De beelden werden geleverd door de CryoSat-satelliet van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) die in april van vorig jaar werd gelanceerd. Door het hoogteverschil tussen het oppervlak van het water en dat van de ijslaag te meten, kan de satelliet het totale volume van het ijs in het verre noorden berekenen.

De omvang van het poolijs varieert van seizoen tot seizoen met een dieptepunt in september 2007 toen de omvang het kleinst was. Maar om te begrijpen hoe de klimaatverandering precies de poolgebieden aantast, moet men ook weten hoe dik het poolijs is.

Hoewel er al tientallen jaren beelden van het Arctische zeeijs beschikbaar zijn, is het pas de eerste keer dat zowel de dikte als de grootte van het ijs samen in kaart werden gebracht.

De huidige kaart toont nog alleen maar de gemiddelde dikte van het zeeijs in januari en februari van dit jaar, wanneer het ijs zijn jaarlijkse maximum bereikt. Voortaan zullen er continue updates worden gedaan door het Centre for Polar Observation and Modelling in Londen. (TE)

De beelden werden geleverd door de CryoSat-satelliet van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) die in april van vorig jaar werd gelanceerd. Door het hoogteverschil tussen het oppervlak van het water en dat van de ijslaag te meten, kan de satelliet het totale volume van het ijs in het verre noorden berekenen. De omvang van het poolijs varieert van seizoen tot seizoen met een dieptepunt in september 2007 toen de omvang het kleinst was. Maar om te begrijpen hoe de klimaatverandering precies de poolgebieden aantast, moet men ook weten hoe dik het poolijs is. Hoewel er al tientallen jaren beelden van het Arctische zeeijs beschikbaar zijn, is het pas de eerste keer dat zowel de dikte als de grootte van het ijs samen in kaart werden gebracht. De huidige kaart toont nog alleen maar de gemiddelde dikte van het zeeijs in januari en februari van dit jaar, wanneer het ijs zijn jaarlijkse maximum bereikt. Voortaan zullen er continue updates worden gedaan door het Centre for Polar Observation and Modelling in Londen. (TE)