Het lek aan het olieboorplatform, op zo'n 240 kilometer van de Schotse oostkust, werd eind maart ontdekt. "Total kan vandaag meedelen dat een interventie op het complex van Elgin ons heeft toegelaten om het lek te stoppen", verklaarde de groep in een mededeling.

Een dag eerder had Total operatie "top kill" gelanceerd. Daarbij werd zware modder gespoten in de opening waaruit het gas ontsnapte. Volgens Total was het lek 12 uur na de start van die operatie gedicht.

Invloed op milieu

De gevolgen voor de mariene dierenwereld zouden beperkt blijven. In monsters van vissen zoals makrelen en haringen is "geen invloed van koolwaterstof" gevonden, zei de Schotse milieuminister Richard Lochhead eerder al. De slotbeoordeling van de waterstalen laat nog op zich wachten.

"De invloed van het lek op het milieu is tot nog toe minimaal", zei Lochhead. Maar waakzaamheid blijft geboden en alle verzamelde gegevens moeten nauwkeurig geëvalueerd worden.

Milieubeschermers zien het wegvloeiende gas eerder als schadelijk voor het klimaat. Methaangas bevordert het broeikaseffect twintigmaal meer dan kooldioxide.

De ongeveer 200 mensen die werken op het platform Elgin, moesten op 25 maart geëvacueerd worden nadat er een gaslek was ontdekt. De oorzaak van het lek bleek zich op een diepte van 4.000 meter te bevinden. Het gaslek kostte Total 300 tot 400 miljoen dollar. (Belga/TE)

Het lek aan het olieboorplatform, op zo'n 240 kilometer van de Schotse oostkust, werd eind maart ontdekt. "Total kan vandaag meedelen dat een interventie op het complex van Elgin ons heeft toegelaten om het lek te stoppen", verklaarde de groep in een mededeling. Een dag eerder had Total operatie "top kill" gelanceerd. Daarbij werd zware modder gespoten in de opening waaruit het gas ontsnapte. Volgens Total was het lek 12 uur na de start van die operatie gedicht. Invloed op milieu De gevolgen voor de mariene dierenwereld zouden beperkt blijven. In monsters van vissen zoals makrelen en haringen is "geen invloed van koolwaterstof" gevonden, zei de Schotse milieuminister Richard Lochhead eerder al. De slotbeoordeling van de waterstalen laat nog op zich wachten. "De invloed van het lek op het milieu is tot nog toe minimaal", zei Lochhead. Maar waakzaamheid blijft geboden en alle verzamelde gegevens moeten nauwkeurig geëvalueerd worden. Milieubeschermers zien het wegvloeiende gas eerder als schadelijk voor het klimaat. Methaangas bevordert het broeikaseffect twintigmaal meer dan kooldioxide. De ongeveer 200 mensen die werken op het platform Elgin, moesten op 25 maart geëvacueerd worden nadat er een gaslek was ontdekt. De oorzaak van het lek bleek zich op een diepte van 4.000 meter te bevinden. Het gaslek kostte Total 300 tot 400 miljoen dollar. (Belga/TE)