Tussen 2080 en 2090 zouden we voor onze elektriciteitsproductie kunnen gebruik maken van de eerste commerciële reactor voor kernfusie. Dat heeft Vincent Massaut, adjunct-directeur van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, gezegd tijdens een gastcollege aan de UHasselt. Tot die tijd dienen we, gezien de huidige en toekomstige uitdagingen voor energievoorziening, alle opties voor productie open te houden, zei Massaut.

Proper, goedkoop en onuitputtelijk

Anders dan de huidige kerncentrales, waar energie wordt geproduceerd met splijtingsreactoren, zou de nieuwe technologie van kernfusie proper, goedkoop en onuitputtelijk zijn. "Als de wetenschappelijke en technische problemen opgelost worden, kunnen we tussen 2080 en 2090 de eerste commerciële reactor verwachten", aldus Massaut. "Als we in 2040 een prototype hiervan kunnen bouwen, resten er zeker nog 40 jaren vooraleer er groen licht is voor een algemene toepassing."

De adjunct-directeur nuanceerde echter de voordelen die het procédé worden toegedicht. "Ook in het nieuwe proces van kernfusie zal er veel radioactief afval worden geproduceerd", zei hij tegen de studenten Nuclaire Technologie aan de Universiteit Hasselt. "Het verschil is wel dat het afval niet voor 10.000 jaar veilig moet opgeborgen worden, maar dat 300 jaar zal volstaan."

Kernreactoren ontmantelen

Massaut wil dan ook niet alle energie op dit proces richten. "Net zoals de Europese instanties, willen we om de huidige en toekomstige energievoorziening te verzekeren, alle productiemethodes als een mogelijkheid open houden." Daarmee verwijst hij naar het debat om de huidige splijtingsreactoren af te bouwen. In dat verband gaf hij trouwens mee dat het pilootproject in Mol om een kernreactor succesvol te ontmantelen, geslaagd is, en we bijgevolg de expertise hebben om dit proces wereldwijd toe te passen op de bestaande installaties. (Belga/WB)

Tussen 2080 en 2090 zouden we voor onze elektriciteitsproductie kunnen gebruik maken van de eerste commerciële reactor voor kernfusie. Dat heeft Vincent Massaut, adjunct-directeur van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, gezegd tijdens een gastcollege aan de UHasselt. Tot die tijd dienen we, gezien de huidige en toekomstige uitdagingen voor energievoorziening, alle opties voor productie open te houden, zei Massaut.Anders dan de huidige kerncentrales, waar energie wordt geproduceerd met splijtingsreactoren, zou de nieuwe technologie van kernfusie proper, goedkoop en onuitputtelijk zijn. "Als de wetenschappelijke en technische problemen opgelost worden, kunnen we tussen 2080 en 2090 de eerste commerciële reactor verwachten", aldus Massaut. "Als we in 2040 een prototype hiervan kunnen bouwen, resten er zeker nog 40 jaren vooraleer er groen licht is voor een algemene toepassing." De adjunct-directeur nuanceerde echter de voordelen die het procédé worden toegedicht. "Ook in het nieuwe proces van kernfusie zal er veel radioactief afval worden geproduceerd", zei hij tegen de studenten Nuclaire Technologie aan de Universiteit Hasselt. "Het verschil is wel dat het afval niet voor 10.000 jaar veilig moet opgeborgen worden, maar dat 300 jaar zal volstaan." Massaut wil dan ook niet alle energie op dit proces richten. "Net zoals de Europese instanties, willen we om de huidige en toekomstige energievoorziening te verzekeren, alle productiemethodes als een mogelijkheid open houden." Daarmee verwijst hij naar het debat om de huidige splijtingsreactoren af te bouwen. In dat verband gaf hij trouwens mee dat het pilootproject in Mol om een kernreactor succesvol te ontmantelen, geslaagd is, en we bijgevolg de expertise hebben om dit proces wereldwijd toe te passen op de bestaande installaties. (Belga/WB)