De Groenlandse warmtepiek werd opgetekend in het plaatsje Maniitsoq aan de zuidwestkust, meldt de Deense Meteorologische Dienst. Het is de hoogste temperatuur sinds de metingen er begonnen in 1958. Het vorige record bedroeg 25,5 graden en dateert uit 1990. Ook op andere plaatsen in Groenland ging het kwik de voorbije dagen ruim boven de twintig graden.

De hitte wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat heeft postgevat boven Groenland en een lagedrukgebied boven het Baffineiland ten westen. De temperatuur wordt nog verder opgedreven dor het zogenaamde Foehneffect, waarbij lucht uit hoger gelegen gebieden in centraal Groenland samengedrukt wordt en opwarmt op weg naar de lager gelegen kust.

Klimaatverandering

De Deense Meteorologische Dienst stelt dat het niet om een 'onnatuurlijk' fenomeen gaat, maar dat een en ander wel past in de lange-termijnpatronen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. "Er is een ontegensprekelijke, graduele stijging van de temperatuur in Groenland", stelt de Dienst, geciteerd door The Washington Post. "Elke hittegolf heeft zodoende meer kans om warmer te zijn dan de vorige."

Een gelijkaardige opwarming van het weer zorgde er vorig jaar voor dat smeltwater van de Groenlandse ijskap overstromingen veroorzaakte. Het afsmelten van die gemiddeld meer dan twee kilometer dikke ijskap is een van de meest gevreesde gevolgen van het broeikaseffect. Verdwijnt de ijskap op Groenland, dan zou dat de zeespiegel aanmerkelijk doen stijgen, met noodlottige gevolgen voor laaggelegen kustgebieden overal ter wereld.

Records in Siberië en Alaska

Tegelijkertijd wordt er ook in andere polaire streken buitengewoon goed weer genoteerd. In Siberië was er in juli een onuitgegeven hittegolf waarbij de thermometer tien dagen op rij boven de dertig graden piekte.

Ook in Alaska zomert het behoorlijk. De stad Anchorage bracht afgelopen mandag haar record voor opeenvolgende dagen van 70 graden Fahrenheit (21 graden Celsius) of meer op veertien. Het vorige record was dertien dagen en dateerde uit 2004. In Fairbanks, in het midden van de staat, zaten ze woensdag aan de 29ste dag van het jaar met een maximum dat hoger ligt dan 80 graden Fahrenheit (26,5 graden Celsius). In een normaal jaar heeft die stad slechts 11 van die dagen.

Hieronder: zonnekloppers in Alaska.

De Groenlandse warmtepiek werd opgetekend in het plaatsje Maniitsoq aan de zuidwestkust, meldt de Deense Meteorologische Dienst. Het is de hoogste temperatuur sinds de metingen er begonnen in 1958. Het vorige record bedroeg 25,5 graden en dateert uit 1990. Ook op andere plaatsen in Groenland ging het kwik de voorbije dagen ruim boven de twintig graden. De hitte wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat heeft postgevat boven Groenland en een lagedrukgebied boven het Baffineiland ten westen. De temperatuur wordt nog verder opgedreven dor het zogenaamde Foehneffect, waarbij lucht uit hoger gelegen gebieden in centraal Groenland samengedrukt wordt en opwarmt op weg naar de lager gelegen kust.Klimaatverandering De Deense Meteorologische Dienst stelt dat het niet om een 'onnatuurlijk' fenomeen gaat, maar dat een en ander wel past in de lange-termijnpatronen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. "Er is een ontegensprekelijke, graduele stijging van de temperatuur in Groenland", stelt de Dienst, geciteerd door The Washington Post. "Elke hittegolf heeft zodoende meer kans om warmer te zijn dan de vorige." Een gelijkaardige opwarming van het weer zorgde er vorig jaar voor dat smeltwater van de Groenlandse ijskap overstromingen veroorzaakte. Het afsmelten van die gemiddeld meer dan twee kilometer dikke ijskap is een van de meest gevreesde gevolgen van het broeikaseffect. Verdwijnt de ijskap op Groenland, dan zou dat de zeespiegel aanmerkelijk doen stijgen, met noodlottige gevolgen voor laaggelegen kustgebieden overal ter wereld.Records in Siberië en Alaska Tegelijkertijd wordt er ook in andere polaire streken buitengewoon goed weer genoteerd. In Siberië was er in juli een onuitgegeven hittegolf waarbij de thermometer tien dagen op rij boven de dertig graden piekte. Ook in Alaska zomert het behoorlijk. De stad Anchorage bracht afgelopen mandag haar record voor opeenvolgende dagen van 70 graden Fahrenheit (21 graden Celsius) of meer op veertien. Het vorige record was dertien dagen en dateerde uit 2004. In Fairbanks, in het midden van de staat, zaten ze woensdag aan de 29ste dag van het jaar met een maximum dat hoger ligt dan 80 graden Fahrenheit (26,5 graden Celsius). In een normaal jaar heeft die stad slechts 11 van die dagen. Hieronder: zonnekloppers in Alaska.