De Vlaamse regering heeft met een reeks koepelorganisaties uit de voedingssector een actieplan uitgewerkt dat het voedselverlies tegen 2020 met 15 procent moet doen dalen. Op dit moment gooit een gemiddeld Vlaams gezin elk jaar 36 tot 55 kilogram voedsel weg. Samen gooien alle consumenten jaarlijks 475 miljoen euro in de vuilnisbak.

Elke schakel van de keten

Wereldwijd gaat een derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Voedselverlies komt voor in elke schakel van de keten, van de primaire productie tot en met de consument.

Een jaar gelden ondertekenden de Vlaamse overheid en organisaties als Boerenbond, de federatie van de voedingindustrie (Fevia), de distributiesector (Comeos) en de horecasector een engagementsverklaring. Nu is er een actieplan klaar met negen actieprogramma's en 57 acties.

Opleidingen en vormingen

Het gaat onder meer over het stimuleren van vernieuwende verpakkingen en het opnemen van het thema voedselverlies in opleidingen en vormingen voor werknemers en bedrijfsmanagers. Er komen sensibiliseringsacties voor de consumenten en acties die niet-vermarktbare voedseloverschotten bij mensen in armoede moeten laten terechtkomen.

Volgens de bevoegde ministers voor Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) gaat de Vlaamse overheid jaarlijks rapporteren over de vooruitgang van de uitvoering van het plan. (Belga/AVE)

De Vlaamse regering heeft met een reeks koepelorganisaties uit de voedingssector een actieplan uitgewerkt dat het voedselverlies tegen 2020 met 15 procent moet doen dalen. Op dit moment gooit een gemiddeld Vlaams gezin elk jaar 36 tot 55 kilogram voedsel weg. Samen gooien alle consumenten jaarlijks 475 miljoen euro in de vuilnisbak. Wereldwijd gaat een derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Voedselverlies komt voor in elke schakel van de keten, van de primaire productie tot en met de consument. Een jaar gelden ondertekenden de Vlaamse overheid en organisaties als Boerenbond, de federatie van de voedingindustrie (Fevia), de distributiesector (Comeos) en de horecasector een engagementsverklaring. Nu is er een actieplan klaar met negen actieprogramma's en 57 acties. Het gaat onder meer over het stimuleren van vernieuwende verpakkingen en het opnemen van het thema voedselverlies in opleidingen en vormingen voor werknemers en bedrijfsmanagers. Er komen sensibiliseringsacties voor de consumenten en acties die niet-vermarktbare voedseloverschotten bij mensen in armoede moeten laten terechtkomen. Volgens de bevoegde ministers voor Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) gaat de Vlaamse overheid jaarlijks rapporteren over de vooruitgang van de uitvoering van het plan. (Belga/AVE)