Baden in de Chinese Gele zee staat op dit moment gelijk aan ploeteren in een groene massa. De alg, Enteromorpha prolifera, overwoekert namelijk 28.900 vierkante kilometer.

"De algen zijn een gevolg van de klimaatsverandering", licht Brenda Parker van de Universiteit van Cambridge toe in de Britse krant The Guardian. "De rechtstreekse vervuiling van landbouw en industrie uit de buurt zijn de belangrijkste oorzaken", zegt ze.

Dramatische ecologische impact

De algengroei is een terugkerend fenomeen in de regio gedurende de laatste zes zomers. Maar nog nooit was 'de plaag' zo extreem. De algen zijn niet giftig en dus ongevaarlijk voor mens en dier, maar het zeewier heeft een dramatische ecologische impact. De algen houden elk straaltje zonlicht tegen en zuigen zuurstof op waardoor de overlevingskansen van al wat leeft in de zee sterk afnemen.

Na een tijdje kan de plant gaan rotten, waardoor er giftige dampen vrijkomen.

Bulldozers om algen te verwijderen

Medewerkers van de Chinese stad Qingdao zijn dan ook massaal ingezet om het toeristische stadje algenvrij te maken. Met bulldozers verwijderen ze 7.335 ton algen, meldt het Chinese persagentschap Xinhua.

Volgens Parker is deze situatie niet uniek. "In 2009 werd de Britste kust overspoeld met gelijkaardige algen, ook veroorzaakt door menselijk gedrag." (AVE)

Baden in de Chinese Gele zee staat op dit moment gelijk aan ploeteren in een groene massa. De alg, Enteromorpha prolifera, overwoekert namelijk 28.900 vierkante kilometer. "De algen zijn een gevolg van de klimaatsverandering", licht Brenda Parker van de Universiteit van Cambridge toe in de Britse krant The Guardian. "De rechtstreekse vervuiling van landbouw en industrie uit de buurt zijn de belangrijkste oorzaken", zegt ze. Dramatische ecologische impactDe algengroei is een terugkerend fenomeen in de regio gedurende de laatste zes zomers. Maar nog nooit was 'de plaag' zo extreem. De algen zijn niet giftig en dus ongevaarlijk voor mens en dier, maar het zeewier heeft een dramatische ecologische impact. De algen houden elk straaltje zonlicht tegen en zuigen zuurstof op waardoor de overlevingskansen van al wat leeft in de zee sterk afnemen. Na een tijdje kan de plant gaan rotten, waardoor er giftige dampen vrijkomen. Bulldozers om algen te verwijderen Medewerkers van de Chinese stad Qingdao zijn dan ook massaal ingezet om het toeristische stadje algenvrij te maken. Met bulldozers verwijderen ze 7.335 ton algen, meldt het Chinese persagentschap Xinhua. Volgens Parker is deze situatie niet uniek. "In 2009 werd de Britste kust overspoeld met gelijkaardige algen, ook veroorzaakt door menselijk gedrag." (AVE)