Onderzoekers van de Federale Universiteit van Pará slaan genetisch materiaal van het zwarte doodshoofdaapje (Saimiri vanzolinii) op voor verder onderzoek. "De stalen moeten ons de voortplantingscyclus van deze primaat helpen begrijpen", zegt biologe Fernanda Pozzan Paim. "Het moet ons toelaten conserveringsstrategieën te bepalen en, in de toekomst, in-vitrofertilisatie te doen."

Het zwarte doodshoofdaapje leeft in een gebied van ongeveer 870 vierkante kilometer in het centrum van het Amazonegebied. Volgens het reservaat voor duurzame ontwikkeling Mamirauá zijn er nog maar een kleine 45.000 exemplaren.

"Die apen leven in bosgebieden, dicht bij rivieren, wat ze kwetsbaar maakt voor de klimaatwijziging", zegt Pozzan Paim. "Als die rivieren zwellen, dan kan de nu al uitgedunde populatie verdwijnen."

Rode Lijst

De doodshoofdaapjes, die zo genoemd worden door de doodshoofdachtige tekening op hun kop, worden niet veel groter dan 30 centimeter.

Ze staan op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Daar wordt de soort bij de kwetsbare dieren ondergebracht, de status net voor die van bedreigde soort.

In oktober raakte bekend dat Brazilië ook concrete plannen heeft om bedreigde diersoorten te klonen. Het heeft al een genenbank opgericht met 420 stalen en bestudeert nu welke kloontechnieken het gaat gebruiken. (IPS)

Onderzoekers van de Federale Universiteit van Pará slaan genetisch materiaal van het zwarte doodshoofdaapje (Saimiri vanzolinii) op voor verder onderzoek. "De stalen moeten ons de voortplantingscyclus van deze primaat helpen begrijpen", zegt biologe Fernanda Pozzan Paim. "Het moet ons toelaten conserveringsstrategieën te bepalen en, in de toekomst, in-vitrofertilisatie te doen." Het zwarte doodshoofdaapje leeft in een gebied van ongeveer 870 vierkante kilometer in het centrum van het Amazonegebied. Volgens het reservaat voor duurzame ontwikkeling Mamirauá zijn er nog maar een kleine 45.000 exemplaren. "Die apen leven in bosgebieden, dicht bij rivieren, wat ze kwetsbaar maakt voor de klimaatwijziging", zegt Pozzan Paim. "Als die rivieren zwellen, dan kan de nu al uitgedunde populatie verdwijnen." Rode Lijst De doodshoofdaapjes, die zo genoemd worden door de doodshoofdachtige tekening op hun kop, worden niet veel groter dan 30 centimeter. Ze staan op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Daar wordt de soort bij de kwetsbare dieren ondergebracht, de status net voor die van bedreigde soort. In oktober raakte bekend dat Brazilië ook concrete plannen heeft om bedreigde diersoorten te klonen. Het heeft al een genenbank opgericht met 420 stalen en bestudeert nu welke kloontechnieken het gaat gebruiken. (IPS)