankrijk mogen vrachtwagens uit ons land niet meer binnen. 'In ons land is zo'n vrachtwagenverbod voorlopig niet nodig,' zegt Vlaams minister van Verkeer Hilde Crevits in de Ochtend. 'Ik zie wel dat er problemen zijn. We moeten onszelf blijven evalueren.'08.39 uur 'Evaluatie van de strooidiensten' Ondanks het feit dat er zoveel gestrooid zou zijn, merken vele automobilisten daar niet veel van. 'Omdat er hevige wind is, kan het zout niet goed inwerken,' zegt Vlaams minister van Verkeer Hilde Crevits. 'Onze prioriteit is nu om de wegen zoveel mogelijk vrij te houden. Achteraf zullen we wel een evaluatie doen om te bekijken of de strooidiensten beter hadden kunnen werken.'08.37 uur Siberisch koud 'De winter is nog niet voorbij. Het wordt heel koud met minima van min 6 tot min 15 graden. De hele week blijft het overdag koud en 's nachts Siberisch koud'08.36 uur Meest intense sneeuw in het Meetjesland, zegt weerman Frank Deboosere op Radio 1.08.34 uur De situatie is het ergst in het centrum van het landHet verkeer op de Belgische snelwegen overal moeizaam, behalve aan de kust. Ook in het noorden van West-Vlaanderen en in Limburg valt de situatie beter mee dan elders. 08.29 uur De secundaire wegen slibben overal dicht. De strooidiensten geven prioriteit aan de snelwegen. 08.27 uur Frankrijk is nog zwaarder getroffen door de sneeuwellende dan ons land. Vrachtwagens van drie en een halve ton mogen vanuit ons land Frankrijk niet meer in.08.25 uur Net zoals vele andere duizenden werknemers staan ook de journalisten van Knack.be op vele plaatsen in het land in de file.08.13 uur Vlaams Verkeerscentrum geeft uitleg bij filerecordOok Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum Vlaanderen geeft uitleg bij het filerecord. "Een kleine 500 kilometer is effectief te wijten aan traag rijden door drukte op de wegen, in combinatie met de sneeuwellende. Maar de andere 1.000 kilometer file heeft te maken met traag rijden door slechte zichtbaarheid en gladheid als gevolg van de sneeuw", nuanceert Beeckman. "Maar als je al het trage verkeer op alle wegvakken samentelt, hetzij door drukte hetzij door voorzichtig rijden wegens de sneeuw, dan kunnen we inderdaad van een record spreken", klinkt het. 08.10 uur Het internationale treinverkeer tussen België en Frankrijk wordt stopgezet omwille van het slechte weer.08.06 uur Hoe zit dat met die filecijfers?Volgens Touring Mobilis staat er op dit moment 1.650 kilometer file, meer dan ooit tevoren. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum staat er 524 kilometer file. Volgens VRT-verkeersanker Bart Suy wordt het verkeer officieel een file wanneer de snelheid onder de 50 kilometer per uur daalt. Het hoeft dus niet per definitie om stilstaand verkeer te gaan zoals na een ongeval. 08.05 uur Het filerecord loopt op tot 1.650 kilometer file 08.03 uur Tunnels in Brussel weer openIn Brussel zijn de tunnels op de kleine ring weer open. Er is weinig verkeer op de kleine ring.08.01 uur Veel verkeersongevallen, vooral met blikschade In heel het land doen zich veel verkeersongevallen voor als gevolg van de nieuwe winterprik. 