De tijgermug, een Aziatisch insect dat ziekten zoals Dengue-koorts overdraagt, is aan een opmars bezig in het zuiden van Europa. Dat blijkt uit een studie in het vakblad Interface van de Britse Royal Society, en wordt bevestigd door professor Marc Coosemans van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

De tweevleugelige bevindt zich evenwel niet in België. Volgens de studie is de opwarming van het klimaat verantwoordelijk voor de opmars van de tijgermug. Professor Coosemans merkt echter op dat vooral de globalisering de verspreiding van het insect in de hand werkt. "De eitjes van exotische muggen komen met de import van goederen mee", legt hij uit.

De professor meldt dat in 2000 de tijgermug nabij de haven van Antwerpen werd aangetroffen, maar sindsdien nooit meer is teruggezien. "Onze winterse omstandigheden zijn te bar voor het insect. De tijgermug is dan ook totaal afwezig in België", vertelt hij. De mug bevindt zich wel in het zuiden van Europa, zoals in Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk.

Japanse mug

In tegenstelling tot de tijgermug is de Japanse mug wel bestand tegen een Belgische winter. Het instituut vond een lokale populatie terug in de provincie Namen, maar nam reeds maatregelen om de populatie in te dijken en verspreiding tegen te gaan. De Japanse mug kan ook ziekten overdragen, maar dat is vooralsnog niet het geval, besluit de professor. (Belga/INM)Volg Planet Earth op Facebook

De tijgermug, een Aziatisch insect dat ziekten zoals Dengue-koorts overdraagt, is aan een opmars bezig in het zuiden van Europa. Dat blijkt uit een studie in het vakblad Interface van de Britse Royal Society, en wordt bevestigd door professor Marc Coosemans van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. De tweevleugelige bevindt zich evenwel niet in België. Volgens de studie is de opwarming van het klimaat verantwoordelijk voor de opmars van de tijgermug. Professor Coosemans merkt echter op dat vooral de globalisering de verspreiding van het insect in de hand werkt. "De eitjes van exotische muggen komen met de import van goederen mee", legt hij uit. De professor meldt dat in 2000 de tijgermug nabij de haven van Antwerpen werd aangetroffen, maar sindsdien nooit meer is teruggezien. "Onze winterse omstandigheden zijn te bar voor het insect. De tijgermug is dan ook totaal afwezig in België", vertelt hij. De mug bevindt zich wel in het zuiden van Europa, zoals in Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk. Japanse mug In tegenstelling tot de tijgermug is de Japanse mug wel bestand tegen een Belgische winter. Het instituut vond een lokale populatie terug in de provincie Namen, maar nam reeds maatregelen om de populatie in te dijken en verspreiding tegen te gaan. De Japanse mug kan ook ziekten overdragen, maar dat is vooralsnog niet het geval, besluit de professor. (Belga/INM)Volg Planet Earth op Facebook