De Amerikaanse meteorologische dienst heeft voor drie orkanen een waarschuwing uitgevaardigd. Orkaan Ignacio is inmiddels afgezwakt tot een categorie 2 storm die rakelings langs Hawaï passeert. Kilo bevond zich gisteren zo'n 2000 kilometer ten zuidwesten van Hawaï, Jimena op zo'n 3000 kilometer ten zuidoosten van het eiland.

Zondag bereikte elk van de drie orkanen de kracht van een categorie 4 storm, een historisch record. Tot nog toe waren nog toe waren zelfs nog nooit drie stormen van categorie 3 tegelijk gedetecteerd.

El Niño

Het Amerikaanse Orkaancentrum spreekt nu al van het meest krachtige orkaanseizoen sinds 1994. Ze schrijven de activiteit toe aan de warmere temperatuur van het water, als gevolg van zowel de klimaatverandering als het periodieke weerfenomeen El Niño.

Opvallend genoeg beperken de orkanen zich niet tot de Grote Oceaan. In de Atlantische Oceaan kregen de Kaapverdische Eilanden te maken met hevige wind en regen door orkaan Fred, voor het eerst sinds 1892. Fred is de meest oostelijke Atlantische orkaan in de geschiedenis.

Opwarming

Maandag nog waarschuwde een Amerikaanse studie in het tijdschrift Nature Climate Change dat het risico op orkaanrampen deze eeuw met een factor tien kan toenemen door de gevolgen van de klimaatverandering. "Het komt erop neer dat de frequentie van de meest extreme gebeurtenissen toeneemt", zegt Kerry Emanuel, hoogleraar Planetaire Wetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology. "Dat betekent dat we orkanen zullen zien die we nooit eerder hebben meegemaakt."

De wetenschappers noemen die stormen "grijze zwanen" naar analogie met "zwarte zwanen", gebeurtenissen die niet voorspeld kunnen worden maar een enorme schok teweegbrengen, zoals de aanslagen op 11 september of de financiële crisis. Ook de extreme orkanen zijn niet precies te voorspellen, maar wel te verwachten op basis van de huidige kennis en modellen.

De wetenschappers wijzen er op dat ze in hun studie geen rekening hebben gehouden met de stijgende zeespiegel, die de kans op de overstroming van kustgebieden nog vergroot. (IPS/TE)

De Amerikaanse meteorologische dienst heeft voor drie orkanen een waarschuwing uitgevaardigd. Orkaan Ignacio is inmiddels afgezwakt tot een categorie 2 storm die rakelings langs Hawaï passeert. Kilo bevond zich gisteren zo'n 2000 kilometer ten zuidwesten van Hawaï, Jimena op zo'n 3000 kilometer ten zuidoosten van het eiland.Zondag bereikte elk van de drie orkanen de kracht van een categorie 4 storm, een historisch record. Tot nog toe waren nog toe waren zelfs nog nooit drie stormen van categorie 3 tegelijk gedetecteerd.Het Amerikaanse Orkaancentrum spreekt nu al van het meest krachtige orkaanseizoen sinds 1994. Ze schrijven de activiteit toe aan de warmere temperatuur van het water, als gevolg van zowel de klimaatverandering als het periodieke weerfenomeen El Niño.Opvallend genoeg beperken de orkanen zich niet tot de Grote Oceaan. In de Atlantische Oceaan kregen de Kaapverdische Eilanden te maken met hevige wind en regen door orkaan Fred, voor het eerst sinds 1892. Fred is de meest oostelijke Atlantische orkaan in de geschiedenis.Maandag nog waarschuwde een Amerikaanse studie in het tijdschrift Nature Climate Change dat het risico op orkaanrampen deze eeuw met een factor tien kan toenemen door de gevolgen van de klimaatverandering. "Het komt erop neer dat de frequentie van de meest extreme gebeurtenissen toeneemt", zegt Kerry Emanuel, hoogleraar Planetaire Wetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology. "Dat betekent dat we orkanen zullen zien die we nooit eerder hebben meegemaakt."De wetenschappers noemen die stormen "grijze zwanen" naar analogie met "zwarte zwanen", gebeurtenissen die niet voorspeld kunnen worden maar een enorme schok teweegbrengen, zoals de aanslagen op 11 september of de financiële crisis. Ook de extreme orkanen zijn niet precies te voorspellen, maar wel te verwachten op basis van de huidige kennis en modellen.De wetenschappers wijzen er op dat ze in hun studie geen rekening hebben gehouden met de stijgende zeespiegel, die de kans op de overstroming van kustgebieden nog vergroot. (IPS/TE)