"Ik ben geen Australisch burger, en ik wil me niet in jullie politieke debat mengen", zei Gore in een interview met het Australische Fairfax Media. "Maar ook in de VS hebben we regeringen gehad die de klimaatcrisis ontkenden. En de geschiedenis zal geen genade kennen voor wie de andere kant op keek, nog minder voor wie niets deed om het te voorkomen."

Australië behoort tot de kleine groep van landen die hun klimaatbeleid flink terugschroeven. Premier Tony Abbott vindt economische groei belangrijker dan klimaatbeleid.

Zijn regering wil de CO2-taks, die in juli 2012 werd ingevoerd, weer afschaffen. De oppositie voert aan dat die taks er net in geslaagd is de Australische uitstoot terug te dringen. De regering blijft ook nadrukkelijk een voorstander van steenkoolcentrales.

Al Gore was acht jaar lang vicepresident onder Bill Clinton. In 2000 verloor hij in de presidentsverkiezingen nipt van George W. Bush. Gore trok zich terug uit de politiek en legde zich toe op de problematiek van de klimaatverandering. Hij won in 2007 zowel de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd tegen de opwarming van de aarde als een Oscar voor zijn documentaire "An Inconvenient Truth". (IPS/TE)

"Ik ben geen Australisch burger, en ik wil me niet in jullie politieke debat mengen", zei Gore in een interview met het Australische Fairfax Media. "Maar ook in de VS hebben we regeringen gehad die de klimaatcrisis ontkenden. En de geschiedenis zal geen genade kennen voor wie de andere kant op keek, nog minder voor wie niets deed om het te voorkomen."Australië behoort tot de kleine groep van landen die hun klimaatbeleid flink terugschroeven. Premier Tony Abbott vindt economische groei belangrijker dan klimaatbeleid.Zijn regering wil de CO2-taks, die in juli 2012 werd ingevoerd, weer afschaffen. De oppositie voert aan dat die taks er net in geslaagd is de Australische uitstoot terug te dringen. De regering blijft ook nadrukkelijk een voorstander van steenkoolcentrales.Al Gore was acht jaar lang vicepresident onder Bill Clinton. In 2000 verloor hij in de presidentsverkiezingen nipt van George W. Bush. Gore trok zich terug uit de politiek en legde zich toe op de problematiek van de klimaatverandering. Hij won in 2007 zowel de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd tegen de opwarming van de aarde als een Oscar voor zijn documentaire "An Inconvenient Truth". (IPS/TE)