Code rood voor Engeland en Wales: rukwinden tot 160 km/u

© Reuters

Het noodweer dat grote delen van het Verenigd Koninkrijk (VK) treft, steekt nog een tandje bij. De Britse weerdienst Met Office kondigt ‘code rood’ af voor het westen van Wales en het noordwesten van Engeland. Daar worden in de komende uren rukwinden tot 160 km/u verwacht.

Concreet houdt code rood houdt in dat mensen ‘uit gevaar voor eigen leven’ best binnen blijven. Het Met Office verwacht dat de sterke rukwinden wijdverspreide schade en stroomonderbrekingen zullen veroorzaken.

In het zuidwesten van Engeland wordt voor de komende week bovendien meer regen verwacht dan dat er normaal in één maand valt en mogelijk ook sneeuw.

Overstromingen

Grote delen van het VK worden al wekenlang geteisterd door stormweer en overstromingen. De rivier Theems is op verscheidene plaatsen buiten haar oevers getreden en duizenden huizen zijn onder water gelopen. Het waterpeil van de Theems stond vandaag in de graafschappen Surrey en Berkshire weer op recordhoogte.

Honderden mensen zijn al geëvacueerd. Er zijn zelfs berichten van plunderingen van onbewoonde huizen. Ongeveer 2.000 soldaten zijn ingezet om zandzakjes te leggen tegen overstromingen en om hulp te verlenen aan burgers.

Historisch

Volgens Paul Leinster, baas van het Britse milieuagentschap, zouden de overstromingen niveau’s kunnen bereiken die sinds 1947 niet meer gezien zijn. Geopperd wordt ook dat de overstromingen nog weken of zelfs maanden kunnen aanhouden als gevolg van het hoge niveau van het grondwater.

Eerste minister David Cameron heeft een reis naar het Midden-Oosten die voor volgende week gepland was, afgezegd om de leiding van de hulpoperaties op zich te kunnen nemen. Dinsdag zei hij al dat geld ‘geen rol speelt’ bij de hulpverlening. (Belga/KVDA)

Bekijk ook onze fotoreeks ‘Hoog water in Engeland’

Code rood voor Engeland en Wales: rukwinden tot 160 km/u
© Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content