Er is een nieuwe vorm van groepsaankopen: crowdbutching. Als er voldoende geïnteresseerden zijn om online een deel van een rund te kopen, dan wordt het dier geslacht en het vlees aan huis geleverd. Dat melden de initiatiefnemers van deeleenkoe.be.

'Steeds meer mensen zijn zich bewust van de noodzaak om op een duurzame manier met onze vleesconsumptie om te gaan', legt initiatiefnemer David De Keyser uit. 'Via de website deeleenkoe.be koop je samen met anderen een deel van een koe. Enkele dagen later krijg je jouw deel in de vorm van een vleespakket thuis geleverd.'

Het vlees van een koe wordt verkocht in pakketten van tien kilo, met daarin telkens één kilo rosbief, rumsteak, entrecote, stoofvlees, hamburgers, gehakt, américain, soepvlees en biefstuk van eerste en tweede keus. Iedere koe bestaat uit 30 tot 35 delen, wanneer de laatste persoon een deel heeft aangekocht, wordt de koe geslacht.

Eerlijk en duurzaam

De Keyser werkt voor www.deeleenkoe.be samen met een veehoudersbedrijf uit het West-Vlaamse Wingene. Via het oormerknummer kunnen consumenten zien waar het dier van afkomstig is, en na afspraak zelfs een bezoek brengen aan het bedrijf.

'Mensen kopen eerlijk en duurzaam vlees. De dieren krijgen ongemanipuleerd natuurlijk voedsel. Het vlees is onbehandeld en niet opgespoten met water of gemanipuleerd met antibiotica en andere producten. Ook wennen de dieren een dag aan de nieuwe situatie, vooraleer ze geslacht worden.' (Belga/SD)

'Steeds meer mensen zijn zich bewust van de noodzaak om op een duurzame manier met onze vleesconsumptie om te gaan', legt initiatiefnemer David De Keyser uit. 'Via de website deeleenkoe.be koop je samen met anderen een deel van een koe. Enkele dagen later krijg je jouw deel in de vorm van een vleespakket thuis geleverd.' Het vlees van een koe wordt verkocht in pakketten van tien kilo, met daarin telkens één kilo rosbief, rumsteak, entrecote, stoofvlees, hamburgers, gehakt, américain, soepvlees en biefstuk van eerste en tweede keus. Iedere koe bestaat uit 30 tot 35 delen, wanneer de laatste persoon een deel heeft aangekocht, wordt de koe geslacht. De Keyser werkt voor www.deeleenkoe.be samen met een veehoudersbedrijf uit het West-Vlaamse Wingene. Via het oormerknummer kunnen consumenten zien waar het dier van afkomstig is, en na afspraak zelfs een bezoek brengen aan het bedrijf. 'Mensen kopen eerlijk en duurzaam vlees. De dieren krijgen ongemanipuleerd natuurlijk voedsel. Het vlees is onbehandeld en niet opgespoten met water of gemanipuleerd met antibiotica en andere producten. Ook wennen de dieren een dag aan de nieuwe situatie, vooraleer ze geslacht worden.' (Belga/SD)