‘Heel de zomer kwakkelweer’

Het wordt een slappe zomer. Juli en augustus worden wisselvallige maanden met zeer weinig echt zonnige dagen. Dat voorspellen internationale weerstations.

‘In juli zullen er maximaal vijf dagen zijn met temperaturen van 25 graden. Augustus wordt een verderzetting van onstabiel en variabel weer. ‘ Dat zegt het commerciële weerstation Meteo België in Het Laatste Nieuws. De krant vroeg een aantal Belgische en internationale weerstations om het weer voor de zomer te voorspellen. En dat ziet er niet goed uit.

Sombere prognose

De sombere prognose voor ons land wordt bevestigd door meteostations in onze buurlanden die ook bij hen een echte kwakkelzomer verwachten. Het Britse Netweather, het Franse Méteo Consult en het weerlab LSCE verwachten wel af en toe zon, maar toch vooral koude en natte dagen en meer wolken en onweders dan normaal.

Hittegolf

De kans op een hittegolf is volgens Méteo Consult ‘vrijwel nul’, zelfs in het zuiden.

Uiteraard moeten al die langetermijnvoorspellingen met een flinke korrel zout genomen worden. Vlaamse weersvoorspellers in dienst van vtm, VRT en Belga wagen zich niet aan een voorspelling die twee en een halve maand vooruitblikt. ‘Als je mijn mening over de zomer wil weten, mag je me bellen op 1 september,’ zei weerman Eddy De Mey eerder deze week.

Normale lente

Nog volgens De Mey hebben we een heel normale lente gehad. De gemiddelde temperatuur, de hoeveelheid neerslag, het aantal regendagen en het aantal uren dat de zon scheen, vielen allemaal binnen de vork van het normale.

Horrorwinter

Eind vorig jaar voorspelden commerciële weerstations in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië een echte horrorwinter. Het ging drie maanden lang Siberisch koud worden en de sneeuw zou weken aan een stuk met pakken uit de lucht vallen. Uiteindelijk werd het een heel normale winter met weinig echte koude dagen en omzeggens geen sneeuw.

Meteo België geeft in Het Laatste Nieuws toe dat de betrouwbaarheid van haar weersvoorspelling tot en met augustus niet groter is dan 52 procent. Eén kans op twee dus. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content