België kan klimaatdoelstelingen in 2050 halen, zeggen VUB-proffen

Windmolens © belga

België kan de klimaatdoelstellingen in 2050 halen. Energieoverschotten omzetten naar waterstof of methanol is de weg naar groene, duurzame en betrouwbare energie. Dat beweren de VUB-professoren Willy Baeyens en Hubert Rahier.

Zij pleiten in de blogreeks ‘België klimaatneutraal’ voor een duurzaam energieplan. ‘We hebben nood aan een ambitieus transitieplan van de overheid, maar ook burgers, energieproducenten en andere bedrijven moeten actief kiezen voor groene energie.

‘Daarom vinden we het belangrijk om informatie over de energietransitie op een toegankelijke manier beschikbaar te maken voor iedereen. Het realiseren van de klimaatneutraliteit in 2050 is een participatief proces. Alle actoren moeten hun bijdragen leveren’, zo stellen Baeyens en Rahier.

Voorwaarden

Een overschakeling naar groene energie is volgens de professoren noodzakelijk, met onder andere een maximale installatie van zonnepanelen en -boilers op daken en windmolenparken op zee. België heeft nood aan 289 TWh (terawattuur)/jaar aan hernieuwbare energie, terwijl de huidige productie van 16.4 TWh/jaar nog geen 10 procent van dit volume bedraagt.

‘Door jaarlijks grosso modo 15 TWh bijkomend te produceren en te besparen waar mogelijk, kunnen we bij onveranderd verbruik ons productiedoel in 2040 halen. Dat is een kolossale uitdaging maar heel goed realiseerbaar’, menen Baeyens en Rahier.

Investering in de opslag van energie is volgens Baeyens en Rahier cruciaal. ‘Als we ons gaan focussen op de technologie om energieoverschotten op te slaan (van kerncentrales of van zonne- en windenergie) zal deze technologie van converteren en stockeren gevoelig gaan verbeteren, en die kennis hebben we heel erg nodig om de transitie naar groene en duurzame energie efficiënt te realiseren.’

Uitwisseling van energie met het buitenland is volgens beide professoren noodzakelijk. Op die manier kunnen vraag en aanbod aan hernieuwbare energie op elkaar afgestemd worden. Voorts moet de energieconsumptie omlaag door onder meer de isolatie van gebouwen. Er is een overschakeling naar elektrisch transport nodig alsook blijvende investeringen in wetenschappelijk onderzoek, zoals bijvoorbeeld in de stockage van waterstof en methaan, wat vandaag nog heel duur en moeilijk is.

Partner Content