7 miljoen mensen stierven in 2012 aan luchtvervuiling

(Archiefbeeld) Uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat België nog altijd één van de slechtste leerlingen van de klas is op vlak van luchtvervuiling. De scores van ons land liggen al hoger dan vroeger, maar zijn nog altijd te laag. Zeker op en rond de drukke verkeersassen overschrijden we nog al te vaak de Europese normen aangaande fijn stof en stikstof op 21 februari 2022. © BELGA

In 2012 zijn 7 miljoen mensen overleden door de luchtvervuiling, meldt de Wereldgezondheidorganisatie. gedacht. ‘Globaal zijn die 7 miljoen slachtoffers een verdubbeling van eerdere schattingen.’

In 2012 zijn 7 miljoen mensen overleden door de luchtvervuiling. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO).

Uit de nieuwe studie blijkt dat het aantal sterfgevallen door luchtvervuiling wereldwijd fors hoger ligt dan voorheen werd gedacht. ‘Globaal zijn die 7 miljoen slachtoffers een verdubbeling van eerdere schattingen. De risico’s door luchtvervuiling zijn veel groter dan we voorheen dachten of begrepen, vooral met betrekking op hartziektes en beroertes’, zegt Maria Neira, directrice van de milieu- en publieke gezondheidsafdeling van de WHO.

‘Schokkende en verontrustende cijfers’

In 2008 telde de WHO 3,2 miljoen sterfgevallen door de luchtvervuiling. In 2012 steeg dat aantal naar 7 miljoen. Deze cijfers zijn ‘schokkend en verontrustend’, aldus Neira. Het Internationaal Centrum voor Kankeronderzoek (IARC), een gespecialiseerd agentschap van de WHO, classificeert luchtvervuiling sinds oktober 2013 als kankerverwekkend.

Volgens het IARC zijn er voldoende bewijzen om te stellen dat blootstelling aan luchtvervuiling longkanker veroorzaakt. Er is ook een positief verband wat betreft een verhoogd risico op blaaskanker. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content