Bizarre nieuwe diersoort schudt indeling van het leven door elkaar

De nieuwe soorten Dendrogramma enigmatica en Dendrogramma discoides horen nergens bij. © GF
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een vreemd paddenstoelachtig zeedier, dat werd ontdekt in de diepzee nabij Australië, past in geen enkele tot nu toe gekende familie van het dierenrijk. Volgens wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen heeft een dergelijke situatie zich nog maar enkele keren voorgedaan in de voorbije 100 jaar.

De kleine organismen werden al in 1986 verzameld, maar pas nu beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One, zo meldt de BBC. Tijdens een wetenschappelijke cruise verzamelden wetenschappers toen organismen voor de kust van Australië op dieptes van 400 en 1.000 meter.

De nieuwe soorten Dendrogramma enigmatica en Dendrogramma discoides zijn slechts enkele millimeters groot en lijken op paddenstoelen, maar toch horen ze in de indeling van het leven op aarde nergens bij. ‘Iets dergelijks vinden is extreem zeldzaam. Het is in de voorbije 100 jaar misschien nog maar vier keer voorgevallen’, zegt co-auteur Jorgen Olesen van de universiteit van Kopenhagen.

De auteurs van het artikel merken een aantal gelijkenissen op met oude levensvormen die tussen 635 en 540 miljoen jaar geleden – bekend als het Ediacarium – op aarde leefden en die mogelijk het resultaat zijn van een mislukte poging tot multicellulair leven. Ook deze organismen bleken moeilijk te categoriseren.

Hulpkreet

‘We denken dat het ergens in het dierenrijk thuishoort. De vraag is waar.’ Volgens Olesen zijn de nieuwe wezens mogelijk een zeer vroege tak in de levensboom of kunnen ze tussen twee verschillende dierenstammen gesitueerd worden.

De onderzoekers roepen in Plos One andere wetenschappers in de wereld op om hun ogen open te houden voor andere exemplaren. ‘We hebben deze paper gepubliceerd gedeeltelijk als hulpkreet.’

Het system om elke levensvorm op aarde in te delen omvat vijf of zes rijken, zoals dieren, planten, schimmels en bacteriën. Rijken worden dan weer ingedeeld in families, die gegroepeerd worden volgens fysieke gelijkenissen zoals bijvoorbeeld de gewervelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content