'Omdat de auto's sowieso al trager rijden, gaat het in de meeste gevallen om ongevallen met blikschade,' zegt VRT-verkeersanker Bart Suy in het radionieuws.08.00 uur Moeilijkste ochtendspits ooitNooit eerder verliep de ochtendspits in ons land zo moeizaam07.55 uur Ook het KMI voorspelt nog meer sneeuwVolgens het KMI zal er de volgende uren in vrijwel heel het land nog 1 tot 3 centimeter sneeuw bijvallen. Enkel in West-Vlaanderen wordt het geleidelijk droog. Er zijn rukwinden tot 60 kilometer per uur. De wind zorgt voor sneeuwophopingen.07.42 uur Strooidiensten kunnen niet volgenDe sneeuw was voorspeld en de strooidiensten waren dus gewaarschuwd. In heel het land is sinds gisteravond gestrooid. Ook nu nog zijn alle 315 strooiwagens onderweg, maar omdat het maar blijft sneeuwen, kunnen de strooidiensten niet volgen.07.37 uur: Zeer moeizaam verkeer in BrusselIn Brussel verloopt de ochtendspits "bijzonder moeizaam", ondanks vier strooibeurten in de loop van de nacht en ochtend. De tunnels zijn afgesloten. De politie bekijkt ook of het nodig is om bepaalde toegangswegen af te sluiten, aangezien vrachtwagens her en der gestrand zijn. Dat is te horen bij Inge Paemen van Mobiel Brussel. Er staan gestrande voertuigen aan de Hallepoort, aan Montgomery, aan de Tervurenlaan en aan de Louizalaan, aldus Paemen. "Gisterenavond is er voor het eerst gestrooid om 18.00 uur. Vannacht hebben we ook twee keer gestrooid en deze ochtend nogmaals rond 6.00 uur", zegt Paemen. "Maar het blijft sneeuwen. Het valt niet bij te houden". 07.34 uur Lokaal tot 15 centimeter sneeuwEnkele sneeuwhoogtes: - Schaffen: 2 centimeter - Kleine Brogel: 5 centimeter - Elsenborn: 7 centimeter - Florennes: 10 centimeter Volgens VRT-weerman Frank Deboosere kan er lokaal 15 centimeter sneeuw liggen. Door de wind zijn er op vele plaatsen bovendien sneeuwophopingen.07.33 uur Het blijft sneeuwenZeker in het Zuid-Oosten van het land blijft het de hele dag sneeuwen. Enkel aan de kust sneeuwt het op dit ogenblik niet.07.32 uur De winterprik is nog niet gedaanHet wordt er de rest van de week niet beter op. Weerman Frank Deboosere voorspelt nachten met temperaturen van Min 6 tot min 15 graden. Dat is zeer uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.07.23 uur Nieuw filerecord: 1.500 kilometer fileDe sneeuwellende zorgt voor een nieuw filerecord. Er staat nu al 1.500 kilometer file. Het verkeer gaat traag in heel het land. Een voorbeeld: wie van Lummen naar Brussel rijdt, doet daar normaal gezien 40 minuten over. Wie nu in Lummen vertrekt, zal pas over 3 uur en 10 minuten in Brussel zijn.07.22 uur Thalys treinen hebben aanzienlijke vertragingenDoor het winterweer wordt de snelheid van de Thalys-treinen beperkt. Dit kan het spoorverkeer in de loop van de dag sterk verstoren en de Thalys-treinen zullen mogelijks "aanzienlijke vertragingen" oplopen. Dat meldt Thalys. Thalys International raadt de reizigers aan om hun reis indien mogelijk uit te stellen. Alle Thalys-tickets kunnen omgeruild worden naargelang beschikbaarheid of terugbetaald worden.07.16 uur Asisenproces De Gelder van start met vertragingHet assisenproces Kim De Gelder start naar verwachting pas om 10 uur. De voorzitter heeft gisteren al gezegd dat hij iedereen een uur langer de tijd geeft om in het gerechtsgebouw in Gent te geraken.07.08 uur Overzicht van problemen De Lijn per provincie In Antwerpen rijden de bussen met vertragingen tot 30 minuten. Op sommige plaatsen rijden de bussen lokaal om om te gladde wegen te vermijden. De trams hebben zo goed als geen problemen. Er zijn ploegen op de baan om bevroren wissels te ontdooien. In Limburg hebben bussen in de hele provincie een vertraging van 15 tot 20 minuten. In Oost-Vlaanderen zijn alle bussen uitgereden, maar kampen ze met vertragingen tot een halfuur. De Lijn raadt de reizigers daar aan om naar haltes op de hoofdwegen te gaan. Want vaak kunnen de bussen alleen rijden op de hoofdwegen, en kunnen lokale wegen niet worden bediend. De lokale wegen liggen er te glad bij. De trams in Gent rijden zo goed als normaal. In Vlaams-Brabant kunnen de vertragingen oplopen tot meer dan een uur. De problemen zijn het grootst in het Pajottenland: daar zijn een aantal lijnen afgeschaft, de andere bussen rijden er alleen op de hoofdwegen. In de regio Grimbergen is er tot een halfuur vertraging, in de regio Leuven en Hageland tot 20 minuten. In West-Vlaanderen rijden de belbussen niet in de regio Kortrijk-Ieper-Westhoek. De bussen rijden er wel, en hebben er meer dan een halfuur vertraging. In de kustregio hebben de bussen en trams ongeveer 10 minuten vertraging, in de regio Brugge rijdt alles vrijwel normaal. 