Het einde van de wereld komt er aan, maar volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Astrobiology, is dat nog niet voor meteen. We hebben namelijk nog 1,75 miljard jaar te gaan vooraleer Moeder Aarde er de brui aan geeft. Mogelijk zelfs 3,5 miljard jaar.

Onderzoekers van de School of Environmental Sciences van de universiteit van East analyseerden andere planeten buiten ons zonnestelstel om na te haan hoe lang het zal duren voor onze planeet onbewoonbaar wordt.

'Binnen 1,75 miljard jaar zullen de omstandigheden voor menselijk leven onmogelijk worden omdat de zon groter wordt, de temperaturen de hoogte in zullen schieten en de oceanen zullen verdampen', zegt hoofdonderzoeker Andrew Rushby aan The Independent. 'Op enkele vormen van microscopisch leven na, zal onze planeet levensloos zijn.'

Klimaatverandering

Het onderzoek hield geen rekening met de door de mens veroorzaakte klimaatverandering of de mogelijkheid dat de mensheid wordt uitgeroeid door de inslag van een asteroïde of de uitbraak van een nucleaire oorlog. Het is dus goed mogelijk dat klimaatverandering de mensheid eerder uitroeit.

De optimist in Rushby hoopt dat dat niet zal gebeuren en dat de mens het einde van de wereld zal kunnen meemaken. 'Of dat we naar Mars zijn geëmigreerd of een technologie hebben ontwikkeld die ons toelaat om ons te verspreiden over het hele zonnestelsel.' (TE)

Het einde van de wereld komt er aan, maar volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Astrobiology, is dat nog niet voor meteen. We hebben namelijk nog 1,75 miljard jaar te gaan vooraleer Moeder Aarde er de brui aan geeft. Mogelijk zelfs 3,5 miljard jaar. Onderzoekers van de School of Environmental Sciences van de universiteit van East analyseerden andere planeten buiten ons zonnestelstel om na te haan hoe lang het zal duren voor onze planeet onbewoonbaar wordt. 'Binnen 1,75 miljard jaar zullen de omstandigheden voor menselijk leven onmogelijk worden omdat de zon groter wordt, de temperaturen de hoogte in zullen schieten en de oceanen zullen verdampen', zegt hoofdonderzoeker Andrew Rushby aan The Independent. 'Op enkele vormen van microscopisch leven na, zal onze planeet levensloos zijn.' Het onderzoek hield geen rekening met de door de mens veroorzaakte klimaatverandering of de mogelijkheid dat de mensheid wordt uitgeroeid door de inslag van een asteroïde of de uitbraak van een nucleaire oorlog. Het is dus goed mogelijk dat klimaatverandering de mensheid eerder uitroeit.De optimist in Rushby hoopt dat dat niet zal gebeuren en dat de mens het einde van de wereld zal kunnen meemaken. 'Of dat we naar Mars zijn geëmigreerd of een technologie hebben ontwikkeld die ons toelaat om ons te verspreiden over het hele zonnestelsel.' (TE)