De Belgische klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele, topman van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, zei het vorige week al: de aanhoudende koude is een rechtstreeks gevolg van de klimaatverandering.

'Het smelten van de ijskappen, een van de meest zichtbare gevolgen van de opwarming van de aarde, heeft een groot effect op de windstromingen,' zei van Ypersele. 'Er zijn vandaag bijvoorbeeld veel meer noord-zuidelijke dan west-oostelijke winden. En laat de huidige koude Siberische winden nu net tot hier zijn geraakt via een noord-zuidelijke stroming.'

Ironisch genoeg heeft de opwarming van de aarde tot gevolg dat we ook de volgende jaren in Europa mogelijk extreem lange en koude winters krijgen. Dat zegt ook de Amerikaanse klimaatwetenschapsters Jennifer Francis van het Rutgers Institute of Coastal and Marine Science.

Straalstroom

'Door de opwarming van de aarde smelt het ijs op de Noordpool,' zegt Francis. 'De oceanen warmen op en dat keert de straalstroom om.' De straalstroom is een luchtstroom op grote hoogte die het weer regelt.

'Zolang het ijs op de Noordpool blijft smelten, is de kans op extreme winters in Europa bijzonder groot. Dat betekent dat het de winters extreem koud ofwel extreem warm kunnen worden.'

Extreme zomer

Hetzelfde geldt voor de zomers en al zeker voor de zomer die er nu aankomt. 'Het wordt ofwel veel warmer ofwel veel kouder dan normaal,' zegt Francis. Net zoals deze winter in de greep is van een weerblokkade, is de kans bijzonder groot dat ook de zomer extreem lang in de ban van hetzelfde weertype zal zijn. (EE)

De Belgische klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele, topman van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, zei het vorige week al: de aanhoudende koude is een rechtstreeks gevolg van de klimaatverandering. 'Het smelten van de ijskappen, een van de meest zichtbare gevolgen van de opwarming van de aarde, heeft een groot effect op de windstromingen,' zei van Ypersele. 'Er zijn vandaag bijvoorbeeld veel meer noord-zuidelijke dan west-oostelijke winden. En laat de huidige koude Siberische winden nu net tot hier zijn geraakt via een noord-zuidelijke stroming.' Ironisch genoeg heeft de opwarming van de aarde tot gevolg dat we ook de volgende jaren in Europa mogelijk extreem lange en koude winters krijgen. Dat zegt ook de Amerikaanse klimaatwetenschapsters Jennifer Francis van het Rutgers Institute of Coastal and Marine Science. Straalstroom 'Door de opwarming van de aarde smelt het ijs op de Noordpool,' zegt Francis. 'De oceanen warmen op en dat keert de straalstroom om.' De straalstroom is een luchtstroom op grote hoogte die het weer regelt. 'Zolang het ijs op de Noordpool blijft smelten, is de kans op extreme winters in Europa bijzonder groot. Dat betekent dat het de winters extreem koud ofwel extreem warm kunnen worden.' Extreme zomer Hetzelfde geldt voor de zomers en al zeker voor de zomer die er nu aankomt. 'Het wordt ofwel veel warmer ofwel veel kouder dan normaal,' zegt Francis. Net zoals deze winter in de greep is van een weerblokkade, is de kans bijzonder groot dat ook de zomer extreem lang in de ban van hetzelfde weertype zal zijn. (EE)