Oost-Afrika zit met veel problemen, maar er is er nog eentje bij gekomen.

Wetenschappers melden in het vakblad Nature Geoscience dat de aardkorst bezig is het stuk dat wij Ethiopië noemen in tweeën te rijten. Dat zal op termijn leiden tot het ontstaan van een nieuwe oceaan, in eerste instantie waarschijnlijk een binnenzee.

Voor het zover is, zal de dun geworden aardkorst doorbroken worden door een vloed van magma uit het binnenste van de aarde. De aanzet daartoe is in delen van Noord-Ethiopië al zichtbaar.

De dikte van de aardkorst kan gemeten worden door de vibraties van zware ontploffingen door de grond te volgen. Het door de wetenschappers gehanteerde studiemodel biedt voor het eerst inzicht in de geologische processen waarmee land en water in elkaar over kunnen gaan.

De aardmantel bestaat in essentie uit een dik dozijn platen die op magma drijven en die tegen elkaar aanschurken, wat soms gevolgen heeft waar wij als mensen niet bij kunnen, zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. In Oost-Afrika wordt er aan twee kanten aan de plaat getrokken door krachten uit de diepe aarde, waardoor er op termijn iets zou kunnen ontstaan vergelijkbaar met de Rode Zee of de Golf van Aden.

Het is alleen jammer dat dat 'op termijn' niet concreet kan worden ingevuld. Maar het zal niet voor morgen zijn. (DD)

Oost-Afrika zit met veel problemen, maar er is er nog eentje bij gekomen. Wetenschappers melden in het vakblad Nature Geoscience dat de aardkorst bezig is het stuk dat wij Ethiopië noemen in tweeën te rijten. Dat zal op termijn leiden tot het ontstaan van een nieuwe oceaan, in eerste instantie waarschijnlijk een binnenzee. Voor het zover is, zal de dun geworden aardkorst doorbroken worden door een vloed van magma uit het binnenste van de aarde. De aanzet daartoe is in delen van Noord-Ethiopië al zichtbaar. De dikte van de aardkorst kan gemeten worden door de vibraties van zware ontploffingen door de grond te volgen. Het door de wetenschappers gehanteerde studiemodel biedt voor het eerst inzicht in de geologische processen waarmee land en water in elkaar over kunnen gaan. De aardmantel bestaat in essentie uit een dik dozijn platen die op magma drijven en die tegen elkaar aanschurken, wat soms gevolgen heeft waar wij als mensen niet bij kunnen, zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. In Oost-Afrika wordt er aan twee kanten aan de plaat getrokken door krachten uit de diepe aarde, waardoor er op termijn iets zou kunnen ontstaan vergelijkbaar met de Rode Zee of de Golf van Aden. Het is alleen jammer dat dat 'op termijn' niet concreet kan worden ingevuld. Maar het zal niet voor morgen zijn. (DD)