In monsters van vissen zoals makrelen en haringen is "geen invloed van koolwaterstof" gevonden, zei de Schotse Milieuminister Richard Lochhead woensdag in Edinburgh. De slotbeoordeling van de waterstalen laat nog op zich wachten.

"De invloed van het lek op het milieu is tot nog toe minimaal", zei Lochhead. Maar waakzaamheid blijft geboden en alle verzamelde gegevens moeten nauwkeurig geëvalueerd worden. Milieubeschermers zien het wegvloeiende gas eerder als schadelijk voor het klimaat. Methaangas bevordert het broeikaseffect twintigmaal meer dan kooldioxide.

Gaslek

Het gaslek was op 25 maart op Elgin-platform circa 240 kilometer ten oosten van de havenstad Aberdeen uitgebroken. 238 arbeiders werden wegens dreigend ontploffingsgevaar per helikopter van het platform gehaald. Volgens het Franse exploitatiebedrijf Total vliegt naar schatting dagelijks 200.000 kubieke meter gas de lucht in, wat het Franse olieconcern 1,9 miljoen euro per dag kost. De bron van het gas wordt op 4000 meter diepte onder de zeebodem vermoed.

Modder en betonTotal verwacht tegen het eind van de maand klaar te zijn met de reparatie van het lek. Dat zei de directeur van de Engelse tak van de Franse oliegigant tegen de Schotse krant The Press and Daily. Het bedrijf is van plan eerst modder in de lekkende bron te pompen en die daarna dicht te stoppen met beton. (Belga/INM)

In monsters van vissen zoals makrelen en haringen is "geen invloed van koolwaterstof" gevonden, zei de Schotse Milieuminister Richard Lochhead woensdag in Edinburgh. De slotbeoordeling van de waterstalen laat nog op zich wachten. "De invloed van het lek op het milieu is tot nog toe minimaal", zei Lochhead. Maar waakzaamheid blijft geboden en alle verzamelde gegevens moeten nauwkeurig geëvalueerd worden. Milieubeschermers zien het wegvloeiende gas eerder als schadelijk voor het klimaat. Methaangas bevordert het broeikaseffect twintigmaal meer dan kooldioxide. Gaslek Het gaslek was op 25 maart op Elgin-platform circa 240 kilometer ten oosten van de havenstad Aberdeen uitgebroken. 238 arbeiders werden wegens dreigend ontploffingsgevaar per helikopter van het platform gehaald. Volgens het Franse exploitatiebedrijf Total vliegt naar schatting dagelijks 200.000 kubieke meter gas de lucht in, wat het Franse olieconcern 1,9 miljoen euro per dag kost. De bron van het gas wordt op 4000 meter diepte onder de zeebodem vermoed. Modder en betonTotal verwacht tegen het eind van de maand klaar te zijn met de reparatie van het lek. Dat zei de directeur van de Engelse tak van de Franse oliegigant tegen de Schotse krant The Press and Daily. Het bedrijf is van plan eerst modder in de lekkende bron te pompen en die daarna dicht te stoppen met beton. (Belga/INM)