‘Een groen gazon moet even ergerlijk worden als sigarettenrook’

Een andere oplossing: verf het bruin geworden gras groen. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vanwege de aanhoudende droogte in Californië heeft de gouverneur waterbesparende maatregelen aangekondigd. Of hoe de Golden State langzaam opnieuw bruin wordt.

Gouverneur Jerry Brown van de Amerikaanse staat Californië wil dat de steden en gemeenten in de staat hun waterverbruik met 25 procent omlaag brengen. De Golden Sate heeft immers te kampen met een grootschalige milieuramp. Zelfs de dreiging van aardbevingen, die een groot risico vormen in Californië, dreigt overschaduwd te worden door de nu al vier jaar aanhoudende watercrisis.

Beheerders van grote groene vlaktes, zoals bijvoorbeeld golfterreinen, moeten voortaan volgens de nieuwe regels de irrigatie inperken. Ook een mooi groen gazon in de tuin zou geen prioriteit meer mogen zijn in Californië. Hier en daar luidt zelfs de boodschap om het gras helemaal weg te laten halen en te vervangen door een meer inheems, dor landschap.

De droogte is een probleem die epische proporties aanneemt en zou een grootschalige shift in de houding tegenover water moeten veroorzaken. ‘Hopelijk zullen mensen een groen gazon even ergerlijk vinden als sigarettenrook’, zegt Nancy Vogel van het Department of Water Resources.

Gras in plaats van sneeuw

Brown kondigde de nieuwe maatregelen aan bij een bezoek in Sierra Nevada. Rond deze tijd van het jaar liggen de bergen onder een sneeuwlaag, maar dat is nu niet het geval. ‘Vandaag staan we op droog gras, waar eigenlijk 150 centimeter sneeuw moet liggen’, aldus de gouverneur.

Vorige zomer al kondigde de staat maatregelen om water te sparen aan. Zo mogen inwoners sindsdien het voetpad en opritten niet meer met een waterslang afspuiten, fonteinen met drinkwater vullen of gazons zodanig irrigeren, dat het overtollige water kan wegvloeien.

Californië lijdt al enkele jaren onder droogte. De beide afgelopen winters waren bijzonder droog. Omdat er toen geen neerslag viel, zijn de watervoorraden in rivieren en reservoirs naar een dieptepunt gedaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content