Zo begon de zee in de Aurland-Flåm fjord in Noorwegen op deze kalme winterdag plots te kolken en naar boven te komen en stuurde ze bizarre golven richting kust. Experts dachten aanvankelijk dat de mysterieuze golven te wijten waren aan een onderwater landverschuiving.

Uit een nieuwe studie van de Sogn og Fjordane universiteit in Sogndal blijkt nu dat S-golven, veroorzaakt door de zware aardbeving in Japan, deze zogenaamde seiches hebben uitgelokt. Dat zijn staande golven die gevormd worden in gesloten of halfgesloten waterbassins, zoals de Noorse fjorden.

Zwembaden in Californië

Seiches komen vaak voor na een aardbeving, bijvoorbeeld in zwembaden in Californië, maar in Noorwegen zijn ze zeldzaam. De laatste aardbeving die dergelijke golven in de Noorse fjorden teweeg bracht, was de aardbeving in Tibet in 1950 van 8,6 op de schaal van Richter net als de aardbeving in Portugal in 1755.

Bovendien werden niet alle Noorse fjorden getroffen door seiches. Alleen diegene die gericht zijn naar het noordoosten, naar Japan. Daar zouden de S-golven de grond door elkaar hebben geschud. In vijf dorpen werden seiches waargenomen op 11 maart 2011 tijdens de vroege ochtend. Het water begon in de fjorden zo'n 30 minuten na de aardbeving gedurende drie uur heen en weer te slingeren, zo blijkt uit de studie. (TE)

Zo begon de zee in de Aurland-Flåm fjord in Noorwegen op deze kalme winterdag plots te kolken en naar boven te komen en stuurde ze bizarre golven richting kust. Experts dachten aanvankelijk dat de mysterieuze golven te wijten waren aan een onderwater landverschuiving. Uit een nieuwe studie van de Sogn og Fjordane universiteit in Sogndal blijkt nu dat S-golven, veroorzaakt door de zware aardbeving in Japan, deze zogenaamde seiches hebben uitgelokt. Dat zijn staande golven die gevormd worden in gesloten of halfgesloten waterbassins, zoals de Noorse fjorden. Zwembaden in Californië Seiches komen vaak voor na een aardbeving, bijvoorbeeld in zwembaden in Californië, maar in Noorwegen zijn ze zeldzaam. De laatste aardbeving die dergelijke golven in de Noorse fjorden teweeg bracht, was de aardbeving in Tibet in 1950 van 8,6 op de schaal van Richter net als de aardbeving in Portugal in 1755. Bovendien werden niet alle Noorse fjorden getroffen door seiches. Alleen diegene die gericht zijn naar het noordoosten, naar Japan. Daar zouden de S-golven de grond door elkaar hebben geschud. In vijf dorpen werden seiches waargenomen op 11 maart 2011 tijdens de vroege ochtend. Het water begon in de fjorden zo'n 30 minuten na de aardbeving gedurende drie uur heen en weer te slingeren, zo blijkt uit de studie. (TE)