Een week geleden waren de vier schuldig bevonden aan inbreuken op de wet die de "grindadrap", de jacht op grienden, mogelijk maakt. Daarbij wordt de kleine walvissoort op de Faeröer-eilanden op eeuwenoude wijze gedood.

De vier moesten vrijdagmorgen in alle vroegte in Torshavn aan boord stappen van een ferry met bestemming Hirchalls, in Denemarken.

Ze werden op 23 juli opgepakt toen ze een einde probeerden te maken aan deze walvisvangst, die ze als "gruwelijk" betitelen.

10.000 euro boete

Vorige vrijdag waren ze veroordeeld tot straffen van 670 euro boete of acht dagen gevangenis tot meer dan 4.500 euro boete of veertien dagen gevangenis. De rechtbank veroordeelde Sea Shepherd ook tot een boete van meer dan 10.000 euro, en de procureur startte een procedure om de militanten uit de Faeröer-eilanden uit te wijzen. De dierenrechtenorganisatie ging in beroep, maar donderdagnamiddag kregen de vier te horen dat het beroep tegen hun uitwijzing was verworpen. "Deze uitwijzingsprocedure, nog voor ons beroep werd onderzocht, maakt ons recht op een eerlijk proces belachelijk", is bij de ngo te horen.

Dit jaar werden al 12 militanten van Sea Shepherd opgepakt op de Faeröer-eilanden.

(Belga/RR)

Een week geleden waren de vier schuldig bevonden aan inbreuken op de wet die de "grindadrap", de jacht op grienden, mogelijk maakt. Daarbij wordt de kleine walvissoort op de Faeröer-eilanden op eeuwenoude wijze gedood.De vier moesten vrijdagmorgen in alle vroegte in Torshavn aan boord stappen van een ferry met bestemming Hirchalls, in Denemarken. Ze werden op 23 juli opgepakt toen ze een einde probeerden te maken aan deze walvisvangst, die ze als "gruwelijk" betitelen. Vorige vrijdag waren ze veroordeeld tot straffen van 670 euro boete of acht dagen gevangenis tot meer dan 4.500 euro boete of veertien dagen gevangenis. De rechtbank veroordeelde Sea Shepherd ook tot een boete van meer dan 10.000 euro, en de procureur startte een procedure om de militanten uit de Faeröer-eilanden uit te wijzen. De dierenrechtenorganisatie ging in beroep, maar donderdagnamiddag kregen de vier te horen dat het beroep tegen hun uitwijzing was verworpen. "Deze uitwijzingsprocedure, nog voor ons beroep werd onderzocht, maakt ons recht op een eerlijk proces belachelijk", is bij de ngo te horen. Dit jaar werden al 12 militanten van Sea Shepherd opgepakt op de Faeröer-eilanden.(Belga/RR)