Vandaag is het Earth Overshoot Day, de dag waarop alle natuurlijke bronnen van 2016 opgebruikt zijn. Dat zegt Global Footprint Network, een onafhankelijke denktank die ook de economische voetafdruk van meer dan 200 landen berekent. Daarvoor heeft ze data gebruikt uit 2012, de laatste dataset die de Verenigde Naties heeft. Die data heeft men geëxporteerd naar 2016.

8 augustus is vijf dagen vroeger dan de Overshoot Day van vorig jaar, die op 13 augustus viel. In het begin van de jaren 70 stelden onderzoekers al vast dat we meer van de aarde vroegen dan die ons kon geven, maar de eerste officiële Overshoot Day werd 'gevierd' in 1987, op 19 december. Die datum werd met andere rekenmethoden later bijgesteld naar een vroeger moment en elk jaar opnieuw schuift de datum op, onder andere door de groei van de wereldbevolking.

Grafieken klimaat, Global Footprint Network
Grafieken klimaat © Global Footprint Network

Tussen 2000 (9 oktober) en 2005 (10 september) maakten we bijvoorbeeld een sprong van een maand. In 2011 konden we de datum nog een maandje terugdringen, maar sindsdien verbruiken we de capaciteit van de aarde steeds sneller.

Earth Overshoot Day door de jaren heen

 • 1981: 14 december
 • 1985: 7 december
 • 1990: 6 november
 • 1995: 22 oktober
 • 2000: 9 oktober
 • 2005: 10 september
 • 2006: 4 september
 • 2007: 30 augustus
 • 2008: 26 augustus
 • 2009: 24 augustus
 • 2010: 21 augustus
 • 2011: 27 september
 • 2012: 22 augustus
 • 2013: 20 augustus
 • 2014: 19 augustus
 • 2015: 13 augustus
 • 2016: 8 augustus

Om aan onze levensstandaard te voldoen, hebben we 1,6 aardes nodig. Mochten we allemaal zoals de Indiërs leven, zouden dat er maar 0,7 zijn. De meeste ontwikkelde landen gaan echter zwaar boven dat gemiddelde. Vooral Australië (5,4 aardes) en de VS (4,8) maken een slechte beurt. Ook ons land doet het niet goed: mochten de zeven miljard bewoners van de aarde allemaal zoals wij leven, zou de wereldbevolking elk jaar 4,3 keer de aarde opsouperen.

Lees verder onder de infografieken.

Grafieken klimaat, Global Footprint Network
Grafieken klimaat © Global Footprint Network

In een opiniestuk voor *MO luidt Olivier Beys, beleidsmedewerker Klimaat en Energie van WWF België, de alarmklok 'We gaan al sinds 1975 in het rood en elk jaar steken we ons nóg dieper in de schulden. Mocht er een ecologisch equivalent van het Europees stabiliteits- en groeipact bestaan, de Europese Commissie zou niet nalaten ons te geselen met zware sancties en vermanende sermoenen', schrijft Beys.

Beys vindt Earth Overshoot Day dan ook een belangrijk moment. 'Een wake-up call dus om onze taboes in vraag te stellen,' noemt hij het, 'om te kijken hoe de consumptiemaatschappij werkelijk bijdraagt aan ons doel van het goede leven. Laten we die wake-up call dus vooral goed gebruiken om de zin van ons bestaan scherp te stellen en dit politiek vorm te geven.' (JVL)

Vandaag is het Earth Overshoot Day, de dag waarop alle natuurlijke bronnen van 2016 opgebruikt zijn. Dat zegt Global Footprint Network, een onafhankelijke denktank die ook de economische voetafdruk van meer dan 200 landen berekent. Daarvoor heeft ze data gebruikt uit 2012, de laatste dataset die de Verenigde Naties heeft. Die data heeft men geëxporteerd naar 2016.8 augustus is vijf dagen vroeger dan de Overshoot Day van vorig jaar, die op 13 augustus viel. In het begin van de jaren 70 stelden onderzoekers al vast dat we meer van de aarde vroegen dan die ons kon geven, maar de eerste officiële Overshoot Day werd 'gevierd' in 1987, op 19 december. Die datum werd met andere rekenmethoden later bijgesteld naar een vroeger moment en elk jaar opnieuw schuift de datum op, onder andere door de groei van de wereldbevolking. Tussen 2000 (9 oktober) en 2005 (10 september) maakten we bijvoorbeeld een sprong van een maand. In 2011 konden we de datum nog een maandje terugdringen, maar sindsdien verbruiken we de capaciteit van de aarde steeds sneller. Om aan onze levensstandaard te voldoen, hebben we 1,6 aardes nodig. Mochten we allemaal zoals de Indiërs leven, zouden dat er maar 0,7 zijn. De meeste ontwikkelde landen gaan echter zwaar boven dat gemiddelde. Vooral Australië (5,4 aardes) en de VS (4,8) maken een slechte beurt. Ook ons land doet het niet goed: mochten de zeven miljard bewoners van de aarde allemaal zoals wij leven, zou de wereldbevolking elk jaar 4,3 keer de aarde opsouperen.Lees verder onder de infografieken.In een opiniestuk voor *MO luidt Olivier Beys, beleidsmedewerker Klimaat en Energie van WWF België, de alarmklok 'We gaan al sinds 1975 in het rood en elk jaar steken we ons nóg dieper in de schulden. Mocht er een ecologisch equivalent van het Europees stabiliteits- en groeipact bestaan, de Europese Commissie zou niet nalaten ons te geselen met zware sancties en vermanende sermoenen', schrijft Beys.Beys vindt Earth Overshoot Day dan ook een belangrijk moment. 'Een wake-up call dus om onze taboes in vraag te stellen,' noemt hij het, 'om te kijken hoe de consumptiemaatschappij werkelijk bijdraagt aan ons doel van het goede leven. Laten we die wake-up call dus vooral goed gebruiken om de zin van ons bestaan scherp te stellen en dit politiek vorm te geven.' (JVL)