Het is een raadsel waar veel wetenschappers zich het hoofd over breken, zeker omdat het een grote relevantie heeft voor ons eigen welzijn: sommige soorten - dieren zowel als planten - vertonen sterke signalen van ouderdom, van aftakeling met de leeftijd, terwijl er in andere geen spoor van wordt teruggevonden. Men hoopt dat, als men erin slaagt zicht te krijgen op de drijfveer achter deze verschillen, er iets uit geleerd kan worden om ons eigen aftakelingsproces onder controle te krijgen.

260 jaar oud

De Journal of Ecology meldt dat onderzoekers een onbeduidend bergplantje uit de Pyreneeën met een voorkeur voor rotshellingen ontdekt hebben, dat geen enkel spoor van veroudering vertoont, ondanks het feit dat het minstens 260 jaar oud kan worden. Er werd geen enkele indicatie voor verminderde groei of verminderde overlevingskansen vastgesteld. Meer zelfs: hoe ouder de plant werd, hoe meer ze zich bleek voort te kunnen planten. Zoals goede wijn verbetert ze met het ouder worden.7

De onderzoekers hopen uit de genetische samenstelling van de plant inzichten te puren die zouden verklaren waar de soort deze weerstand tegen aftakeling uit haalt. Voor de kenners: het betreft de Borderea pyrenaica. (DD)

Het is een raadsel waar veel wetenschappers zich het hoofd over breken, zeker omdat het een grote relevantie heeft voor ons eigen welzijn: sommige soorten - dieren zowel als planten - vertonen sterke signalen van ouderdom, van aftakeling met de leeftijd, terwijl er in andere geen spoor van wordt teruggevonden. Men hoopt dat, als men erin slaagt zicht te krijgen op de drijfveer achter deze verschillen, er iets uit geleerd kan worden om ons eigen aftakelingsproces onder controle te krijgen.260 jaar oudDe Journal of Ecology meldt dat onderzoekers een onbeduidend bergplantje uit de Pyreneeën met een voorkeur voor rotshellingen ontdekt hebben, dat geen enkel spoor van veroudering vertoont, ondanks het feit dat het minstens 260 jaar oud kan worden. Er werd geen enkele indicatie voor verminderde groei of verminderde overlevingskansen vastgesteld. Meer zelfs: hoe ouder de plant werd, hoe meer ze zich bleek voort te kunnen planten. Zoals goede wijn verbetert ze met het ouder worden.7De onderzoekers hopen uit de genetische samenstelling van de plant inzichten te puren die zouden verklaren waar de soort deze weerstand tegen aftakeling uit haalt. Voor de kenners: het betreft de Borderea pyrenaica. (DD)