Dubai gaat ‘eerste regenwoud in het Midden-Oosten’ aanplanten

Een schets van een deel van het project, uit de brochure van Damac Properties © /

Tegen 2020 moet het er zijn. Hoe groot het wordt, is nog niet bekendgemaakt, maar het zal deel uitmaken van een luxecomplex van 5 miljoen vierkante meter in Dubai: het eerste regenwoud van het Midden-Oosten. “Dat is wellicht niet vol te houden”, voorspelt een expert.

Dat Dubai, een van de Verenigde Arabische Emiraten, gelegen in woestijn langs de Perzische Golf, oliegeld heeft en ambities, is al een tijd duidelijk.

Maar nu zijn er plannen om op korte termijn in de woestijn een regenwoud te construeren, weliswaar onder een koepel.

Het regenwoud, dat volgens de organisatoren “een opvoedkundige en culturele” rol moet vervullen, en woestijnbewoners maar ook toeristen de gelegenheid moet bieden om onbekende planten en dieren te ontdekken, wordt onderdeel van een luxe-woongebied dat 5 miljoen vierkante meter groot is en dat ook een golfterrein zal bevatten. Dat golfterrein wordt ontworpen door Tiger Woods en zal worden aangelegd door een bedrijf van de Amerikaanse vastgoedgigant Donald Trump.

Het hele project, Akoya Oxygen, moet “het groenste project van Dubai” worden, met een “junglegevoel” of zoals projectontwikkelaar Damac Properties het in de brochure formuleert: “Groen is het nieuwe zwart”.

Het grootste van alles

Het project past ook in plannen van Dubai om tegen 2020 jaarlijks 20 miljoen bezoekers aan te trekken. In 2020 vindt in Dubai een wereldtentoontelling plaats. Het emiraat telt nu al het hoogste gebouw ter wereld en zal tegen 2020 ook de grootste mall ter wereld en het grootste indoor pretpark bevatten.

“Dubai is over de wereld bekend omdat het ermitaat het grootste en beste aantrekt, en het Dubai Regenwoud zal deel gaan uitmaken van een lijst van unieke attracties die de groei van de stad zullen ondersteunen”, aldus Ziad El Chaar, directeur van Damac Properties, in een gesprek met de regionale krant The National.

Bezoekers zullen volgens hem op de begane grond van start gaan, en gaandeweg naar de toppen van het woud gebracht worden. Er komen kabels zodat men tussen de boomtoppen kan “vliegen”. Wie niet wil vliegen, kan een bezoek brengen aan de regenwoud-spa. Bezoekers zullen ook een deel van het regenwoud kunnen afhuren voor festiviteiten, zoals voor een huwelijk.

De natuur uitdagen

Ali El-Keblawy, docent aan de Universiteit van Sharjah, zegt in een reactie aan The National dat de “water-voetafdruk” van dit regenwoud wellicht niet vol te houden is in de woestijn.

“Een kunstmatig woud aanleggen in zulke omgeving – ze dagen de natuur uit”.

Dat het woud onder een gigantische koepel zal groeien, reduceert het waterverbruik wel maar verhoogt de kans op ziekte bij planten. “Er zou een kritische studie moeten komen vooraleer ze beginnen”, aldus de docent.

Of die studie inderdaad gepland is, maakt de projectontwikkelaar niet duidelijk, maar hij zal wel samenwerken, vertelt hij, met specialisten van het Amazone regenwoud.

Volgens de infosite van het project beginnen zal men voor een verblijfplaats met “jungle levensstijl” vanaf 400.000 euro betalen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content