In het dierenpark Planckendael in Mechelen heeft Bonobo Djanoa een mensaapje ter wereld gebracht, zo heeft de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde meegedeeld. Djanoa kwam in de zomer van 2011 als "slimste aap" uit een spelletjeswedstrijd tussen de chimpansees van de zoo van Antwerpen en de bonobo's van Planckendael.

Nayoki

De bonobomoeder neemt haar kleintje zo dicht tegen zich aan dat het geslacht nog niet bepaald kon worden. Toch kreeg het jong al een naam, Nayoki, wat "ik begrijp" wil zeggen in het Lingala, de taal die gesproken wordt in het gebied rond de evenaar in Congo, waar de bonobo's leven.

Moeder en baby zijn te bewonderen in het bonobogebouw van Planckendael.

Derde bevalling

Djanoa, geboren in 1995, verblijft sinds 2002 in Planckendael. Dit is haar derde bevalling. Haar zoon Habari is nu 6 jaar. Vorig jaar kostte een infectie bijna Djanoa's leven en bracht ze een doodgeboren jong ter wereld. Wie de vader van Nayoki is, zal een DNA-test uitwijzen.

Met de nieuwe telg erbij leven er nu acht bonobo's in Planckendael. Het dierenpark in Mechelen leidt het Europees kweekprogramma van deze bedreigde dieren. In tien Europese dierentuinen leven 97 bonobo's. (Belga/INM)

In het dierenpark Planckendael in Mechelen heeft Bonobo Djanoa een mensaapje ter wereld gebracht, zo heeft de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde meegedeeld. Djanoa kwam in de zomer van 2011 als "slimste aap" uit een spelletjeswedstrijd tussen de chimpansees van de zoo van Antwerpen en de bonobo's van Planckendael. Nayoki De bonobomoeder neemt haar kleintje zo dicht tegen zich aan dat het geslacht nog niet bepaald kon worden. Toch kreeg het jong al een naam, Nayoki, wat "ik begrijp" wil zeggen in het Lingala, de taal die gesproken wordt in het gebied rond de evenaar in Congo, waar de bonobo's leven. Moeder en baby zijn te bewonderen in het bonobogebouw van Planckendael. Derde bevalling Djanoa, geboren in 1995, verblijft sinds 2002 in Planckendael. Dit is haar derde bevalling. Haar zoon Habari is nu 6 jaar. Vorig jaar kostte een infectie bijna Djanoa's leven en bracht ze een doodgeboren jong ter wereld. Wie de vader van Nayoki is, zal een DNA-test uitwijzen. Met de nieuwe telg erbij leven er nu acht bonobo's in Planckendael. Het dierenpark in Mechelen leidt het Europees kweekprogramma van deze bedreigde dieren. In tien Europese dierentuinen leven 97 bonobo's. (Belga/INM)