In de Ardennen valt de volgende dagen de eerste sneeuw. Dat kan een sneeuwtapijt van 5 tot 10 centimeter opleveren. De rest van het land krijgt mogelijk natte of smeltende sneeuw over zich heen.

Donderdag en vrijdag wordt het al erg koud met 's nachts temperaturen onder nul. Overdag schommelt het kwik tussen 1 en 5 graden. Het blijft overwegend droog. In de Ardennen kan nog wat sneeuw vallen, elders krijgen we mogelijk nog wat smeltende sneeuw. Ook na het weekend gaat het 's nachts op vele plaatsen licht vriezen.

Gladde wegen: pas uw rijstijl aan

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt woensdagnacht en donderdagmorgen voor gladheid op de Belgische wegen als gevolg van de smeltende sneeuw. "In combinatie met negatieve wegdektemperaturen kan dat zorgen voor gladheid", luidt het in een persbericht van het AWV.

Omdat de wegen er te nat bijliggen, heeft het geen zin om te strooien omdat het strooizout zou wegspoelen. Het AWV vraagt aan de weggebruikers om hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden

Strooizout

Het agentschap Wegen en Verkeer heeft een winterplan klaar dat onder meer voorziet in waar en wanneer er gestrooid wordt. Wegen en Verkeer heeft meer dan 100.000 ton strooizout klaarliggen en staat al sinds eind oktober standby om uit te rukken met strooiwagens.

Sneeuwalarm in Frankrijk

In Frankrijk gaf de weerdienst Météo France voor vijf departementen in de omgeving van Lyon sneeuwalarm. In Saint-Étienne ten zuidwesten van Lyon viel dinsdagnacht tot 30 centimeter sneeuw. Het stadsbestuur riep de bevolking op om als het enigszins kon thuis te blijven.

200.000 gezinnen zonder stroom

In de getroffen gebieden moesten de mensen het zonder elektriciteit stellen. Volgens berichten van de regionale media zaten meer dan 200.000 gezinnen zonder stroom.

Op de wegen en snelwegen kwamen het tot ellenlange files. Ook het spoorverkeer ondervond hinder van de winterse omstandigheden.

Ook Groot-Brittannië maakt zich op voor de eerste winterprik. In Schotland ligt al 5 centimeter sneeuw en in grote delen van het land worden sneeuw en natte sneeuw verwacht. De temperaturen dalen tot min 5 graden. In Londen wordt het erg koud, maar de hoofdstad blijft voorlopig gespaard van sneeuw.

In de Ardennen valt de volgende dagen de eerste sneeuw. Dat kan een sneeuwtapijt van 5 tot 10 centimeter opleveren. De rest van het land krijgt mogelijk natte of smeltende sneeuw over zich heen. Donderdag en vrijdag wordt het al erg koud met 's nachts temperaturen onder nul. Overdag schommelt het kwik tussen 1 en 5 graden. Het blijft overwegend droog. In de Ardennen kan nog wat sneeuw vallen, elders krijgen we mogelijk nog wat smeltende sneeuw. Ook na het weekend gaat het 's nachts op vele plaatsen licht vriezen.Gladde wegen: pas uw rijstijl aanHet Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt woensdagnacht en donderdagmorgen voor gladheid op de Belgische wegen als gevolg van de smeltende sneeuw. "In combinatie met negatieve wegdektemperaturen kan dat zorgen voor gladheid", luidt het in een persbericht van het AWV.Omdat de wegen er te nat bijliggen, heeft het geen zin om te strooien omdat het strooizout zou wegspoelen. Het AWV vraagt aan de weggebruikers om hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandighedenStrooizout Het agentschap Wegen en Verkeer heeft een winterplan klaar dat onder meer voorziet in waar en wanneer er gestrooid wordt. Wegen en Verkeer heeft meer dan 100.000 ton strooizout klaarliggen en staat al sinds eind oktober standby om uit te rukken met strooiwagens. Sneeuwalarm in FrankrijkIn Frankrijk gaf de weerdienst Météo France voor vijf departementen in de omgeving van Lyon sneeuwalarm. In Saint-Étienne ten zuidwesten van Lyon viel dinsdagnacht tot 30 centimeter sneeuw. Het stadsbestuur riep de bevolking op om als het enigszins kon thuis te blijven. 200.000 gezinnen zonder stroomIn de getroffen gebieden moesten de mensen het zonder elektriciteit stellen. Volgens berichten van de regionale media zaten meer dan 200.000 gezinnen zonder stroom. Op de wegen en snelwegen kwamen het tot ellenlange files. Ook het spoorverkeer ondervond hinder van de winterse omstandigheden.Ook Groot-Brittannië maakt zich op voor de eerste winterprik. In Schotland ligt al 5 centimeter sneeuw en in grote delen van het land worden sneeuw en natte sneeuw verwacht. De temperaturen dalen tot min 5 graden. In Londen wordt het erg koud, maar de hoofdstad blijft voorlopig gespaard van sneeuw.