De ijsbeer is genetisch veel ouder dan gedacht

© Reuters

Misschien is dat goed nieuws voor de overlevingskansen van de soort.

Er is lang gedacht dat ijsberen een relatief recente soort zijn, een aanpassing van de bruine beer (of de grizzly) aan een leven in arctische condities. De witte pels om niet op te vallen in sneeuw en op ijs, de zwarte huid om zoveel mogelijk warmte vast te houden, de vacht op de poten – allemaal unieke ontwikkelingen.

Maar onderzoek gepubliceerd in het topvakblad Science, gebaseerd op een vergelijking van het genoom van ijsbeer en bruine beer, toont aan dat de ijsbeer veel ouder moet zijn dan gedacht, liefst 600.000 jaar in plaats van 150.000, zoals werd aangenomen. Dat moet het dier veel meer speling gegeven hebben om zich aan te passen aan een leven op sneeuw en ijs, want wetenschappers waren toch verbaasd over de snelheid waarmee in het oorspronkelijke model een bruine beer een ijsbeer zou zijn geworden.

Het onderzoek kan op het verkeerde spoor geraakt zijn door relatief recente gevallen van kruisingen tussen ijsberen en bruine beren, die in tijden van klimaatopwarming regelmatig met elkaar in contact moeten zijn gekomen.

De analyse van het genoom van de ijsbeer wijst wel uit dat het dier genetisch weinig divers is, wat erop zou wijzen dat het in het verleden door enkele nauwe flessenhalzen van populatiecrashes is gegaan, mogelijk in de hand gewerkt door klimaatveranderingen. Wat de hoop doet leven dat het misschien ook de huidige, door de mens in de hand gewerkte, aanslag op zijn welzijn zal overleven. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content