Europa stevent af op warmste dag ooit: 48°C in Spanje en Portugal

02/08/18 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:56

Bron: The Guardian

Terwijl ons land zich opmaakt voor enkele dagen met temperaturen boven de 30°C, staat Spanje en Portugal 48°C te wachten.

Europa stevent af op warmste dag ooit: 48°C in Spanje en Portugal

© /

De komende dagen krijgt Europa te maken met recordtemperaturen. Voor Spanje en Portugal wordt gewaarschuwd voor extreme temperaturen van 48°C.

Doorgaans liggen de temperaturen in deze tijd van het jaar voor deze regio in de dertig graden.

Volgens het UK Met Office wordt zaterdag de warmste dag in Europa ooit. Als de omstandigheden juist zitten, bestaat de kans dat we zelfs de 50°C halen, zegt de Britse weerdienst, maar die kans is klein. Momenteel staat het record op naam van Athene op 10 juli 1977 met 48°C.

Volgens gegevens van het UK Met Office is 47,3°C (op 13 juli 2017) de warmste temperatuur ooit gemeten in Spanje en 47,4°C (1 augustus 2003) voor Portugal.

De huidige hittegolf op het Iberische schiereiland en het zuidwesten van Frankrijk wordt veroorzaakt door zeer droge, hete luchtmassa vanuit Afrika.

De Spaanse meteorologische dienst Aemet heeft een officiële waarschuwing uitgestuurd voor de extreme temperaturen. Aangeraden wordt om tijdens de heetste tijdstippen van de dag binnen te blijven en het huis koel te houden. Ook de vrees voor bosbranden is groot. Onlangs kwamen nog 86 mensen om het leven door hevige bosbranden in Griekenland.

Het nieuwe normaal

Volgens wetenschappers wijst de recordhitte in Europa, Noord-Amerika en delen van Azië van dit jaar op de invloed van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering en worden dergelijke temperaturen in de toekomst 'het nieuwe normaal'.

Onze partners