Klimatologen doen hun uiterste best om mensen ervoor te waarschuwen dat er niet noodzakelijk een rechtstreekse link is tussen veranderingen in het klimaat en eventuele weersveranderingen. Het weer is een kortetermijn resultante van vele aspecten van het klimaat.

Zo wordt het niet uitgesloten dat wij, ondanks de globale opwarming van het klimaat, op weg zijn naar een reeks koudere winters, omdat er door wijzigingen in atmosferische stromingen in de winter meer koude poollucht over onze streken zal waaien.

Toch blijken, volgens het topvakblad Nature, steeds meer wetenschappers geneigd de opvallende toename van het aantal orkanen, overstromingen en droogtes toe te schrijven aan de opwarming van het aardklimaat, waar wij, mensen, grotendeels, verantwoordelijk voor zijn. Zo zijn de overstromingen in Engeland van 2000 en de recente intensifiëring van de regenval in het noordelijk halfrond al onomstotelijk gekoppeld aan de globale opwarming. Het gaat dus niet uitsluitend om meer hittegolven.

Extreme weersomstandigheden zijn verantwoordelijk voor een groot aantal doden en voor zware economische schade, dus onderzoek van de drijvende kracht erachter kan nuttig zijn, zeker aangezien men ervan uitgaat dat de opwarming van de aarde nog een tijdje zal aanhouden. Door de aard en de frequentie van hun voorkomen zijn extreme weersomstandigheden altijd uitzonderlijk geweest, anders zouden ze niet 'extreem' gelabeld zijn, maar de klimatologische ontwikkelingen lijken een aantal van die extremen minder zeldzaam te maken. (DD)

Klimatologen doen hun uiterste best om mensen ervoor te waarschuwen dat er niet noodzakelijk een rechtstreekse link is tussen veranderingen in het klimaat en eventuele weersveranderingen. Het weer is een kortetermijn resultante van vele aspecten van het klimaat. Zo wordt het niet uitgesloten dat wij, ondanks de globale opwarming van het klimaat, op weg zijn naar een reeks koudere winters, omdat er door wijzigingen in atmosferische stromingen in de winter meer koude poollucht over onze streken zal waaien. Toch blijken, volgens het topvakblad Nature, steeds meer wetenschappers geneigd de opvallende toename van het aantal orkanen, overstromingen en droogtes toe te schrijven aan de opwarming van het aardklimaat, waar wij, mensen, grotendeels, verantwoordelijk voor zijn. Zo zijn de overstromingen in Engeland van 2000 en de recente intensifiëring van de regenval in het noordelijk halfrond al onomstotelijk gekoppeld aan de globale opwarming. Het gaat dus niet uitsluitend om meer hittegolven. Extreme weersomstandigheden zijn verantwoordelijk voor een groot aantal doden en voor zware economische schade, dus onderzoek van de drijvende kracht erachter kan nuttig zijn, zeker aangezien men ervan uitgaat dat de opwarming van de aarde nog een tijdje zal aanhouden. Door de aard en de frequentie van hun voorkomen zijn extreme weersomstandigheden altijd uitzonderlijk geweest, anders zouden ze niet 'extreem' gelabeld zijn, maar de klimatologische ontwikkelingen lijken een aantal van die extremen minder zeldzaam te maken. (DD)