Het is voor het eerst dat zo'n preciese schatting kan gedaan worden, schrijft de BBC. De methode die nu gebruikt werd, de relaties tussen de verschillende 'takken en bladeren' van de 'stamboom van het leven' werden bestudeerd, was de laatste kans voor de onderzoekers. En het bleek de correcte te zijn.

De grote meerderheid, zo'n 7,77 miljoen, zijn dieren. Amper iets minder dan een miljoen daarvan is al ontdekt. De rest zijn schimmels, planten, protozoa - of eencelligen - en chromisten, waartoe onder andere algen behoren.

We weten nog maar heel weinig

Van de planten kennen we ongeveer 215.644 soorten van de bijna 300.000 die er zouden zijn. De schimmels zouden met 611.000 zijn, waarvan 43.000 gekend zijn. Van de protozoa zijn er 8000 soorten geïdentificeerd van de in totaal 36.000. En ook bij de chromisten zijn nog een pak onbekenden: er zouden er dubbel zoveel zijn als de 13.000 waarvan het bestaan geweten is.

Wetenschappers hebben dus nog genoeg onbekend terrein voor zich liggen: de onderzoekers schatten dat 86 procent van de soorten op land en zelfs 91 procent van de soorten in het water nog moeten ontdekt worden.

'Verder onderzoek geen overbodige luxe'

Camilo Mora, een van de onderzoekers waarschuwt dat veel soorten al uitgestorven zullen zijn, nog voor ze ontdekt kunnen worden. En dat is zonde, want waarschijnlijk kunnen zij de mens van dienst zijn, als voedsel of omwille van hun geneeskrachtige eigenschappen. Het zou volgens hem dan ook geen overbodige luxe zijn om meer en grootschaliger onderzoek te doen naar de soorten die nog onontdekt zijn. (SD)

Het is voor het eerst dat zo'n preciese schatting kan gedaan worden, schrijft de BBC. De methode die nu gebruikt werd, de relaties tussen de verschillende 'takken en bladeren' van de 'stamboom van het leven' werden bestudeerd, was de laatste kans voor de onderzoekers. En het bleek de correcte te zijn. De grote meerderheid, zo'n 7,77 miljoen, zijn dieren. Amper iets minder dan een miljoen daarvan is al ontdekt. De rest zijn schimmels, planten, protozoa - of eencelligen - en chromisten, waartoe onder andere algen behoren. We weten nog maar heel weinig Van de planten kennen we ongeveer 215.644 soorten van de bijna 300.000 die er zouden zijn. De schimmels zouden met 611.000 zijn, waarvan 43.000 gekend zijn. Van de protozoa zijn er 8000 soorten geïdentificeerd van de in totaal 36.000. En ook bij de chromisten zijn nog een pak onbekenden: er zouden er dubbel zoveel zijn als de 13.000 waarvan het bestaan geweten is. Wetenschappers hebben dus nog genoeg onbekend terrein voor zich liggen: de onderzoekers schatten dat 86 procent van de soorten op land en zelfs 91 procent van de soorten in het water nog moeten ontdekt worden. 'Verder onderzoek geen overbodige luxe' Camilo Mora, een van de onderzoekers waarschuwt dat veel soorten al uitgestorven zullen zijn, nog voor ze ontdekt kunnen worden. En dat is zonde, want waarschijnlijk kunnen zij de mens van dienst zijn, als voedsel of omwille van hun geneeskrachtige eigenschappen. Het zou volgens hem dan ook geen overbodige luxe zijn om meer en grootschaliger onderzoek te doen naar de soorten die nog onontdekt zijn. (SD)