De recentste mediastunt van Greenpeace getuigt van een spectaculair inzicht in de kracht van sociale media. Greenpeace deed een - vals - filmpje de wereld rondgaan over lekkende Shell-boorplatformen en getroffen ijsberen.

"Pure mediamanipulatie" noemt Forbes de laatste stunt van milieuorganisatie Greenpeace.Een geënsceneerd filmpje (zie onderaan) toont een zogezegde PR-stunt van oliemaatschappij Shell. Wanneer een frisdrankautomaat, in de vorm van een olieboorplatform op een gletsjer, tilt slaat, proberen de PR-mensen het lek te stoppen met pluchen ijsbeertjes. Subtiel, maar overduidelijk: Shell is een maatschappij die olie wil winnen op de kap van ijsberen.

Opgepikt door media
Bloggers, journalisten en publieke opinie waren aanvankelijk overtuigd van de echtheid van het filmpje. Blogs die het nieuws overgenomen hadden, haalden vlot tienduizenden bezoekers. Via Twitter en Facebook ging het filmpje al gauw een eigen leven leiden.

De boodschap van Greenpeace raakte er in ieder geval massaal door verspreid. De organisatie protesteert tegen de plannen van Shell om deze zomer te beginnen met olieboringen in Alaska. Greenpeace vreest voor nog sneller smeltende ijskappen en de verdwijning van de habitat van bijvoorbeeld ijsberen.

Shell was op de hoogte van het filmpje, maar kon niets doen om de anticampagne tegen te houden.

Last but not least
Naast het filmpje heeft Greenpeace ook een speciale website gemaakt, met een lay-out die verdacht veel lijkt op de echte Shell-pagina. De nietsvermoedende bezoeker wordt gevraagd eigen reclameaffiches voor Shell te ontwerpen. Niet geheel onverwacht halen vooral de nogal sarcastische inzendingen het. Die zijn namelijk iets effectiever in de campagne, die draait om de negatieve gevolgen voor de Noordpool indien Shell er zou starten met de boringen.

Een kleine bloemlezing vindt u in de fotoreeks bovenaan het artikel. (GM)

De recentste mediastunt van Greenpeace getuigt van een spectaculair inzicht in de kracht van sociale media. Greenpeace deed een - vals - filmpje de wereld rondgaan over lekkende Shell-boorplatformen en getroffen ijsberen."Pure mediamanipulatie" noemt Forbes de laatste stunt van milieuorganisatie Greenpeace.Een geënsceneerd filmpje (zie onderaan) toont een zogezegde PR-stunt van oliemaatschappij Shell. Wanneer een frisdrankautomaat, in de vorm van een olieboorplatform op een gletsjer, tilt slaat, proberen de PR-mensen het lek te stoppen met pluchen ijsbeertjes. Subtiel, maar overduidelijk: Shell is een maatschappij die olie wil winnen op de kap van ijsberen. Opgepikt door media Bloggers, journalisten en publieke opinie waren aanvankelijk overtuigd van de echtheid van het filmpje. Blogs die het nieuws overgenomen hadden, haalden vlot tienduizenden bezoekers. Via Twitter en Facebook ging het filmpje al gauw een eigen leven leiden. De boodschap van Greenpeace raakte er in ieder geval massaal door verspreid. De organisatie protesteert tegen de plannen van Shell om deze zomer te beginnen met olieboringen in Alaska. Greenpeace vreest voor nog sneller smeltende ijskappen en de verdwijning van de habitat van bijvoorbeeld ijsberen. Shell was op de hoogte van het filmpje, maar kon niets doen om de anticampagne tegen te houden. Last but not least Naast het filmpje heeft Greenpeace ook een speciale website gemaakt, met een lay-out die verdacht veel lijkt op de echte Shell-pagina. De nietsvermoedende bezoeker wordt gevraagd eigen reclameaffiches voor Shell te ontwerpen. Niet geheel onverwacht halen vooral de nogal sarcastische inzendingen het. Die zijn namelijk iets effectiever in de campagne, die draait om de negatieve gevolgen voor de Noordpool indien Shell er zou starten met de boringen. Een kleine bloemlezing vindt u in de fotoreeks bovenaan het artikel. (GM)