Duiven hebben niet de reputatie slimme vogels te zijn, ondanks het gegeven dat ze zich probleemloos hebben aangepast aan een leven in een sterk door de mens beïnvloed biotoop, en daardoor op wereldschaal een succesvolle soort zijn geworden.

Domesticatieproces
Een bericht in het wetenschappelijke topvakblad Science illustreert dat stadsduiven in staat zijn mensengezichten te herkennen. In een park in het hart van Parijs spendeerden onderzoekers weken aan het voederen van vogels. Sommige onderzoekers joegen de duiven daarbij steevast weg, andere lieten ze meegenieten van de voederbeurt. De wetenschappers wisselden regelmatig van kleren, om zeker te zijn dat de vogels niet focusten op andere aspecten dan hun fysieke voorkomen.

En ja hoor, na verloop van niet eens zo lange tijd vlogen de duiven al weg als ze een onvriendelijke onderzoeker zagen komen, nog voor die de kans kreeg zijn voederzakje boven te halen.

De wetenschappers zijn nu van plan hun experiment te herhalen met wilde bosduiven, en met rotsduiven: de wilde voorlopers van de stadsduif. Bedoeling is na te gaan of het herkennen van menselijke gezichten deel was van het domesticatieproces.

Kraaien
Van wilde kraaien is geweten dat ze gezichten kunnen herkennen. In een politiek geïnspireerd experiment toonden Amerikaanse wetenschappers aan dat de dieren een masker van een holbewoner probleemloos konden onderscheiden van eentje dat de vorige vicepresident van de Verenigde Staten, Dick Cheney, voorstelde. (DD)

Duiven hebben niet de reputatie slimme vogels te zijn, ondanks het gegeven dat ze zich probleemloos hebben aangepast aan een leven in een sterk door de mens beïnvloed biotoop, en daardoor op wereldschaal een succesvolle soort zijn geworden. Domesticatieproces Een bericht in het wetenschappelijke topvakblad Science illustreert dat stadsduiven in staat zijn mensengezichten te herkennen. In een park in het hart van Parijs spendeerden onderzoekers weken aan het voederen van vogels. Sommige onderzoekers joegen de duiven daarbij steevast weg, andere lieten ze meegenieten van de voederbeurt. De wetenschappers wisselden regelmatig van kleren, om zeker te zijn dat de vogels niet focusten op andere aspecten dan hun fysieke voorkomen. En ja hoor, na verloop van niet eens zo lange tijd vlogen de duiven al weg als ze een onvriendelijke onderzoeker zagen komen, nog voor die de kans kreeg zijn voederzakje boven te halen. De wetenschappers zijn nu van plan hun experiment te herhalen met wilde bosduiven, en met rotsduiven: de wilde voorlopers van de stadsduif. Bedoeling is na te gaan of het herkennen van menselijke gezichten deel was van het domesticatieproces. Kraaien Van wilde kraaien is geweten dat ze gezichten kunnen herkennen. In een politiek geïnspireerd experiment toonden Amerikaanse wetenschappers aan dat de dieren een masker van een holbewoner probleemloos konden onderscheiden van eentje dat de vorige vicepresident van de Verenigde Staten, Dick Cheney, voorstelde. (DD)