De mens verbruikt jaarlijks vijftig procent meer dan de planeet Aarde kan voortbrengen. Dat zegt de natuurbehoudsorganisatie WWF in haar tweejaarlijkse Living Planet Report. De Belgische ecologische voetafdruk is volgens het rapport de op vijf na grootste ter wereld.

Extra planeet

De ecologische voetafdruk - de oppervlakte van de Aarde die nodig is om te voorzien in de menselijke behoeften - ligt wereldwijd gemiddeld op 2,7 hectare, terwijl de planeet slechts een afdruk van 1,8 hectare per persoon aankan.

"We leven alsof we een extra planeet ter beschikking hebben. We gebruiken 50 procent meer van de bronnen die onze Aarde jaarlijks kan produceren en tenzij we drastisch van koers veranderen, zal dat getal snel toenemen. Zelfs twee planeten zullen niet genoeg zijn in 2030", zegt Damien Vincent, ceo van WWF-België.

Vier aardes

De gemiddelde Belgische afdruk bedraagt 7,1 hectare. Met andere woorden: als iedereen dezelfde levenswijze als de Belgen zou hanteren, zouden er vier Aardes nodig zijn. Slechts in vijf landen ligt de ecologische voetafdruk hoger dan bij ons: Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken en de VS scoren nog slechter. De hoge Belgische voetafdruk is in de eerste plaats te wijten aan het hoge energiegebruik.

In de Palestijnse gebieden, Oost-Timor en Afghanistan ligt de ecologische voetafdruk het laagst. Rijke landen hebben een ecologische afdruk die gemiddeld vijf keer groter is dan die van arme landen. (Belga/EE)

De mens verbruikt jaarlijks vijftig procent meer dan de planeet Aarde kan voortbrengen. Dat zegt de natuurbehoudsorganisatie WWF in haar tweejaarlijkse Living Planet Report. De Belgische ecologische voetafdruk is volgens het rapport de op vijf na grootste ter wereld. Extra planeet De ecologische voetafdruk - de oppervlakte van de Aarde die nodig is om te voorzien in de menselijke behoeften - ligt wereldwijd gemiddeld op 2,7 hectare, terwijl de planeet slechts een afdruk van 1,8 hectare per persoon aankan. "We leven alsof we een extra planeet ter beschikking hebben. We gebruiken 50 procent meer van de bronnen die onze Aarde jaarlijks kan produceren en tenzij we drastisch van koers veranderen, zal dat getal snel toenemen. Zelfs twee planeten zullen niet genoeg zijn in 2030", zegt Damien Vincent, ceo van WWF-België. Vier aardes De gemiddelde Belgische afdruk bedraagt 7,1 hectare. Met andere woorden: als iedereen dezelfde levenswijze als de Belgen zou hanteren, zouden er vier Aardes nodig zijn. Slechts in vijf landen ligt de ecologische voetafdruk hoger dan bij ons: Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken en de VS scoren nog slechter. De hoge Belgische voetafdruk is in de eerste plaats te wijten aan het hoge energiegebruik. In de Palestijnse gebieden, Oost-Timor en Afghanistan ligt de ecologische voetafdruk het laagst. Rijke landen hebben een ecologische afdruk die gemiddeld vijf keer groter is dan die van arme landen. (Belga/EE)