07.02 uur Busverkeer De Lijn verstoort in heel VlaanderenHet winterweer verstoort de dienstverlening van De Lijn tijdens de ochtendspits in heel Vlaanderen. Zo goed als alle bussen zijn uitgereden, maar kampen met ernstige vertragingen. Vooral in Vlaams-Brabant kunnen de vertragingen oplopen, tot meer dan een uur. De trams in Antwerpen, Gent en aan de kust ondervinden haast geen problemen. Dat meldt De Lijn.06.46 uur Brussel Airport functioneert normaalDe luchthaven van Zaventem functionneert normaal en zou ook deze voormiddag en middag normaal moeten kunnen blijven functionneren. Dat meldt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport. "De ondergrond van de landingsbanen is koud en bevroren en het is een beetje dweilen met de kraan open. Maar er is de hele nacht doorgewerkt door onze mensen. Het was heel moeilijk, maar de luchthaven functionneert nu normaal en dat zou ook zo moeten blijven deze voormiddag en middag", zegt Van der Cruysse met enig voorbehoud. In de loop van de voormiddag blijft het immers nog even sneeuwen. 06.28 uur 315 strooiwagens aan het werkWegen en Verkeer benadrukt dat in heel Vlaanderen preventief gestrooid is. Ook dinsdagochtend waren alle 315 strooiwagens nog op weg om te ruimen en te strooien. Sinds maandagavond is 1.456 ton zout gestrooid. De aanhoudende sneeuwval maakt het echter erg moeilijk om de wegen berijdbaar te maken en te houden. Voorzichtigheid is geboden. Door het vriesweer blijft de sneeuw immers liggen, terwijl ook hevige wind voor erg beperkte zichtbaarheid zorgt én de sneeuw opnieuw op het wegdek blaast. De strooidiensten zetten prioritair in op de snelwegen en de belangrijkste gewestwegen. Daarna zullen ook de kleinere gewestwegen sneeuw- en ijsvrij gemaakt worden, klinkt het nog. 06.22 uur Zeer moeizame ochtendspits: Blijf thuisHet Verkeerscentrum, het Agentschap Wegen en Verkeer en de federale Wegpolitie waarschuwen voor een zeer moeizame ochtendspits. Vannacht en vanochtend is heel wat sneeuw gevallen, terwijl het weerbericht aangeeft dat het ook tijdens de ochtendspits zelf nog zal blijven sneeuwen. AWV raadt daarom aan niet noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen. 06.14 uur 14 gewonden bij ongeval nabij RijselBij een ongeval op de snelweg A27 nabij Rijsel zijn maandagavond veertien gewonden gevallen, onder wie drie Belgen. Het ongeval was te wijten aan het winterweer, luidt het.06.10 uur: De winterprik eiste gisteravond twee doden. Bij ongevallen in Honelles en Mol kwam telkens één automobilist om het leven. In Merksem is een man in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat hij met zijn wagen van de Waghemansbrug stortte.06.05 uur: Het is in heel het land gevaarlijk glad. Op de snelwegen is vaak één rijstrook berijdbaar. Ondanks het feit dat de strooidiensten zijn uitgerukt zijn secundaire wegen en op- en afritten helemaal ondergesneeuwd.06.00 uur Goeiemorgen. Welkom bij de liveblog van Knack.be over de nieuwe winterprik. Het sneeuwt in heel het land en dat zorgt voor gladde wegen en zelfs op dit uur al vele vertragingen.