"Omdat reptielen vaak onder extreme omstandigheden leven, is het gemakkelijk om aan te nemen dat ze ook wel overleven in onze veranderende wereld", zegt Dr. Monika Böhm, hoofdauteur van het onderzoeksrapport in een persbericht van IUCN NL, de Nederlandse tak van IUCN. "Veel soorten zijn echter hooggespecialiseerd in de manier waarop ze gebruik maken van hun leefomgeving. Dat maakt ze juist bijzonder kwetsbaar voor veranderingen."

Bossen verloren

Uit veldonderzoek blijkt dat drie van de onderzochte soorten mogelijk al zijn uitgestorven. Zo leverden twee recente onderzoeken naar de boshagedis "Ameiva vittata" in het leefgebied in Bolivia niets op. "Grote delen van de bergbossen waarin de hagedissen wonen zijn verloren gegaan door houtkap voor brandhout en bouwmateriaal en uitbreiding van landbouwactiviteiten", aldus IUCN NL.

Reptielen worden vooral bedreigd in tropische gebieden, luidt het nog. Bovendien is het risico op uitsterven binnen de zeer grote groep reptielen niet overal even groot.

Schildpadden

"Door het grote beslag dat de mens op rivieren en meren legt, lopen zoetwaterschildpadden bijvoorbeeld een bijzonder hoog risico op uitsterven", aldus IUCN NL. "Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de soorten zoetwaterschildpadden bedreigd wordt." (Belga/TV)

"Omdat reptielen vaak onder extreme omstandigheden leven, is het gemakkelijk om aan te nemen dat ze ook wel overleven in onze veranderende wereld", zegt Dr. Monika Böhm, hoofdauteur van het onderzoeksrapport in een persbericht van IUCN NL, de Nederlandse tak van IUCN. "Veel soorten zijn echter hooggespecialiseerd in de manier waarop ze gebruik maken van hun leefomgeving. Dat maakt ze juist bijzonder kwetsbaar voor veranderingen."Bossen verloren Uit veldonderzoek blijkt dat drie van de onderzochte soorten mogelijk al zijn uitgestorven. Zo leverden twee recente onderzoeken naar de boshagedis "Ameiva vittata" in het leefgebied in Bolivia niets op. "Grote delen van de bergbossen waarin de hagedissen wonen zijn verloren gegaan door houtkap voor brandhout en bouwmateriaal en uitbreiding van landbouwactiviteiten", aldus IUCN NL. Reptielen worden vooral bedreigd in tropische gebieden, luidt het nog. Bovendien is het risico op uitsterven binnen de zeer grote groep reptielen niet overal even groot.Schildpadden "Door het grote beslag dat de mens op rivieren en meren legt, lopen zoetwaterschildpadden bijvoorbeeld een bijzonder hoog risico op uitsterven", aldus IUCN NL. "Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de soorten zoetwaterschildpadden bedreigd wordt." (Belga/TV)